Lagbanner
Matchreferat: Charlton - Bolton Wanderers 2-0

Matchreferat: Charlton - Bolton Wanderers 2-0

För första gången på 13 år kan The Addicks stoltsera med att vunnit sina tre första ligaomgångar - denna helg besegrades Bolton.

Ja, det var med gott mod som Nathan Jones och hans mannar i Charlton stegade in på SE7 och The Valley för ligaspelets tredje omgång. Detta med två raka segrar, sex poäng, och två hållna nollor i bagaget. Nu väntade dock ett riktigt ordentligt test när det - återigen - topptippade Bolton Wanderers välkomnades ner till London för ett möte. Ett Bolton, fortsatt coachat av Ian Evatt, som Charlton haft svårt att ta poäng av sedan deras återkomst till tredjedivisionen 2021. Förra säsongens kryss (3-3) på bortaplan är faktiskt den enda pinne som Charlton plockat av dem sedan dess. 

Så bortsett från att Charlton fick vika sig i hemmamötet mot Birmingham i Ligacupen (0-1), väntade nu egentligen säsongens första riktiga värdemätare. Tidigare veckor hade lag av någorlunda liknande kaliber (Wigan och Leyton Orient) avverkats genom knappa uddamålssegrar. I dessa matcher hade Charlton visat upp en solid defensiv, ett hårt belönande presspel och en något uddlös offensiv - som dock varit effektiv. Hur detta skulle stå sig i en - på säsongen - tidig hemmamatch mot Bolton, var det som var mest intressant med den här matchen. För Bolton är, på pappret, ett av de främsta laget i divisionen att mäta sig med den här säsongen, eftersom att de innehar bra League One-kvalité på varenda position i spelartruppen.

Ett jämnt möte lagen emellan var förväntningarna inför avspark. När Charlton kom ut med full pott från sina två första omgångar, så hade Bolton sett till att besegra Leyton Orient (1-2) och kryssa i sin mätning mot Wrexham (0-0). Vi vet sedan tidigare att Nathan Jones inte gör några större förändringar i startelvan om det finns skäl till det, och med tanke på resultaten hittills var fallet så även i den här matchen. Charltons startelva var på tio av elva positioner identisk sedan sist, då bara en förändring framtvingades av att en skadad Josh Edwards behövde ersättas som vänsterwingback av Thierry Small
 


Det skulle sedan visa sig redan i inledningen av matchen att Charlton lyckats bygga upp några procent extra positivitet och självförtroende under de senaste veckorna. För även om båda lagen kom ut bra och inledningen var jämn, så kändes det som att Charlton var något mer taggade och hade något mer spring i benen. Det här bekräftades av att både Conor Coventry och Luke Berry drog på sig varningar i matchen för att hindra en Bolton-omställning regisserad av skicklige Aaron Collins. Detta var kanske inte i sig helt optimalt, men det sände ändå rätt signaler vad det gällde lagets inställning i ingången av den här kampen.  

Och ja, lagets inställning var på plats och det gav Charlton oväntat tidig utdelning. Det possessionbaserade Bolton satte sig själva i en svårare sits när mittbacksbjässen Ricardo Santos agerade nonchalant långt ner på egen planhalva. Trots tydliga varningar såg man inte ut att ta Charltons aggressivitet och höga press på allvar. Så i sin speluppbyggnad slog Santos en mycket slarvig passning rakt upp centralt i planen och Charlton var inte sena på att bestraffa dem för det här. Small bröt och spelade snabbt fram till en framrusande Greg Dochertys, som tog emot och smällde in 1-0 (10) med ett stenhårt vristskott bakom Nathan Baxter i Boltonmålet. Drömstart för Charlton, vilket boostade det redan goda humöret än mer! 

Ledningsmålet och dess medföljande resultat såg till att stå sig den första halvleken ut. Bolton hade ägt en hel del boll men hade svårt att göra något konstruktivt av den och bryta Charltons linjer. Nu utmynnade ändå bollinnehavet i ett par halvchanser och det är också naturligt när man har en offensiv med nämnda Collins, Dion Charles och John McAtee - som dock Bolton hade behövt fått ut mer av för att det skulle gå vägen just den här eftermiddagen. 
 
Nu gjorde Ian Evatt ett taktiskt drag redan i halvtid för att förändra den matchbild som varit relativt låst i den första halvleken. En sak som vi faktiskt sett i Charltons tidigare matcher också - att motståndarna tenderar göra relativt tidiga förändringar i form av byten. Ett gott kvitto till Nathan Jones och lagets defensiv. För även om Victor Adeboyejo nu kom in och skulle erbjuda mer kraft hos Bolton, så var det inte särskilt mycket som förändrades. Charltons kollektiv la ner det jobb som krävdes för att inte ge Bolton några möjligheter. Forwardsen satte pressen, mittfältet sprang över hela planen och försvaret låg tätt för att inte erbjuda ytor. 

I bytesväg svarade sedan Nathan Jones med de numera väntade förändringarna på forwardspositionen. Mållösa Gassan Ahadme och Tyrecce Campbell hade slitit klart för dagen, och in kom Chuks Aneke och Matty Godden - Aneke med framträdande nummer 100 i Charlton!. Efter ungefär 20 minuters närvaro på planen skulle detta ännu en gång betala av sig. Aneke, som själv borde gjort mål efter ett slarvigt nickavslut och ett skottförsök, agerade assistent när han curlade in ett inlägg från höger och Godden mötte upp med en Henke Larsson-nick till 2-0 (87). Även denna gång var det ett uppspel från Boltonförsvaret och Santos som Charlton, denna gång genom Coventry, bröt tidigt och kunde utnyttja. Charltons taktik lönade sig, inte Boltons. 

I och med Goddens första mål i Charltontröjan, blev det denna gång inte nervigt in på slutvisslan. Bolton hade inte under mer än 90 minuters fotboll lyckats störa Charltons defensiv och Will Mannion fick inte bara fira lagets tredje raka seger med sin lagkamrater utan även sin tredje raka hållna nolla. Vad det gäller att inleda en säsong med tre raka vinster så är det inget man i Charlton har varit bortskämd med på ett bra tag. Vi behöver gå tillbaka 13 år i tiden, till Chris Powells Charlton och 101-poängs säsongen, för att hitta något liknande. Tider vi har goda minnen från! 

Kaffe, kaka, tredje raka. Nej, det är inte så många gånger de senaste säsongerna som man har haft möjlighet till att skriva det. 
 
Omgångens poäng 
3p - Greg Docherty: Ja, hela borde tremannamittfältet belönas med poäng den här omgången och flest går i så fall till målskytten “Doch”. Ser ut som en kalv på grönbete när han rusar omkring fritt över hela planen, i enlighet med sina egna och Nathan Jones önskemål. Lägger ner precis lika mycket kraft i defensiven och spelet utan boll, som i det offensiva presspelet. Det hårda avslutet och det älskvärda målet är ett sådant som man kommer minnas ett bra tag framöver. 

2p - Conor Coventry: Växer mer och mer in i rollen som George Dobson har lämnat efter sig. Smäller på mer och är även han effektiv i pressen - vilket verket fick sin betalning i den här matchen. Således redan nu livsviktig i sitt sätt att bara vara på planen. 

1p - Luke Berry: Gedigen arbetsinsats av den offensivt framåtlutande mittfältaren. Hittar de luckor i motståndarnas lagdelar som sårar dem och är således väldigt aktiv i offensiven, men tummar inte på det defensiva ansvaret för det! 
 
Matchfakta 
Charlton: Mannion; A.Mitchell, Jones, Gillesphey; Ramsay, Docherty (c), Coventry, Berry (Anderson 87), Small; Campbell (Aneke 66), Ahadme (Godden 66)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Edmonds-Green, Watson, Kanu

Bolton: Baxter; Toal, Santos (c), Johnston (Arfield 88); Dacres-Cogley (Osei-Tutu 46), Thomason (Matete 72), Sheehan (Dempsey 66), Schön; McAtee, Collins, Charles (Adeboyejo 46)
Ej använda avbytare: Southwood, Forino

Mål: 1-0 (10) Greg Docherty, 2-0 (87) Matty Godden
Publiksiffra: 14,365 (1,337 från Bolton)
Domare: Lee Swabey

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-08-25 21:34:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson