Lagbanner
2024-09-07 16:00

Charlton - Rotherham
1 - 1

Matchreferat: Charlton - Rotherham Utd 1-1

Matchreferat: Charlton - Rotherham Utd 1-1

Nu har The Addicks även smakat på ett kryss under säsongen. Detta gjorde man i hemmamatchen mot det förväntade topplaget Rotherham United. 

Trots ett rådande landslagsuppehåll så tog Charlton beslutet att följa planerat spelschema och avverka ytterligare en ligaomgång. Motståndarna, som denna helg kom från Rotherham, var också öppna för möjligheten eftersom inte tillräckligt många betydande spelare skulle saknas. Det här bidrog till att Charlton och Rotherham faktiskt bara var två av sex lag som genomförde sin femte match i ligan, tillsammans med Barnsley - Bristol Rovers (2-1) och Wrexham - Shrewsbury (3-0). 

Rotherham, som är tillbaka i tredjedivisionen efter två säsonger i Championship, står välrustade med en bred och slagkraftig trupp. Lag som är tidigt ute med en slagkraftig rekrytering brukar det går bra för i slutändan och i den kateogrin ingår Rotherham, som förväntas vara ett av lagen som defintivt är med och slåss om minst topp sex. Som lag vet man att Rotherham - numera - står för en disciplinerad, hårdför och rak fotboll, och detta med anledningen av att man sedan i våras tränas av Steve Evans och dennes assistent Paul Raynor. En duo som vi stött på ett oräkneligt antal gånger i den här divisionen i diverse klubbar och som minst sagt är profilstarka(!). Det brukar bli hett mellan bänkarna när Evans befinner sig på The Valley och han skulle få sin beskärda del av hånfulla ramsor från läktarna även denna gång. 

För Charltons del handlade mycket inför den här matchen om att snabbt komma upp på sina stadiga ben igen. Under förra helgen kom ligasäsongens första förlust, och det efter en ganska svag prestation mot Reading (2-0) - som manager Nathan Jones var allt annat än nöjd med. Reaktionen medförde dock inte några större förändringar i startelvan, utan det räknades enkelt till en sådan. Matty Godden roterades in för sin första start i Charltontröjan och Tyreece Campbell hamnade på bänken. På bänken fanns även den senaste veckans nytillskott i försvararen Dan Potts, medan trion Karoy Anderson, Kaheim Dixon och Daniel Kanu var de spelare som befann sig på landslagsuppdrag för Jamaica respektive Sierra Leone. 
 


På förhand förväntade sig experterna att matchen mellan två disciplinerade lag skulle bjuda på just en disciplinerad, kampfylld och målsnål matchen. Det här får man säga att både Charlton och Rotherham levde upp till under hela matchen, och i synnerhet under den första halvleken. Det var inte så att det var en dålig match eller någon brist på underhållning, men mycket av spelet centrerades kring mittplan och präglades således av kamp, riskminimering och få skapade målchanser. Det var helt enkelt två jämna lag som hade svårt med nöta ner respektive försvar - en mening som redan yttrats ett par gånger under Charltons säsong, och så lär det väl fortsätta om vi lärt oss något av de här första fem omgångarna. 

Bäst målchans, och egentligen den enda, under den första halvleken skapade Charlton. Ett långt inkast från Charltons vänstersida gav upphov till ett kontrollerat luftspel i Rotherhams straffområde, vilket slutade med att bollen nickades ner rakt framför fötterna på Gassan Ahadme strax utanför målområdeslinjen. Ahadme avslutade på ett, men lyckades inte alls styra ned avslutet och bollen steg över ribban från nära avstånd. Ahadme kämpar, pressar, sliter och springer, men sekvensen är ändå talande för att självförtroendet inte riktigt är där. Han är trots allt värvad för att göra mål, så just nu ingjuter han inte riktigt heller förtroende hos supportrarna - även om hoppet och tron om att det ska lossna är stark. 

Det var egentligen inte särskilt mycket som förändrades inför den andra halvleken. Charltons försvar fortsatte att agera resolut och solitt mot en beprövad anfallstrio i Jonson Clarke-Harris, Sam Nombe och Mallik Wilks, samtidigt som man inte heller skapade särskilt mycket framåt i offensiven. Charltons underliggande offensiva siffror är faktiskt inte alls särskilt smickrande och placerar laget långt ner i den typen av tabell. Bättre ser det fortsatt ut i defensiven. Så när Rotherham skulle ta ledningen med 0-1 (58) behövde man ta till samma metod som Reading gjorde förra helgen. Charltons mittfält agerade något passivt på egen planhalva och satte inte in några kroppar emellan för att blockera det skott som meriterade Liam Kelly, relativt ostört, fick vandra in centralt och avlossa från 25 meter. 

Glädjen i bortalaget möttes av en omedelbar reaktion från Nathan Jones. Så fort bollen låg i nätet bakom Will Mannion, kallade Jones till sig Allan Campbell, Chuks Aneke och Tyreece Campbell för ett trippelbyte. Utgick gjorde Ahadme, Godden och Luke Berry. Bytena fick en omedelbar effekt där debutanten Allan Campbell satte tempo i bollen, Aneke agerade bollmottagare och Tyreece Campbell rev hål i Rotherhams försvar genom ett konstant löpande. Faktum är att matchens bästa lag var det Charlton vi fick se i underläge. 

Således förstår man att Charlton byggde upp ett momentum som gjorde att ett kvitteringsmål låg i luften och till slut kunde produceras. I detta var påpassligt nog samtliga inhoppare involverade i. Tyreece slet åt sig bollen högt upp på offensiv planhalva och lämnade över, snett bakåt, till Allan Campbell. Den inlånade mittfältaren rullade vidare i sidled till en fri Chuks Aneke som hade tid på sig att pegga upp bollen och curla in den i det bortre hörnet till 1-1 (72) bakom Dillon Phillips i målet. Anekes första mål för säsongen och, ja, det är vår alldeles egna Dillon Phillips som var en stor del av säsongen 2018/19 och som vi gärna hade sett med en annan tröja på sig. 
 
Därefter hamnade matchbilden återigen i hur det hade varit innan målen började produceras. Visst, en inhoppande Jordan Hugill i Rotherham drog på ett tungt distansskott i 90:e minuten, men det var inget som förändrade det läge som de båda lagen nu försatt sig i - det vill säga det rättvisa resultatet att lagen skulle dela på poängen, vilket man också gjorde i och med den oavgjorda ställningen som stod sig till slutvisslan ljöd. Ett poäng att inte heller vara helt missnöjd med, och det ska genomsyra inledningen av den här säsongen överlag. Som Nathan Jones själv sa i efter-matchen-intervjun, om Charlton tar tio poäng var femte omgång så har man satt sig i en bra position. 
 
Omgångens poäng 
3p - Kayne Ramsay: Ja, om det är någon som har tajmat in en stark formkurva så här i början av säsongen så är det högerwingback Ramsay. Han flög fram på sin kant under hela matchen, transporterade boll i hög fart, kastade sig in i duellerna och var allmänt obehaglig att möta för Rotherham den här eftermiddagen. Ramsay bör just nu vara ohotad på sin position och visar redan upp en stark utvecklingskurva. 

2p - Lloyd Jones: Snart bör det väl vara dags att även nämna Alex Mitchell här, men det går inte heller att i denna insats komma runt Lloyd Jones. Han var totalt dominant i duell- och luftspelet och neutraliserade Jonson Clarke-Harris fullkomligt i sitt felvända spel. Vilken försvarsspelare han har växt ut till! 

1p - Chuks Aneke: Det har skrivits förr och det kan skrivas igen: det finns ingen annan spelare i EFL som kan påverka matchbilder genom inhopp som Big Man Chuks Aneke och som så ofta gör det. Något som faktiskt har stöd av de statistiska siffrorna som säger att ingen annan spelare i EFL, sedan säsongen 2018/19, har gjort fler mål efter inhopp än vad Aneke har gjort. Och snyggt mål var det också den här gången! 

Matchfakta 
Charlton: Mannion; A.Mitchell, Jones, Gillesphey; Ramsay, Docherty (c), Coventry, Berry (A.Campbell 59), Small; Ahadme (Aneke 59), Godden (T.Campbell 59)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Potts, Edmonds-Green, Watson

Rotherham: Phillips; Rafferty, Humphreys, McCart, James; Odoffin, Kelly (MacDonald 76), Powell, Wilks (Osong 83); Nombe (McWilliams 76), Clarke-Harris (Hugill 76)
Ej använda avbytare: Dawson, Bramall, Hungbo

Mål: 0-1 (58) Liam Kelly, 1-1 (72) Chuks Aneke
Publiksiffra: 13,569 (616 från Rotherham)
Domare: Simon Mather 

UP THE ADDICKS!!




















 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-09-10 21:32:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson