Lagbanner
Globe Arena, 2023-03-14 20:45

Morecambe - Charlton
1 - 4

Morecambe – Charlton 1-4

Morecambe – Charlton 1-4

Ett mycket bra The Addicks besegrade ett mycket dålig Morecambe under tisdagskvällen. 1-4 skrevs siffrorna i resultatet till och det var nästan sägas vara i underkant.  

Det mixtrades en del i startelvan sedan helgens oavgjorda hemmamöte med Accrington Stanley. En del var framtvingat, en del inte. Utifrån materialet som fanns att tillgå tyckte Dean Holden att 4-3-3 passade bäst som formation den här gången. Ashley Maynard-Brewer var i mål och fick en ny variant av fyrbackslinje framför sig. Sedan helgen fanns Sean Clare (som högerback) och Michael Hector (som en av två mittbackar) kvar i startelvan. Lucas Ness kom inte till spel och ersattes av Ryan Inniss som i sin tur var en återvändare till matchtruppen. Steven Sessegnon fanns inte heller med, vilket tvingade fram en nödlösning på vänsterbacken. I vänsterfil tog sig Terell Thomas in i startelvan lite från ingenstans och fick dessutom chansen på en ovan position.

Tremannamittfältet såg ingen närvaro av Gavin Kilkenny. Däremot fanns George Dobson där, och Albie Morgan samt Scott Fraser var med igen. Som ytterforwards valdes Corey Blackett-Taylor och Tyreece Campbell ut, medan Miles Leaburn tog ansvaret som ensam forward i tremannakombinationen.

Matchen
Trots en svag form och en mycket uddlös match i helgen mot Accrington Stanley (1-1) så var det ett par hundra tappra supportrar som tagit sig den långa och snåriga vägen till Morecambe denna tisdagskväll. Sannolikheten att de skulle kunna bli besvikna (igen) kändes relativt stor på förhand, men det skulle visa sig att de banne mig fick se en av de starkaste insatserna som Charlton kunnat visa upp på ett bra tag.

Från start satte Charlton full fart och hög press över den kompakta fotbollsplanen och skapade omedelbart målchanser från sina kanter med Blackett-Taylor och Campbell. Ur en av dessa vaskades en hörna fram och i efterspelet från den kunde Terell Thomas – av alla spelare – klacka fram ett missriktat skott från Dobson. Morecambeförsvaret stod på hälarna och en av dessa upphöjde offsiden när Miles Leaburn högg på Thomas framspelning, tog emot på bröstet och volleysköt in 0-1 (17) från nära håll.

I nästa hörnsekvens skulle det bjudas på mer jubel. Albie Morgan servade även denna, och på bakre ytan båglöpte Ryan Inniss sig fri för att möta upp inlägget för att nicka mot första stolpen. Där kastade sig Donald Love fram för att avstyra och Blackett-Taylor likadant för att avgöra. Vem som var sist på bollen var svårt att avgöra i både realsekvensen och av reprisbilderna, men bollen låg i mål till 0-2 (21) och Blackett-Taylor måljublade. Det skulle han sedan få göra igen med två minuter kvar av halvleken. Nu blev det 0-3 (43) och Blackett-Taylors handlande var närmast identiskt med hur han hade kastat sig fram och stött in sitt tidigare mål. Återigen dök han upp vid, Östersundsbekantingen, Connor Ripleys högra stolpe och tryckte in sitt andra mål i halvleken och matchen. Skillnaden var denna gång att bollen serverades från Campbells vänsterfot och precisa inlägg.

Detta var andra gången den här säsongen som vi fick uppleva en ledning med tre bollar i halvtid och det kunde varit än mer än så. Innan 0-3 målet hade Scott Fraser ett skruvande skott som stack precis utanför Ripleys målram, och innan dess hade dessutom Sean Clare ett tungt avslut sedan han bokstavligen coast-to-coast accelererat sig igenom hela Morecambes lag från sin högerbacksplats.

Om det var någon gång som Charltons dominans kom av sig så var det i inledningen på andra halvlek. För att väcka någon form av liv i matchen försökte Morecambe skapa det kaos de kunde förmå och satte högre press för att störa Charltons bollinnehav. Under den inledande kvarten fick dessutom tvåmålsskytten Blackett-Taylor, som haft fullständig körning på vänsterkant, kliva av med en känning. Jesurun Rak-Sakyi ersatte. Detta skulle rendera i ett reduceringsmål. I den något sämre perioden tog Ryan Inniss – som tillsammans med alla andra varit bra hittills – ett dumdristigt beslut, när han nonchalant skulle klackpassa bakåt som felvänd försvarsspelare i en pressad situation på egen planhalva. Misstaget bjöd på en omställning där Danny Crowley spelade ut till höger och en framrusande Donald Love tryckte in 1-3 (61) genom ett hårt, lågt skott i Maynard-Brewers högra hörn. Ett svårt skott att nå när bollen får rullning i det blöta gräset.

Att Morecambe lyckades reducera skapade lite oro i tankarna. Charlton tappade en tvåmålsledning på Mazuma Stadium under förra säsongen och med tanke på all misär under den här så hade det inte varit konstigt om en värre skräcksaga hade skrivits nu. Det skulle dock inte alls bli så den här gången, lyckligtvis. Bortsett från reduceringen var Morecambe faktiskt direkt svaga, och Charlton tog kontrollerat hand om den halvtimme som fanns kvar att spela. Ett riktigt klassmål skulle skriva resultatet till 1-4 (69) när Sean Clare ännu en gång satte fart och drev upp boll till höger. Han hitta därifrån in centralt till Scott Fraser som väggspelade sig in i straffområdet genom ett högklassigt samarbete med Rak-Sakyi. På så vis kom Fraser närmast fri med Ripley och placerade in lagets fjärde mål genom att sätt avslutet högt. Daniel Kanu, Aaron Henry, Macauley Bonne och en comebackande Mandela Egbo roterades sedan in för Charltons del och matchen var slut. Storseger på västkusten!


Reflektioner
Äntligen kunde man bara luta sig tillbaka i soffan och få möjlighet att njuta i 90 minuter. Som matchrapporten skriver fram tydligt i sin inledning så var det inget snack om saken den här gången. Charlton var mycket bra och bortsett från att Morecambe reducerade så blev matchen aldrig spännande. Samtidigt som Charlton för en gångs skull var bra i nästan 90 minuter, så ska det på ett så konstruktivt och trevligt sätt sägas att Morecambe inte alls var någon höjdare. Desperationen och offerviljan som gav Accrington en poäng på The Valley syntes inte alls hos dessa. Fortsätter det så här för räkorna så kommer man utan tvekan att åka ur. Anmärkningsvärt var dessutom att sympatiske managern Derek Adams valde att inte genomföra ett enda byte under matchen, trots matchbilden. Undra hur man som bänkspelare i Morecambe resonerar kring det?

Vilket av lagen som gjorde det andra bra eller dåligt i matchen får stå för den subjektive. Jag väljer i alla fall att ta det positiva jag kan få från den här upplagan av Charltonspelare. Försvaret gjorde i grova drag sitt, med ytterbackarna Clare och Thomas som främsta aktörer. Märkligt nog skulle Inniss inte kunna hålla sig borta från ett individuellt misstag i en sån här match, så jag måste tillstå att jag börjar bli aningen trött på honom…Mittfältet fördelade mest ut bollar till kanterna och bidrog utifrån det. Frasers mål var annars matchens främsta höjdpunkt. Leaburn hamnade i målprotokollet igen, Campbell gjorde sin mognaste insats hittills i seniorvärlden och Blackett-Taylor var under sin timme på planen matchens gigant.

Omgångens poäng
3p – Corey Blackett-Taylor: Morecambe lyckades inte neutralisera CBT utan bjöd på otroligt fina ytor för vår ytter att agera utifrån. Han firade så stora individuella triumfer längs sin vänsterkant att insatsen förgylldes med två nya mål, vilket blev ett trevligt firande av det kontrakt som förlängdes dagen innan.

2p – Sean Clare:  Fick inte göra någon poäng likt ett par försvarskollegor, men Clare var mycket bra matchen igenom. Löpte enormt längs hela kanten och såg ut att kunna transportera boll hur långt och länge som helst den här kvällen. Bra värderande i flera trång situationer underlättade för många medspelare i nästa aktion. Gör en stark vårsäsong, helt klar.

1p – Terell Thomas: Som en av vänsterfotade försvarsspelare i truppen fick han hoppa in och vikariera som vänsterback. Var kanske inte felfri i den nya positionen men tog för sig och gjorde samtidigt mycket rätt. Fick dessutom äran att stå för en akrobatisk assist till det förlösande ledningsmålet, vilket gör att Thomas är ganska poängeffektiv sett till de få minuter han spelar. Gjorde inte bort sig alls.  

Charlton: Maynard-Brewer; Clare, Inniss, Hector, Thomas (Egbo 83); Morgan, Dobson (c) (Kanu 76), Fraser (Henry 76); Campbell, Leaburn (Bonne 76), Blackett-Taylor (Rak-Sakyi 56)
Ej använda avbytare: Wollacott, Payne

Morecambe: Ripley, Love, Rawson, Simeu, Gibson, Weir, Shaw, Hunter, Crowley, Mayor, Niasse.
Ej använda avbytare: Smith, Delaney, Stockton, Gnahoua, Watts, Cooney, Austerfield

Mål: Miles Leaburn 0-1 (17), Corey Blackett-Taylor 0-2 (21), Blackett-Taylor 0-3 (43), Donald Love 1-3 (61), Scott Fraser 1-4 (69)
Domare: A. Haines
Publik: 3,795

COYR!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-03-16 18:03:20
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson