Lagbanner
Nyförvärv #3: Joe Wollacott
Målvakten och den ghananska landslagsmannen Joe Wollacott är nästa spelare att adderas till Charltons spelartrupp inför säsongen 22/23.

Nyförvärv #3: Joe Wollacott

I slutet av torsdagen presenterade Charlton sitt tredje nyförvärv för både veckan och säsongen. In i byggnaden har – lite överraskande – en ny målvakt kommit och det är Joe Wollacott från Swindon Town.

Likt manager Ben Garner, högerback Mandela Egbo, assisterande Scott Marshall och analytikern Jake Marques, hämtas nu målvakten Joe ”Jojo” Wollacott från Swindon Town. Kopplingen nu klubbarna emellan börjar bli smått komisk och det är inte supporterskarorna sena med att göra sig lustiga över på sociala medier. Wollacotts kontrakt med the Robins var på väg att löpa ut under kommande vecka och av den anledningen är det som bosman Wollacott anländer till Charlton med ett signerat treårsavtal. Wollacott stod under förgående säsong 37 matcher i League Two för Swindon och lyckades efter hyllade insatser där ta sig in i Ghanas landslag och ”Säsongens lag” i divisionen.

Wollacott om sitt miljöombyte och att återförenas med Garner: "I’m delighted. It’s the sort of club that you always want to be at. You always have the ambition to play for such a high-profile club. Obviously walking around the stadium you can feel the magnitude of the club. I’m really happy to be here.
“Ben being here made it an easy decision. We had a really good season last year. Obviously I know how he wants to play and I know how he wants his goalkeeper to play. I feel like, for the next step in my career, he can really develop my game."
 
Ben Garner om sitt nytillskott: "It’s another strong signing for us. Obviously Jojo is a player that I know very well having worked with him last season. I think he is a player with huge potential moving forwards as well and, again, he fits the character and the type of person that we want to bring into the football club.”

Joe Wollacott är med målvakts mått mätt fortfarande en relativt ung sådan. Född 1996 (25 år) och 188 cm lång fick han sin fotbollsutbildning inom Bristol Citys akademi (2009-2021). Här var han en av de målvakter som tog sig igenom denna och fick vara en av dem som fick känna på träning med seniortruppen. På grund av alltid så prekära konkurrenssituationen och bristen av matcher och erfarenhet som målvakt så hamnade han tidigt i lånekarusellen för att åtnjuta just detta. Från 2015 till 2021 spenderade han därmed tid i lagen – håll i hatten nu – Clevedon Town, Weymouth, Bergsöy, Bath City, Woking, Truro City x2, Gloucester City, Forest Green Rovers och Swindon Town. Det var främst under de 10 matcherna i Forest Green som Jojo blev ett ansikte i EFL och när sedan låneavtalet med Swindon gjordes permanent så blev han en av två målvakter i deras uppsättning i League Two. Under Ben Garner i Swindon gjorde han snabbt målvaktsposten till sin och utöver 37 omgångar i League Two hann det också bli 10 landskamper för Ghana, som han valt att representera.

Min kommentar: Av de värvningar som hittills gjorts så är det här den första som får det ena ögonbrynet att lyfta sig lite. Spelartruppen är full av luckor som behöver fyllas under sommaren, men just målvaktspositionen har varit en av få positioner som – ur min synvinkel –inte berörts av detta. En målvaktsvärvning var alltså inte vad man hade väntat sig i detta skede. Craig MacGillivray hämtades från Portsmouth inför förra säsongen, hade förstaspaden då och har ytterligare ett år på sitt kontrakt, och före detta akademispelaren Ashley Maynard-Brewer har precis återvänt från ett år som utlånad till Ross County i Skottland. Kvar finns även unge Nathan Harness, som imponerat under de chanser han fått men som troligtvis går mot en utlåning den här säsongen.

Nu har alltså Joe Wollacott hämtats in och adderats till skaran av målvakter, som i skrivande stund kommer i antalet av fyra. Hur klubben tänker här är än inte riktigt klarlagt, men det är klart att någon kommer att behöva röra på sig. Att Craig MacGillivray inte gjorde sin bästa säsong i karriären förra säsongen är nog alla överens om, men jag trodde fram tills igår att han skulle få ytterligare en säsong på sig i Charlton att leva upp till sina tidigare prestationer och trots förgående säsong så höll han 16 nollor vilket är starka papper. Ashley Maynard-Brewer är samtidigt en spelare man alltid talat gott om och känslan har hela tiden varit att man planerat för att han i framtiden – det vill säga från och med nu – ska vara ett namn i seniortruppen. Att han är från akademin stärker bara hans sits och även om han inte var självskriven etta i Ross County förra säsongen så ska han ha gjort det bra när han väl fick chansen.

Men när Joe Wollacott nu fanns upplagd och tillgänglig att ta in, verkar ledningen och Ben Garner eniga om att det var värt att göra det. Han kommer från en personligt lyckosam säsong i Swindon och han agerar som Garner vill att en målvakt ska göra i hans lag. Att han hämtas in på dessa meriter stärker direkt hans ställning i truppen och känslan är ju att Wollacott hämtas in som tilltänkt förstemålvakt till nästa säsong. En sak värd att notera är dock att Swindon under Garner hade en på pappret jämn målvaktsuppsättning och konkurrenssituation mellan Joe Wollacott och Lewis Ward. Inför säsongen var det inte givet vem av dem som skulle bli etta. Om det är en del av hur Garner vill ha det så kan man förvänta sig att något liknande ska vara rådande i Charlton. Av den anledningen kanske det inte ska anses märkligt om Charlton går in i en säsong med MacGillivray och Wollacott som konkurrenter – såvida båda är tillfreds med den situationen.

Välkommen, Joe!

Befintlig spelartrupp inför säsongen 2022/23 

Målvakter
Craig MacGillivray
Ashley Maynard-Brewer
Nathan Harness
Joe Wollacott (Nyförvärv från Swindon)

Försvarare
Sean Clare
Mandela Egbo (Nyförvärv från Swindon)
Deji Elerewe
Ryan Inniss
Sam Lavelle
Eoghan O'Connell (Nyförvärv från Rochdale)

Mittfältare
Corey Blackett-Taylor
George Dobson
Diallang Jaiyesimi
Jake Forster-Caskey
Alex Gilbey
Charlie Kirk
Albie Morgan

Forwards
Chuks Aneke
Josh Davison
Jayden Stockley
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-06-24 10:07:42
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson