2024-09-21 16:00

Charlton - Blackpool
1 - 2

Matchreferat: Charlton - Blackpool 1-2

Då har The Addicks även fått smaka på hur det känns att förlora på hemmaplan den här ligasäsongen. En mycket svag första halvlek bäddade för det, så Blackpool kunde resa hem med tre poäng.

Ja, åter stärkta i ryggen med tre raka matcher utan förlust - innehållande 1-1 mot Rotherham (h), vinst med 0-1 borta mot Shrewsbury och en 1-2 seger i den första gruppspelsmatchen mot Cambridge (b) i EFL Trophy - så tog Charlton emot Blackpool när portarna på SE7 slogs upp.

Ett Blackpool, som inför omgången, inlett säsongen relativt svagt med sina fem poäng på lika många matcher. De första två förlusterna under de första två omgångarna medförde ett snabbt agerande gällande tränarposten, där Neil Critchley tvingades lämna och Steve Bruce sedermera ersatte. Bruce, som inte har befunnit sig på den här nivån sedan tränargärningen i Wigan under säsongen 2001/02, kliver in som divisionens främsta manager vad det gäller meriter och inledde sin tid i Blackpool med att vinna över Exeter (2-1). Den hetaste duellen i matchen bestod alltså inte av kampen mellan de 22 spelarna, utan snarare den mellan tränarbänkarna där PL- och EFL-meriterade Bruce möttes upp av en annan profil med saftiga meriter, Nathan Jones

Man blev snabbt varse om att Jones inte är managern som gör förändringar i startelvan bara för att. Så förväntade man väl sig att det skulle se ut den här gången också, men just då fick man istället höja på ögonbrynen och reagera över ett par oväntade taktiska drag. Enligt egen utsago ville Jones bemöta Blackpool med aggressiva centrallinjer - och den sägningen gav möjligheten till Rarmani Edmonds-Green, Allan Campbell och Daniel Kanu att för första gången starta en ligamatch den här säsongen. Detta på bekostnad av Alex Mitchell, Luke Berry och Tyreece Campbell, varpå den förstnämnda inte ens fanns med i matchtruppen - vilket får sägas var en stor skräll!

Sett till inledningen av matchen, eller under hela den första halvleken överhuvudtaget, skulle inte de “taktiska” dragen falla särskilt väl ut alls. Nej, Charlton kom inte alls upp på någon värdig nivå och för dagen såg man inte ut att vara i närheten av att konkurrera med Steve Bruce pånyttfödda Blackpool. Faktum är att de första 45 minuterna nog är den svagaste halvleken för Charlton hittills under den här säsongen.

Den svaga insatsen klarade inta att hålla någon nolla intakt, utan Blackpool skulle gå in i halvtidsvila med en stabil 0-2 ledning. 0-1 (27) kom efter cirka en halvtimmes spel. Ett långt inlägg från Blackpools högerkant matades in mot Charltons box och i duellen mellan hemmalagets Gassan Ahadme och motståndarnas Kyle Joseph skulle den förstnämnda få till en missriktad nickskarv som utvecklades till ett otagbart självmål, stolpe in, bakom Will Mannion i hemmamålet. Målet förhåll sedan Charlton i ett paralyserande tillstånd, något som gav möjligheten till Albie Morgan att, i ostört läge, prickskjuta in 0-2 (32) från straffområdeslinjen. Givetvis skulle en före detta Charltonspelare, tillika egen produkt, få njutningen att göra mål på The Valley. Och ja, Albie firade detta.

Med den påtagligt svaga insats framför ögonen så satt inte Nathan Jones passivt vid sidlinjen och nöjde sig med att se positiva tendenser. Nej, vid 0-2 underläge var han proaktiv och vågade ändra om rejält i ett ännu relativt tidigt stadie av matchen. Thierry Small offrades och in kom Tyreece Campbell, vilket formade om Charlton från 3-5-2 till 4-3-3. Det var tyvärr märkbart tydligt att förändringarna i centrallinjerna inte gjorde laget till det bättre utan det såg inte ut att stämma helt i kemin spelarna emellan.

Även om det blev något bättre i den andra halvleken och Charlton började tävla mot Blackpool på ett annat sätt, så var inte insatsen eller uppryckningen tillräcklig för att på riktigt göra match av det igen. För mycket värdefull tid hade redan gått förlorad. Det började i alla fall att skapas målchanser och på en sådan borde Lloyd Jones ha reducerat på nick efter ett inlägg från TC, men Harry Tyrer i Blackpoolmålet gjorde sidledsförflyttningen som krävdes för att rädda det avslutet. Istället hade det innan dess varit nämre ytterligare ett Blackpool mål när CJ Hamilton sköt, via Mannions reflexhänder, i den bortre stolpen på en omställning.

Charlton iscensatte sedan sitt vanliga mönster för att ge sig möjligheten att få med sig någon poäng - det vill säga det gjordes ett dubbelbyte längst fram och då kom Matty Godden och Chuks Aneke in. Lite som med den första halvleken så blev det inte särskilt mycket av den här anstormningen, utan för att göra ett mål krävdes det en målvaktstavla från den annars storspelande Harry Tyrer. I den sjätte tilläggsminuten servades det in en frispark mot ett välbefolkat Blackpool straffområde och där nådde Lloyd Jones högst och nickskarvade. Tyrer såg ut att plocka in bollen lugnt i sitt grepp men tappade den i samma sekund som han trodde att han hade den och då kunde Luke Berry slå in 1-2 (90+6) framför mål. Närmre än så kom man inte och Charlton förlorade på hemmaplan, för första gången den här säsongen.

Omgångens poäng
3p - Tyreece Campbell: En av få naturligt pigga spelare den här matchen. Försökte i alla fall, och var stundtals lyckosam i det individuella spelet.
2p - Will Mannion: Höll Charlton kvar i matchen och tvingades ändå då att släppa in två mål efter tveksamt försvarsspel.
1p - Chuks Aneke: Ännu en gång blir det mål när Aneke kommer in och ännu en gång är han en spelare som kan få en död matchbild att börja leva på några få minuter.

Matchfakta
Charlton: Mannion; Edmonds-Green, Jones, Gillesphey; Ramsay, Coventry, Docherty (c) (Anderson 64), A.Campbell (Berry 64), Small (T.Campbell 37); Kanu (Godden 70), Ahadme (Aneke 70)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Potts

Blackpool: Tyrer, Husband (c), Gabriel (Pennington 55), Evans, Morgan (Coulson 85), Jospeh (Rhodes 76), Ballard (Beesley 76), Casey, Hamilton, Offiah, Apter (Carey 85)
Ej använda avbytare: O’Donnell, Embleton

Publiksiffra: 14,149 (675 från Blackpool)
Domare: Charles Breakspear