Lagbanner
Johnnie Jackson avskedad!
Johnnie Jacksons tid som huvudansvarig tränare för Charlton är över efter lite mer än fyra månader.

Johnnie Jackson avskedad!

Oväntade nyheter briserade under tisdagseftermiddagen. Detta när klubben förmedlade att ägare Thomas Sandgaard valt att avbryta samarbetet med Johnnie Jackson som huvudtränare.

Det här var inte vad jag väntade mig. Definitivt inte. Tisdagens pressmeddelande frammanar säsongens mest chockartade och oväntat skrivna artikel. Tanken var att idag gratulera till George Dobson som nyligen mottagit pris som årets spelare men det får helt enkelt vänta.

Klockan 15:15, svensk tid, kommunicerade Charlton Athletic genom sina offentliga plattformar att Johnnie Jackson lämnar klubben som dess huvudtränare. En tjänst han tillträdde permanent den 17 december, för att innan dess innehaft tjänsten temporärt som caretaker i cirka två månader. Det är ägare Thomas Sandgaard som, tre dagar efter säsongens slut, valt att inte utnyttja optionen att förlänga Jacksons avtal över kommande säsong. Jackson signerade ett så kallat tillsvidarekontrakt i december som var avsett att gälla under två säsonger framöver, men som också innehåller funktionen att kontraktet måste förnyas i slutet av varje säsong för att fortsätta gälla. Den funktionen har Sandgaard redan nu valt att inte utnyttja, vilket som bekant innebär att Johnnie Jackson får lämna klubben med omedelbar verkan.

Klubben gick ut med följande uttalande från Sandgaard gällande beslutet:
“I would like to thank Johnnie for everything he has done for the club. He is a Charlton legend who has given his all for this club as a player, captain, coach, assistant manager and manager.

“I am grateful for all he has contributed during my time at Charlton, including stabilising us this season when he took over as manager, following our poor start to the campaign.

“This decision has been a very difficult one to make, Johnnie has done so much for the club, but I felt the time was right to make the change as we continue our preparations for next season.

“Our search for a new manager has begun. This season wasn’t the season any of us at the club wanted. I have big ambitions for Charlton and it will be important for us to find the right individual that can build on the foundations in place and help us progress on our journey.”

Jacksons avsked innebär även att assisterande Terry Skiverton lämnar klubben. Skiverton anlände från Yeovil Town i januari och spenderade alltså endast lite mer än tre månader i klubbens regi.

Kommentar
Nej, det här var verkligen inte vad jag väntade mig som första rejäla nyhetsnedslag efter att säsongen avslutades i lördags med en 4-0 torsk i Ipswich. Det är också den allmänna reaktionen hos Charltonsupportrarna som på ett eller annat sätt, uttrycker sina känslor kring beslutet på sociala medier. Personligen känns det i detta nu svårt att förhålla sig klarsynt och tydlig. Det känns mest bara väldigt, väldigt snopet.

Att säsongen varit ett stort misslyckande, en lång lidelse och att Johnnie Jackson har sin del i det har konstaterats förut. Men att nu äntligen kunna lämna det som varit och blicka framåt har Jacko också varit en del av. Åtminstone hos mig. Han slängdes in i hetluften i slutet av oktober efter att dåvarande huvudtränaren Nigel Adkins fått erfara samma besked som Jacko nu bearbetar. Den miserabla inledningen på säsongen var anledningen till det beslutet och Jacko klev över från rollen som assisterande till tillförordnad tränare, caretaker. Förändringen fick önskad effekt och under kommande tvåmånadersperiod lyfte laget från klubbens sämsta position genom tiderna till hyfsat säker mark. En förlust på nio matcher var facit. Detta var signalen som alla velat ha och den 17 december tillsattes alltså Jacko permanent (allt är relativt så klart). Detta blev i sin tur signalen på att smekmånaden var över och de brister i årets upplaga som varit påtagliga under hösten uppenbarade sig till stor del igen. Det nya året inleddes svagt. För att inte tala om den urusla februarimånaden. Saker och ting hann dock rätas upp någorlunda mot slutet, där det blev sex vinster på de tio avslutande omgångarna. Detta räckte till en 13:e plats i den tabell som får symbolisera ett förlorat år.

Att Jackson haft en roll i Charlton under hela den misslyckade säsongen står klart. Ingen inblandad går fri från ansvar. Men att Jacko får lämna efter endast lite mer än fyra månader på posten måste ses som hårda bud från Sandgaard. Hans tid har haft sina toppar men också många dalar. Sammanfattningen ovan pekar på att det har varit en långt ifrån smärtfri första tid som huvudansvarig för Jacko, vilket var hans första uppdrag i den rollen. Spelet på planen har i långa stunder sällan övertygat och hans 3-5-2 formation har diskuterats. Men han har också under några få månaders tid behövt laborera med en upplaga som redan tidigt under säsongen visade sig vara svag. Han har inte fått den så viktiga försäsongen och det så viktiga sommarfönstret att sätta sin prägel på det projekt som han mitt i säsongen fick ansvar att leda. Av den anledningen framstår det nu som aningen märkligt att Jackson överhuvudtaget tillsattes som huvudtränare från första början, om inte mer tid och tålamod fanns att tillgå. Hans tid skulle avgöras på vad han kunde göra med den misslyckade upplaga som Sandgaard varit med och skapat. Samtidigt tog han klubben från en akut nedflyttningsplats till, vad man ändå får kalla, en stabil mittenplacering. Sedan ska det sägas att Sandgaard definitivt agerar tidigt i den här frågan och att han uppenbarligen utifrån sin position har haft mer att önska. Det framgår inte minst i intervjun som genomfördes på Evening Standard Sports tidigare i eftermiddags - https://www.standard.co.uk/sport/football/thomas-sandgaard-charlton-johnnie-jackson-sacked-b997705.html 

Till sist ska det givetvis påtalas att det gör ont att se en klubblegendar som Johnnie Jackson lämna klubben på detta sätt. Speciellt med tanke på hur hans frestande förväntningar och förhoppningar på kommande säsong har sipprat ut i media under den senaste tiden. Ett arbete han med lust såg fram emot att ta sig an. Hur det skulle gått är nu bara något man hypotetiskt kommer kunna spekulera i. Det får vi aldrig reda på. 

Hans karriär har det redogjorts för många gånger och att spendera 12 raka säsonger i en klubb där han agerat spelare, lagkapten, assisterande tränare, caretaker och nu huvudtränare säger det mesta. Han har varit med medgångar (uppflyttningar) och motgångar (nedflyttningar), både som spelare och tränare. Han har dedikerat 12 år av sitt liv till klubben och alltid gjort sitt främsta för att den ska frodas. Han är en klubbikon som varit närvarande större delen av mitt supporterskap, som nu tar farväl. Så ligger det faktiskt till. Sagan var helt klart värd ett bättre slut. Lycka till i framtiden, Jacko!

UP THE ADDICKS!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-05-03 18:24:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson