Lagbanner
Nyförvärv 7: Greg Docherty 

Nyförvärv 7: Greg Docherty 

Pang! Ett nytt nyförvärv, det sjunde i ordningen den här sommaren, är presenterat för Charlton Athletic. Greg Docherty, senast i Hull City, anländer som bosman och har skrivit på treårskontrakt. 

Manager Nathan Jones uttalade ett par målsättningar inför klubbens övergångsfönster under sommaren. En sådan var att man skulle vara färdig med sina affärer innan spelartruppen återsamlades för försäsong, och en annan var att han på ett ungefär räknade med nio nyförvärv. Det är sedan inte givet att man till punkt och pricka lever upp till de här målsättningarna, men efter en och en halv veckas försäsong på Sparrows Lane ser det ändå bra ut när redan sju av dessa nio spelare är på plats. Närmast i kalendern väntar försäsongens första träningsmatch (Dartford, 7 juli) och nästa veckas träningsläger i Slovenien. 
 


Hur som helst, sommarens sjunde nyförvärv är presenterad och klar och det handlar om mittfältaren Greg Docherty. Den 27-årige (född 1996) kommer senast från Championship och Hull City, vilka han nu lämnar efter fyra säsongers tid sedan hans kontrakt nu löpt ut. Istället har han signerat ett treårskontrakt med Charlton Athletic, vilket inkluderar en option som kan förlänga avtalet med ytterligare en säsong utöver det. 

Nathan Jones har kommenterat sin senaste förstärkning, som nu fyller ut alternativen på den centrala mittfältspositionen: 
We’re really delighted to get this signing over the line, he’s someone we’ve been chasing for a long time, all through the summer. He’s a player that has been promoted from this league and has been a Championship player for a long period of time. He has real pedigree as a person, an athlete and a player. He’s someone that we’re really thrilled to have acquired, again we’ve had to beat off a lot of opposition for his signature. He’ll add real competition, real strength, real leadership qualities to the team and there is big scope for him to develop and move forward with us.

Född i Glasgowförorten Milngavie, Skottland, tog sig Greg Docherty fram i sin fotbollskarriär genom att tidigt tillhöra klubben Hamilton Academical - från en annan ort, strax sydväst om Glasgow. Här gick Docherty från knatte, till junior och sedermera senior mellan åren 2005 - 2018. De sista tre säsongerna (2015-2017) som startspelare i Scottish Premiership. 

I januari 2018, säsongen 2017/18, värvades den då lovande mittfältaren av Rangers FC och tog sig på så vis högre upp i näringskedjan. Tiden i Rangers (2018-20) präglades dock främst av utlåningar och det blev endast elva ligamatcher i storklubben. En säsong spenderades i EFL och Shrewsbury Town (2018/19), en annan i Hibernian (2019/20). 

Coronasäsongen, 2020/21, genomfördes en permanent övergång till League One och då nyligen nedflyttade Hull City. Docherty värvades som en uttalad startspelare och levde upp till det genom att spela 44 av 46 matcher och göra fem mål i League One. Som bekant blev tiden i League One bara ettårig för The Tigers, som påpassligt nog firade sin ligaseger på ett folktomt The Valley i maj 2021. Viktigt att minnas och notera är dock att Charlton vann matchen med 1-0. 

Greg, eller Doch som han också kallas, följde upp sin starka debutsäsong i Hull med att vara fortsatt viktig under de två kommande säsongerna i andradivisionen (2021-23). Detta till att under föregående säsong allt mer falla ur ramen och involveras vid färre tillfällen. Men av Hullsupportrarnas reaktioner att döma har Doch varit uppskattad från den första till den sista sekunden och således är det många nu som är tacksamma för hans säsonger, när han nu tackat för sig och går vidare. 

Tekniske direktören, Andy Scott, adderar sina känslor bakom värvningen: 
Greg is a player who we have had a strong interest in since we came to the club and the fact that we have managed to secure his signature with the options he had is really pleasing. He’s a player with lots of different qualities and is ideally suited to Nathan’s style. We’ve all worked very hard to get this over the line and Greg adds another very strong midfield option, bringing quality on the ball, tenacity, leadership, outstanding professionalism and game understanding to the group. We look forward to seeing him in a Charlton shirt and I’m sure he’ll quickly become a fans’ favourite.
 
Min reflektion gällande nyförvärvet 
Ja, inte nog med att det blev två värvningar på två dagar - klubben följde upp det med även en tredje! Och det som först och främst sticker ut med att Greg Docherty presenterades är att det inte har läckt en enda liten viskning om att det ska ha varit på gång. Det ryktades om honom lite löst för ungefär två säsonger sedan, men den här gången har arbetet kring att värva honom förblivit en hemlighet fram tills att han kablades ut på klubbens sociala kanaler. Lite uppfriskande ändå. 

Går man sedan rakt på sak gällande spelaren som nyförvärv så är det här ett mycket starkt sådant. Docherty har över tid presterat bra i Championship och var en av de främst i League One senast han var här med Hull. Med tanke på de samstämmiga lyckönskningar som skickas med från hans tidigare hemort så framgår det tydligt hur uppskattad spelare han var där, och det sänder signaler om vilken typ av spelare han kan bli här också. 

För nu har en rejäl förstärkning adderats till mittfältet och det går att uttolka detta som George Dobsons ersättare i truppen. Docherty är även han en slitvarg, som med sin energi, intensitet och löpstyrka täcker stora delar av fotbollsplanen - och han räds inte för en närkamp. Med tanke på Dobsons öde, att han nu har brutit sitt avtal i Ungern innan det ens hann börja gälla, och att han nu är tillgänglig på den fria marknaden, så hade det givetvis varit känslosamt att få tillbaka honom till Charlton. Men envisa rykten placerar honom i Wrexham och med tanke på föregående säsongs turer om hans framtid eller inte så känns det inte heller troligt att en comeback ligger särskilt nära. Därför känns Greg Docherty än mer som en naturlig ersättare och det är ju bara att hoppas att det är en förbättrande sådan. 

Befintlig spelartrupp 
Målvakter 
Harry Isted 
Ashley Maynard-Brewer 
Will Mannion (Nyförvärv från Cambridge) 

Försvarare 
Josh Edwards (Nyförvärv från Dunfermline)
Lloyd Jones 
Lucas Ness 
Tayo Edun 
Tennai Watson 
Zach Mitchell 
Thierry Small 
Macaulay Gillesphey 
Nathan Asiimwe 
Rarmani Edmonds-Green 
Kayne Ramsay 
Alex Mitchell (Nyförvärv från Millwall)

Mittfältare 
Luke Berry (Nyförvärv från Luton Town)
Scott Fraser
Terry Taylor 
Aaron Henry 
Tyreece Campbell 
Karoy Anderson 
Conor Coventry 
Greg Docherty (Nyförvärv från Hull City)

Forwards 
Gassan Ahadme (Nyförvärv från Ipswich)
Miles Leaburn 
Chuks Aneke 
Daniel Kanu 
Matty Godden (Nyförvärv från Coventry)

Spelarförluster 
Corey Blackett-Taylor (Derby), Connor Wickham, Kazenga LuaLua, Lewis Ward, Terell Thomas (Carlisle), Jack Payne (Colchester), Michael Hector, Richard Chin, Diallang Jaiyesimi (Leyton Orient), George Dobson, Conor McGrandles (Lincoln), Alfie May (Birmingham City)

 













 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-07-06 11:47:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson