Lagbanner
Lagbygget 21/22

Lagbygget 21/22

Trots att säsongen fortfarande är i spel och trots att den inte har hunnit summeras än ska vi redan nu börja ta avstamp i Charltons lagbygge för League One-säsongen 2021/22.

Charltons säsong tog som bekant slut i omgång 46 när en 7:e plats i tabellen fastställdes och play-off missades genom målskillnad. För många av lagen som vetat om sin serietillhörighet sedan den dagen har sedan arbetet med lagbygget börjat. Så även för Charltons del. Fem lån har avslutats, fem spelare har lämnat och sex spelare i seniortruppen har erbjudits nya avtal, vilket jag kommer igenom här nedan.

Om vi börjar i änden vad gäller avslutande låneavtal så har samtliga inlånade spelare nu lämnat Charlton och återgått till sina huvudklubbar. Liam Millar har bekräftat sin återkomst till Liverpool, och Ian Maatsen har gjort samma sak genom att ta tunnelbanan tillbaka till Chelsea. Två spelare som etablerade sig i startelvan under sin tid och tagit viktiga kliv i sin seniorutveckling. Steget tillbaka till man konkurrerar om på hemmaplan är dock såklart för stort. Därav lär det vara nya utlåningar att vänta för vänsterkantsduon under nästa säsong. Båda har spetsegenskaper som lätt syns och känslan är väl att de båda tar sikte mot Championship inför nästa säsong. På många sätt är väl det rätt att de båda tar ett steg uppåt i sin progression som spelare. Att Millar dominerar i League One när han är på spelhumör argumenterar ingen emot och Maatsen tog för sig så pass mycket under sin första seniorsäsong att han snabbt växte ut till en League One-spelare. Samtidigt måste Millar få till ännu bättre slutprodukter och Maatsen måste slipa bort juniormisstag för att verkligen hävda sig högre upp i seriepyramiden. Båda har uttryckt sin tacksamhet och trivsel i klubben och vem vet om de även vill spendera nästa säsong på SE7.

Vi tar oss vidare till Matt Smith vars ankomst sedan i januari får tillskrivas ett misslyckat låneavtal. Smith lyckades inte ta en plats under sitt knappa halvår och kommer nog må bäst av att spendera lite tid med polarna i Arsenal för att sedan hitta en ny tillfällig klubb. Troligtvis då också i League One.

De återstående herrarna, Akin Famewo och Jayden Stockley, kommer återgå till Norwich respektive Preston. Två verkligen lyckade låneavtal där spelarna snabbt etablerade sig verkliga nyckelspelare i jakten på en topplacering. Därav ser gärna jag och många med mig att Charlton här gör vissa insatser för att behålla dem under en permanent basis. Trots en skadedrabbad säsong hann Famewo imponera nämnvärt under sina 22 matcher. Att han skulle hantera Championship tvivlar jag inte på. Till sin personliga nackdel firade dennes huvudklubb nytt avancemang till Premier League och jag ser det högst tveksamt att Famewo ingår i de planerna. Frågan är då om en existerande väljer att lägga fram stålar för att satsa på honom och vill Famewo riskera att, efter åren i Norwich, riskera att inte bli startspelare i samma division? Vill han istället få omedelbart förtroende och starta varje tillgänglig match så borde Charlton kunna vara ett alternativ. Vad gäller Stockley talar dennes 8 mål på 22 matcher sitt tydliga språk. Targetplayern gjorde forwardsplatsen till sin från januari och framåt och presterade därefter. Stockley har sedan varit tydlig i offentligheten med att han vill stanna i Charlton genom en permanent anslutning till nästa säsong. Med säsongens insatser i hand, att han har en bra ålder (27 år) och att han vill spela för klubben är skäl nog för att göra ett försök här.

Att det kommer bli en sommar med förändringar i truppen har vi vetat under hela säsongen och det har framför allt synliggjorts genom de många kontrakt som utgår den 30 juni. Här har vi en välfylld lista med namn innehållande:
Ben Amos, Adam Matthews, Deji Oshilaja, Jason Pearce, Jake Forster-Caskey, Erhun Öztumer, Darren Pratley, Ben Watson, James Vennings, Ben Dempsey, Andrew Shinnie, Marcus Maddison, och Chuks Aneke.

Under veckan som gick har samtal mellan spelare och den sportsliga ledningen genomförts och detta har redan fallit ut i ett par bekräftade öden av olika dignitet. Vad gäller den fetmarkerade kvintetten har beslut tagits att inte förlänga spelarnas avtal. Därmed får vi härmed börja med att tacka av dem med varierande antal tecken.

Det största och mest känslosamma farväl kommer av naturliga skäl tillägnas Darren Pratley, som också var först med att bekräfta sitt avsked under förra veckan. Pratley lämnar klubben efter tre ytterst gedigna säsonger i klubben. Den defensive mittfältaren har slitstark och lojal spelarstil som det är lätt att tycka om när man har den i sitt eget lag. Att se Pratley ta sig an duellspel och vinna boll har fått mig att le.
Vi kommer framför allt minnas dennes så viktiga deltagande under uppflyttningssäsongen 18/19 med förlängningskvitteringen i play-off matchen mot Doncaster på The Valley som absolut höjdpunkt. En säsong som för övrigt var Pratleys första för klubben sedan han anlänt efter många år i Bolton Wanderers. Detta följdes upp med det ettåriga besöket i the Chamiponship, där Pratley var en av dem vars prestationer definitivt inte föll igenom. Likadant har det varit denna säsong där Pratley både matchats i sin naturliga position och som mittback när plikten krävde det. Sammanlagt blev det 111 matcher för Pratley i Charlton, varav 39 (33+6) framträdanden under denna säsong.
Pratley gick tidigare i veckan ut och talade om sin chock över beslutet och att han gärna sett en fortsättning i klubben. Rent emotionellt håller hade jag gärna sett Pratley kvar, men jag skriver samtidigt under på ledningens beslut om att inte förlänga ytterligare med en mittfältare som börjar komma till åren, även om han alltid håller sig frisk och vältränad. Som spelare med fria valmöjligheter råder det ingen tvekan om att Pratley kommer fylla en viktig funktion i ett annat lag på samma nivå. Förhoppningsvis blir det bara inte som motståndare. Tack för allt, Darren!

Nästa spelare att få beskedet om att packa sitt skåp var den mångsidige försvararen Deji Oshilaja. Backen, som hanterar samtliga försvarspositioner, lämnar efter två säsonger efter att ha anlänt från AFC Wimbledon sommaren 2019. Deji har på grund av sin flexibilitet varit en värdefull truppspelare men har i det stora hela haft svårt att ta en startplats under två säsonger. När han väl spelat har det bjudits på både bra insatser och ett par bortskänkta mål bakåt. Efter förlusten mot Blackpool i februari spelade Oshilaja inte en sekund mer och känslan att hans tid i klubben var på väg att ta slut har sedan dess växt fram. Han kommer vara en fri spelare framåt sommaren och är en väletablerard sådan på denna nivå. Det ryktades om att Gillingham högg på honom i januari och några lag i den League One-klassen lär välkomna en underskrift från honom. Deji Oshilaja gjorde sammanlagt 47 matcher i Charltontröjan, varav 17 (16+1) matcher i League One denna säsong. Allt gott, Deji!

Den siste spelaren att inte få förlängt kontrakt i den befintliga spelatruppen blev Andrew Shinnie. Mittfältaren som var en av dem som anlände i oktober sedan Charltons transferembargo upphört. Shinnie anslöt då från Luton Town genom ett låneavtal. Ett avtal som sedan gjordes permanent i januari för att möjliggöra antalet tillåtna lånespelare i en matchtrupp. När säsongen summeras får skotten anses vara en av säsongens bättre spelare då han på sina 29 (18+11) matcher stod för tre mål och sju assist. Faktum är att han blev lagets meste assistgörare under årets säsong. Med andra ord stod Andrew för flera viktiga insatser, där reduceringsmålet som startade vändningen mot Bristol Rovers i mars får ses som höjdpunkten. Shinnie visade att han är en mycket bra spelare för divisionen och att han mycket väl hade kunnat vara en pusselbit till näste säsong. Men som han skrev i sina avskedsord gynnades han inte av tränarbytet och det undgick ingen att Nigel Adkins föredrog andra namn före Shinnie. Av den anledningen kom inte heller detta besked som någon chock och efter den avslutande tiden som varit har nog inte Shinnie själv varit särskilt intresserad av att förlänga sitt avtal. Att han, med sina kreativa egenskaper på offensiv planhalva kommer, kommer få en viktig roll i ett annat lag råder det ingen tvekan om. Frågan är bara om det blir i samma division eller om han rör sig mot Skottland. Tack för en kort men bra tid, Andrew!  

Ytterligare två spelare som inte får se i Charlton något mer är Erhun Öztumer och Marcus Maddison. Öztumers öde har varit mer eller mindre känt sedan i januari. Utöver en bra insats mot Nottingham i Championship fungerade det inte alls för den lille teknikern i Charlton under sina två år. Egentligen blev det bara ett år då han tillbringade årets säsong som utlånad i jumbon Bristol Rovers, där inte eller lyckades ta en plats. Känslan är att League Two-kontrakt är att vänta för Erhun. Lycka till, Erhun! 

Marcus Maddison var också en av de spelare som anslöt under säsongen i oktober. Att Maddison varit en klasspelare i divisionen tidigare visste vi, men att han var en chansning visste vi också. Bortsett från den individuella briljans som ledde till kvitteringen mot Plymouth på annandagen, fungerade det inte för Marcus heller och i januari fick han se sig utlånad till Bolton. Även där blev sejouren kort då Maddison deklarerade ett uppehåll från fotbollen på grund av glädjen för den försvunnit. Att det inte skulle bli någon fortsättning i Charlton heller efter säsongen stod därmed tidigt klart och faktum är att Maddison redan har gjort klart med non-league laget Spalding United för att återfå glädjen. Kör hårt, Marcus! 

De resterande spelarna med åtgående kontrakt; Ben Amos, Adam Matthews, Jason Pearce, Jake Forster-Caskey och Chuks Aneke har erbjudits nya avtal och en fortsättning i klubben. Detta gäller också den yngre duon James Vennings och Ben Dempsey. Det kan skrivas många rader om tankarna kring besluten om var och en av dem men på grund av inlägget redan nu börjar bli långt sparar vi det till när några besked har kommit.

Sammanfattning

Avslutande låneavtal: Jayden Stockley, Matt Smith, Liam Millar, Ian Maatsen, Akin Famewo.

Utgående spelarkontrakt: Ben Amos, Adam Matthews, Deji Oshilaja, Jason Pearce, Jake Forster-Caskey, Erhun Öztumer, Darren Pratley, Ben Watson, James Vennings, Ben Dempsey, Andrew Shinnie, Marcus Maddison, och Chuks Aneke.

Bekräftat lämnar: Deji Oshilaja, Erhun Öztumer, Darren Pratley, Marcus Maddison och Andrew Shinnie.

Spelare med kontrakt över nästa säsong
Målvakter
Ashley Maynard-Brewer

Försvar
Chris Gunter
Ryan Inniss
Charlie Barker

Mittfält
Alex Gilbey
Albie Morgan

Forwards
Diallang Jaiyesimi
Ronnie Schwartz
Conor Washington
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-05-23 18:23:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson