Lagbanner
Nigel Adkins avskedad!

Nigel Adkins avskedad!

Förlusten på hemmaplan mot Accrington Stanley under tisdagskvällen blev det sista Nigel Adkins gjorde vid sin anställning för Charlton. Under torsdagsförmidaggen gick klubben ut med meddelandet att Nigel Adkins lämnar sin tjänst som manager.

Ja, Nigel Adkins hann enbart med sju månader som manager innan resan tog slut. Anledningen till beslutet är kort och gott att resultaten under den höstsäsongen varit alldeles för dåliga. I skrivande stund parkerar Charlton på 22:a plats i tabellen efter 13 spelade matcher. På dessa matcher har laget spelat ihop nio poäng via två segrar och tre oavgjorda. Sammanlagt har laget hittills förlorat åtta matcher, varav man kommer från två raka sådana mot Lincoln (2-1) respektive Accrington Stanley (2-3) senast.

Ägare Thomas Sandgaard uttalade sig om sitt beslutsfattande till klubbens hemsida: - ” “Nigel joined us at the end of last season and had an immediate impact, as we finished the season well, just missing out on a play-off place on goal difference. Unfortunately, we haven’t been able to carry that form into this season. 
“I’d like to thank Nigel for his hard work, positivity and continued professionalism during his time at the club. We are all disappointed that it hasn’t worked out this season and we wish him the very best for the future.”

Assisterande tränaren Johnnie Jackson tar tillfälligt över huvudansvaret och är den som leder laget när man beger sig till Stadium of Light för att möta Sunderland på lördag. En hyfsat tuff start får man väl ändå säga. Det är andra gången Jackson hoppar in tillfälligt och vi ska väl trycka på att han faktiskt är hundraprocentig som caretaker. Vid Lee Bowyers hastiga avsked ledde Jackson laget under en omgång i våras och då såg han till att vinna med 3-2 över Bristol Rovers på hemmaplan. Jag ser gärna att samma sak upprepar sig igen och att Jackson dyker upp i samma stiliga rock. Närmst till hjälp kommer Jason Euell att stå som då blir tillfällig assisterande tränare, om man kan säga så.

Avskedet av Nigel Adkins kräver samtidigt ett par kommentarer. Nigel kom in under mars månad och var ett tydligt utstuderat val av klubben, då han presenterades relativt snabbt inpå Lee Bowyers farväl. Bowyer lämnade för Birmingham City och avslutade sin annars framgångsrika era hos Charlton med att trampa lite vatten. Det såg sällan övertygagande ut spelmässigt, formkurvorna var ordentligt ojämna och det blev allt vanligare med negativa kommentarer efter matcherna. In kom Nigel Adkins med en enorm positivism och det satte snabbt sin prägel på laget. Där och då var Nigel en väldigt bra rekrytering som kunde komma in med mycket energi och sin personifierat oavbrutna positivitet. På många sätt en klockren personlighet att få in i ett lag när man kört fast och tvingats höra samma muttranden ett bra tag. Adkins fick de tio avslutande omgångarna av ligan till sitt förfogande, vilket slutade med fem vinster, fyra kryss och en förlust. En bra resultatrad som fick Charlton att lyfta sig i tabellen men snöpligt nog hamna utanför play-off på grund av målskillnad. Placeringen blev 7:e plats i tabellen.

Men årets säsong har inte alls blivit vad man tänkt sig och Adkins lyckades inte bygga vidare på vårens fördelar. Stora delar av truppen byggdes om sett till klubbens vision och det projektet var Adkins menad att föra till en bättre placering än förra säsongen, det vill säga minst topp 6. Med såväl förutsättningarna som resultaten i hand finns det inget att varken skylla på eller vila sig mot. Någon tydlig spelidé har inte synts eller lyckats etablera sig. Det har inte hittats någon fungerande formation eller startelva. Laget har inte varit spelförande under några längre perioder i matcher och släppt in för många billiga mål. Faktiskt näst flest insläppta mål i divisionen hittills då endast Morecambe släppt in fler. Som sagt, det har inte blivit vad man tänkt sig och vi alla vet hur resultatbaserad fotbollsbranschen är. Det är just resultaten som inte har levt upp till säsongens ställda förväntningar och det är därför rätt beslut av Thomas Sandgaard och klubben att agera redan nu för ett skifte på tränarposten. Det fanns helt enkelt inte tid till något annat med tanke på den rådande situationen. Faktum är att Charlton just nu befinner sig på sin sämsta tabellplacering i historien - 22:e plats i League One. 

Nu får vi se åt vilken riktning klubben tar sig härnäst. Johnnie Jackson får förtroendet inledningsvis och det är inte mer än rätt med tanke på dennes position och historik i klubben. Han satsar själv på yrket och kommer inom en snar framtid säkert starta sin bana som manager. Är det redan dags för Jackson att kliva in som huvudansvarig? Den frågan vågar jag inte svara på, men vi får se hur laget reagerar under de kommande matcherna. Helst ser jag dock personligen att klubben går för ett etablerat namn som är intresserad att driva satsningen som klubben vill göra med Sandgaard som ägare. Jag menar inte att Jackson inte skulle vara den personen men i detta nu måste han ses som en oprövad pjäs. Samtidigt har Charlton tidigare varit pigga på att ge just sådana förmågor chansen. Såväl Chris Powell (2011-2014) och Lee Bowyer (2018-2021) var färska när de fick huvudansvaret och just dessa skulle visa sig bli de mest framgångsrika tränarna för Charlton under 10-talet. Sedan ska det tryckas på att Jackson varit assisterande till Nigel Adkins under den misslyckade säsongsinledningen och att han givetvis haft en stor del i det arbete som inte gett några vidare resultat. 

För utöver att Nigel Adkins blev en missräkning har egentligen ingenting förändrats. Klubben ville föryngra truppen under sommaren och det har gjorts. Den innehåller samtidigt både bra bredd och spets för divisionens mått. Projektet är naturligtvis någorlunda fördröjt under den aktuella säsongen med tanke på hur inledningen varit och det är därför svårt att redan nu, utan en ny huvudtränare på plats, spå vart denna säsong kan landa. Men eftersom klubben valde att agera så pass tidigt som man ändå gjorde borde Charlton Athletic vara en attraktiv arbetsgivare för många tränare där ute. Förutsättningarna och ambitionerna finns på plats och en stor del av säsongen (det är 33 omgångar kvar) återstår att spela.

Till sist vill jag skriva att jag hoppas Nigel Adkins snabbt hittar en ny arbetsplats och kan bidra med sina egenskaper på ett nytt ställe. Det är en mycket sympatisk och trevlig man som upplevs vara väldigt genuin. Nigel önskas lycka till i framtiden och att denna personliga motgång kan vändas till något positivt.
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-10-21 21:47:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson