Lagbanner
Nyförvärv #2: Mandela Egbo
Mandela Egbo och Ben Garner - än en gång återförenade i sina karriärer.

Nyförvärv #2: Mandela Egbo

Det tog inte ens 24 timmar innan Charlton passade på att följa upp sin första värvning med den andra. Det är försvaret som fortsätter att byggas och det är högerbacken Mandela Egbo som är klar för klubben.

Det är sedan ett tag känt att Charlton Athletic gick in i sommaren med tomma platser på högerbacken. De senaste säsongernas alternativ i Adam Matthews och Chris Gunter erbjöds inga nya avtal och därmed ska två nya in. I eftermiddags stod det klart att en av dessa platser nu är ifylld inför kommande säsong. Detta då en ny spelare presenterades för andra dagen i följd och det handlar om Mandela Egbo som blir klubbens andra värvning för sommaren. Båda värvningarna har adderats till lagets försvarsdelar och om vi ska hitta några likheter med O’Connell som trillade in igår och Egbo som presenterades idag så är det att båda beskrivs som duktiga försvarsspelare som är bra på att ta del av en attackerande fotboll.

Egbo, med det starkt historieklingande förnamnet Mandela, har signerat ett 2+1 avtal med klubben – vilket kort och gott innebär ett tvåårsavtal med möjligheten att förlänga till ett tredje år vid kontraktstidens slut. Egbo hämtas in som bosman från League Two och Swindon Town, och kategoriseras därmed omedelbart som en spelare som Ben Garner väljer att ”ta med sig” till sin nya omgivning. Att Egbo är handplockad efter Garners ritningar står ganska klart då managern kan högerbacken in- och utantill. De båda hade med varandra att göra tidigt i sina respektive karriärer inom Crystal Palace akademi. Sedan återförenades man i våras genom en kort – men framgångsrik – tid ihop i Swindon. Egbo anlände i mars på ett korttidskontrakt och hann med 11 (7+4) framträdanden och ett par assist under dem. Kontraktet löper nu ut och en stor anledning till att det blir en flytt i stället för förlängning lär ligga i hur Garner valde att göra. Garner var skälet till att Egbo spenderade tre månader i Swindon och det är av samma anledning som han beger sig till SE7 och Charlton.

Egbo kommenterade sin övergång: "Being in the building and looking around the stadium, you just see the stature of the club so I’m over the moon. I can’t wait to get going on the pitch. It feels good to know that your ambitions lie in the same place as the club’s. We’re all looking to go forward and there’s no looking back now. It’s fresh, it’s revitalised, it’s new and hopefully we can all hit the ground running and just go in that one direction, which is forwards and upwards.”

Ben Garner om att åter ha Egbo i sitt lag: “I’ve known Mandela since he was 11 years old from academy football. He came and played for me at Swindon at the end of last season and did really well. He’s experienced for his age and he’s got the attributes that we want in that position. He’s a fantastic character with a great personality, very driven, a great athlete and a really talented footballer.”

Som nämndes ovan så gick Mandela Egbo (född 1997 – 24 år) i Crystal Palace akademi under sina barn- och ungdomsår. Här var en framstående akademispelare och tog sig bland annat in i ungdomslandslagen för 16, 17 och 18-åringar mellan åren 2012-2014. Detta pekar på mycket men det räcker inte för att ta sig igenom en akademi och upp till ett seniorlag i Premier League. I stället valde Egbo en annorlunda väg – sett till många akademispelare i Storbritannien. Egbo skrev 2015 på för tyska Borussia Mönchengladbach (2015-2019), där det framför allt kom att göras matcher i klubbens andralag men det hanns också med ett inhopp i Bundesliga 2018. Det blev inte någon mer lycka i högsta divisionen, så nästa resa gick till mäktiga Zweite Bundesliga och Darmstadt 98 (2019-2020). Ett treårsavtal skrevs på, men det blev inget vidare av det och efter fem matcher gick flyttlasset till de Förenta staterna, New York City och dess Red Bull-sponsrade lag (2020-2021). I USA blev det två säsonger och dessa fördelades mellan spel i MLS med Red Bull och dess andralag. När kontraktet sedan inte förlängdes där efter säsongen 2021 så hörde den gamle bekante akademitränaren Ben Garner av sig och såg till Egbo kunde spendera våren tillsammans med honom i ett uppflyttningsjagande Swindon Town (2022). Hur det slutade vet vi och nu står både Egbo och Garner på Sparrows Lane i Charltonkläder.

Min kommentar: Känslorna efter igår och klubbens första värvning hade knappt hunnit lägga sig innan Egbo satt vid podiet för att presenteras som nummer två. Av den anledningen är känslorna ganska likartade med det som uttrycktes just igår. Det känns på förhand spännande att Egbo ansluter och fyller ut en av de högerbacksplatserna som klubben kommer behöva bemanna under den här sommaren. Förra säsongen kom det slätstrukna insatser därifrån och enligt beskrivningarna som omger Egbo så framstår han redan som ett mer offensivt alternativ än vad både Matthews och Gunter varit de förgående säsongerna. Mer poäng från ytterbackarna har varit på önskelistan med tanke på att Charlton vill och bör vara ett anfallande lag i en League One-division.

Egbo är samtidigt en spelare som jag personligen inte alls har någon vidare koll på. På så vis lutar jag mig väldigt mycket mot att Ben Garner har en lång relation med spelaren och vet exakt vad han får. Både Eoghan O’Connell och Mandela Egbo ska ju vara direkt handplockade för den fotboll som ägare Thomas Sandgaard och manager Ben Garner vill bedriva med Charlton och det är anledning nog för att klubbens inledning på det här övergångsfönstret ska upplevas som kittlande ur ett supporterperspektiv.

Välkommen, Mandela!

Befintlig spelartrupp inför säsongen 2022/23 

Målvakter
Craig MacGillivray
Ashley Maynard-Brewer
Nathan Harness

Försvarare
Sean Clare
Mandela Egbo (Nyförvärv från Swindon)
Deji Elerewe
Ryan Inniss
Sam Lavelle
Eoghan O'Connell (Nyförvärv från Rochdale)

Mittfältare
Corey Blackett-Taylor
George Dobson
Diallang Jaiyesimi
Jake Forster-Caskey
Alex Gilbey
Charlie Kirk
Albie Morgan

Forwards
Chuks Aneke
Josh Davison
Jayden Stockley
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-06-21 19:05:05
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson