Lagbanner
2024-08-10 18:30

Wigan - Charlton
0 - 1

Matchreferat: Wigan Athletic - Charlton 0-1 

Matchreferat: Wigan Athletic - Charlton 0-1 

The Addicks har premiären för säsongen 2024/25 avklarad, och det längsta strået drog man i fighten mot Wigan.

Premiären av League One-säsongen 2024/25 var kommen och Charlton Athletic stod redo att sparka igång sin fjärde raka säsong i divisionen. Spelarbussen styrde kursen mot Greater Manchester, Wigan, och arenan, som numera heter, The Brick Community Stadium - tidigare mest känd under namnet DW Stadium.

Med en rejäl försäsong i ryggen, innehållande ett träningsläger i Slovenien och flera blandade prestationer resultatmässigt, skickade Nathan Jones ut sina mannar till sin inarbetade tre-fem-två formation. Eftersom att sommaren har kännetecknats av en ordentlig renovering utifrån Jones mall och önskningar, så innehöll startelvan fem debutanter i tävlingssammanhang. I tur och ordning gjorde Will Mannion, Alex Mitchell, Josh Edwards, Greg Docherty och Gassan Ahadme sina startdebuter. Luke Berry fick nöja sig med ett kortare inhopp. 
 


Matchen uppfyllde sedan såväl önskvärda som mindre charmiga element. Hade man haft möjlighet att påverka spelordningen så hade man gärna önskat en premiärmatch på en arena, och mot en motståndare, som verkligen ger sken av en ny säsong - äntligen - står vid dörren för att dra igång. Utan att förminska Wigansupportrarnas känslor inför en premiärmatch, så inbjuder deras arena knappast till en stämning som påminner om en sådan. Istället var tyvärr känslan av att försäsongen och träningsmatcherna ännu inte var över. Och så blir det väl när 9,564 åskådare tar plats på en arena som avser platser för 25,138. 

Det som dock gick helt i linje med hur en klassisk premiärmatch ska vara, det var att vi fick se två lag som länge kände på varandra, som inte släppte till några målchanser gentemot varandra och som båda såg ut att ha problem med att få till något av sitt önskvärda spel mot varandra. 

Samtidigt så får man väl plocka det ätbara ur grönsaksdisken och kanske nöja sig med det som var bra, i en annars uddlös första halvlek. Nathan Jones Charlton såg defensivt solida ut och bjöd inte på många ytor bakom sig - vilket var genomgående under hela matchen. När man väl gick i press så gjorde man det som ett lag, man låg på gränsen i närkampsspelet, och även om till exempel forwardsduon - Campbell och Ahadme - fick något direkt uträttat så lade man ner det hårda arbete i det tysta som vi alla kräver. Jones grunder såg alltså ut att till viss del redan ha satt sig. 

Det ungdomliga och possessionbaserade Wigan erhöll ganska mycket bollinnehav, framförallt från starten av den andra halvleken till ca. minut 70. Sedan gjorde man inte särskilt mycket av sin tid med bollen, utan Wigan tilläts att vara bollförande framför Charltons lagdelar och lyckades egentligen aldrig trä in bollen mellan dem. Det går i det fallet att prata om ett undantag när Thelo Aasgaard fick ett instick som skapade ett friläge för en stund. Men Aasgaard uppträdde nonchalant, dröjde alldeles för mycket med bollen och en vilt jagande Kayne Ramsay hann komma emellan med en avgörande glidtacklingsbrytning. Det var den här gången Shaun Maloneys Wigan lyckades bryta ett mönster, men då tog man inte tillvara på chansen. 

Nathan Jones kontrade istället med att iscensätta ett trippelbyte och få in ny kraft i introducerandet av Tennai Watson, Chuks Aneke och Daniel Kanu. Detta jämnade återigen ut matchbilden - med något övertag för Charlton. Mer energi spreds inom laget och det är sådant som så många gånger avgör en match som står och väger i League One - så även i detta fall. Charlton kunde bita fast sig på offensiv planhalva genom ett par fasta situationer, och på en golfsving till inlägg från inbytte Watson gjorde Charlton påpassligt 0-1 (81) med ca. 10 minuter kvar av matchen. Charlie Hughes i Wigan nådde högst på bollen men nickade, i ostört läge, ner bollen perfekt till Lloyd Jones, som nöp till på halvvolley och bollen satt perfekt i Sam Tickles bortre gavel. 

Wigan lyckades aldrig resa sig från det här och ta tillbaka en matchbild som hela tiden pekat mot ett typiskt premiärresultat, det vill säga 0-0. Nu gjorde Charlton vad som uppenbarligen krävdes för tre poäng. Man tog vara på en chans, gjorde ett mål och höll nollan bakåt. Inget av detta var vi bortskämda med under förra säsongen. Således är det svårt att vara något annat än nöjd med hur den här premiären utvecklade sig, även om tongångarna om den inte lär sig sprida sig särskilt långt. 
 
Omgångens poäng 
3p - Kayne Ramsay: I hård konkurrens av wingbackkollega Edwards, så är det Ramsays sista-hundradelen-brytning som blir avgörande för maxpoäng. Ett ledningsmål till Wigan där och referatet hade sett helt annorlunda ut. Fortsatte i sin övriga prestation att bygga vidare på sin starka försäsong och var aktiva längs sin högerkant, där framförallt hans defensiv stack ut i den här matchen. 

2p - Josh Edwards: Mycket, mycket bra debut av nyförvärvet från Skottland. Stängde sin kant totalt genom att ligga rätt i defensiven och vara energisk i presspelet. Låg tätt inpå varenda motståndare som han kom upp i rygg på och vann boll flera gånger. Gav ett svar på varför han, i den här matchen, höll konkurrent Thierry Small på bänken. 

1p - Conor Coventry: En bra insats av Coventry. Vann mycket boll och fördelade den sedan vidare - precis som han ska göra. Energisk och såg betydligt starkare ut än sina motståndare på Wigans centrala mittfält. 

Matchfakta 
Charlton: Mannion; A.Mitchell, Jones, Gillesphey; Ramsay (Watson 73), Docherty (c) (Berry 90), Coventry, Anderson, Edwards; Campbell (Kanu 73), Ahadme (Aneke 74)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Edmonds-Green, Small 

Wigan Athletic: Tickle; Sessegnon (Ramsay 61), Aimson (Hughes 73), Kerr (c), Chambers; Adeeko, M.Smith (S.Smith 80), Sze (Jones 60); Rankine, Aasgaard, Hugill (Stones 72)
Ej använda avbytare: Lonergan, Carragher 

Mål: 0-1 (81) L. Jones 
Publiksiffra: 9,564 (862 från Charlton)
Domare: Adam Herczeg
 
UP THE ADDICKS!!!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-08-11 13:59:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson