Lagbanner
Nyförvärv #6: Jack Payne   

Nyförvärv #6: Jack Payne   

Charlton har presenterat sin sjätte värvning för säsongen i den offensive mittfältaren Jack Payne, som senast representerade Swindon Town och som nu ansluter som Bosman på ett tvåårsavtal.

Veckans första förmiddag inleddes med uppgifter om att den offensiva mittfältaren Jack Payne befann sig på Charltons mark för att genomföra en sedvanlig läkarundersökning, i samband med kontraktsskrivning. 27 åringen har under de senaste två säsongerna verkat för Swindon Town, men bestämde sig nyligen för att där tacka nej till ett lukrativt förslag angående en förlängning och blev i anslutning till månadsskiftet, juni-juli, en fri spelare. Så framåt eftermiddagen – efter läkarundersökning och kontraktsskrivning – kommunicerade Charlton ut att sommarens sjätte värvning var i hamn och att Jack Payne hade trillat in i spelartruppen.

Klubbens kommunikatörer har uppenbarligen roligt på jobbet. För Payne presenterades på sociala medier i form av ett klipp med Ricky Gervais och The Office, som anspelade på klubbens numera komiskt återkommande nyheter som involverar folk med relation till Swindon Town. Tidigare under sommaren presenterades nyförvärvet Mandela Egbo i en sketch som hänsyftade på dokusåpan Love Island. Så det är tydligt att humorn och kreativiteten för tillfället flödar inne på kommunikationsavdelningen.

Jack Payne kommer med en fin säsong bakom sig och utgjorde ett av de offensiva kort som fick mycket utrymme i Ben Garners anfallsglada Swindon. 13 mål och 6 assist blev resultatet för Paynes del efter att säsongens avslutats – vilket får ses som mittfältarens starkaste papper hittills i karriären. Att beskriva Payne som mittfältare innebär även – som positionen kan göra – en mångfacetterad sådan, då Payne har erfarenhet av att spela 8:a, 10:a och såväl höger- som vänsterytter. Precis vad som uppgavs i ingressen så är kontraktet skrivet över två säsonger, och mittfältaren blir alltså klubbens sjätte nyförvärv inför säsongen – varav den tredje från Swindon och då exkluderas tränarna Ben Garner och Scott Marshalls övergångar.

Ben Garner kommenterade signerandet av sin (ny)gamla spelare: "It was important to add further creativity to our squad and we have done that successfully with the addition of Jack. He has fantastic technical ability and vision, allowing him to both score and create goals.” 

"Just as importantly Jack has the work ethic, character and personality that will really strengthen our dressing room. He is a first class professional who very much fits the culture and environment we want to have."

Jack Payne sa själv följande om att återförenas med Garner i Charlton: "I have played under the gaffer before and got on really well with him. I played some of my best football under him and I am just looking to recreate that here. He spoke so highly of the club and it was a massive factor, as well as many other reasons, in me wanting to be here."

Efter stora delar av sitt liv på vift kan Jack Payne nu beskrivas vara någorlunda ”hemma”. Faktum är att han år 1994 föddes i Londonstadsdelen Tower Hamlet – som visserligen ligger på fel sida Themsen, men som inte är allt för långt ifrån The Valley och SE7. Nu försökte undertecknad göra en koppling mellan Payne och Charlton som egentligen inte verkar finnas, men vi kan välja att tro på det. Hur som helst, fotbollsutbildningen erhölls dock inte inom Londons stadsdelar utan den tog Jack Payne del av längre österut och närmare bestämt Southend-On-Sea och Southend United (2009-2016). I kuststaden började karriären ta fart, med tre antecknade seniorsäsonger i League Two respektive One. Dessa involverade en uppflyttning under andra säsongen och utmärkelsen som ”säsongens spelare” den tredje säsongen. Det var rubriker som räckte för att Huddersfield skulle hämta in den då unga mittfältaren. Första säsongen i Championship för Payne skulle bli en ordentlig succé för lagets del. Huddersfield kvalade sig upp till Premier League och Payne hade spelat en roll i den upplagan, Steget till PL gick snabbt och var med facit i hand för stort. Under Huddersfields år i divisionen spenderade Payne tid som utlånad till Oxford (2017-2018), Blackburn (2017-2018) och Bradford (2018-2019). Som Bosman från Huddersfield hamnade Payne sedan i Lincoln (2019-2020) och sedermera Swindon (20-22) – vilket då är hans senaste adress fram tills idag. Totalt har det hunnit bli en säsong i Championship, fem i League One och tre i League Two. Under åren i League One har han stått för sammanlagt 28 mål och 30 assist.

Min kommentar: Att Charlton landar Jack Payne som ny spelare i truppen sänder lite olika signaler. En del klara och välkomna sådana men även några som än inte går att tyda.

Det går inte att misstolka Ben Garners önskan att ta vara på möjligheten att få in spelare som han i närtid har samarbetat med och använt för sin typ av fotboll. Det får samtidigt sägas vara en önskan som ägare Thomas Sandgaard och rekryteringsteamet hittills har varit tillmötesgående med att infria. I värvningen av Jack Payne får klubben alltså en spelare som ledarstaben är angelägna om att få hit och det är en mångsidig offensiv mittfältare som har för vana att bidra med en skaplig poängproduktion därifrån. Att Payne är ytterligare en spelare som ansluter från League Two ska inte ses som något frågetecken, då han under merparten av sin karriär varit en League One-spelare och förra säsongen fick igång honom på allvar igen.

De frågetecken som övergången för med sig berör inte Jack Payne i sig, utan det handlar mer om vad hans ankomst får för konsekvens på någon annan. Det konstaterades efter Conor McGrandles presentation att det centrala mittfältet nu är översållat av potentiella startspelare och att det är de defensiva leden som främst är i behov av nya namn. Men nu ansluter alltså ytterligare en spelare som benämns som en central mittfältare, om än en offensiv sådan. Visst, han kan användas som ytter men det är som en central spelare han presenteras och i en tilltänkt 4-3-3 formation finns det utrymme för en mittfältare som är lagd åt Paynes håll. Om så nu är fallet, så borde värvningen av Payne få följden att antingen Jake Forster-Caskey, Alex Gilbey eller Albie Morgan är på väg åt motsatt riktning. Ryktena säger Forster-Caskey, medan magkänslan säger Gilbey. Tiden får helt enkelt utvisa vart detta slutar.


Befintlig spelartrupp inför säsongen 2022/23 

Målvakter
Craig MacGillivray
Nathan Harness
Joe Wollacott (Nyförvärv från Swindon)

Försvarare
Sean Clare
Mandela Egbo (Nyförvärv från Swindon)
Deji Elerewe
Ryan Inniss
Sam Lavelle
Lucas Ness (akademi)
Eoghan O'Connell (Nyförvärv från Rochdale)
Steven Sessegnon (Lån från Fulham)

Mittfältare
Corey Blackett-Taylor
Charles Clayden (akademi)
George Dobson
Jake Forster-Caskey
Diallang Jaiyesimi
Alex Gilbey
Aaron Henry (akademi)
Charlie Kirk
Conor McGrandles (Nyförvärv från Lincoln)
Albie Morgan
Jack Payne (Nyförvärv från Swindon)

Forwards
Chuks Aneke
Miles Leaburn (akademi)
Jayden Stockley

 Notera att Josh Davison har försvunnit på grund av dennes övergång till AFC Wimbledon.
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-07-18 21:05:19
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson