Lagbanner
Nyförvärv #9, #10 & #11

Nyförvärv #9, #10 & #11

Deadline Day kom, gick och försvann. Tre spelare anlände till SE7 under tisdagen och papperna hann skickas in i tid innan klockan tickade över och säsongens övergångsfönster var över. 

Det får kategoriseras som en hektisk sista dag på övergångsfönstret för Charlton. Arbetet pågick ända in mot slutet och det var länge ovisst hur många och vilka spelare som skulle vara klar för den röda tröjan framöver. När klockan tickat färdigt stod tre spelare klara och kvällen kunde börja summeras. Därmed ska vi ta oss igenom var och en av nyförvärven i en sedvanlig prestation här.

Först ut att presenteras var ett nyförvärv som inte landade helt oväntat. Det hade ryktats en tid och under tisdagens eftermiddag stod det klart att Harry Arter återvänder till sin moderklubb genom att bli utlånad från Nottingham Forest. Den centrala mittfältaren befinner sig för tillfället på samling med det irländska landslaget och precis som det antyder har han samlat på sig en hel del erfarenhet genom åren. Den professionella debuten gjordes 2007 i Charlton och trots att det är många år sedan finns det en del folk kvar i klubben sedan dess. Bland annat akademiansvarige Steve Avory som, enligt Arter själv, haft stor del i hans fotbollsutbildning.

Under 2009 byttes Charlton mot Woking och säsongen där blev trampolinhoppet till AFC Bournemouth. Klubben som Harry Arter skulle spendera ett decennium i (2010-2020) och där han i allra högsta grad var involverad i projektet att göra Bournemouth till en pålitlig Premier League klubb. De två sista säsongerna i Bournemouth innebar utlåningar till Cardiff och Fulham men sammanlagt kom Arter upp i 94 matcher i landets högsta division. Förra året lämnade han sydkusten efter lång och trogen tjänst för att gå till Nottingham. Steget dit skulle inte visa sig helt lyckat och efter 13 matcher för Forest, får Arter nu kliva ut på the Valley som seniorspelare för Charlton.

Arter är en hårdför innermittfältare som sliter hårt för kollektivet. Efter sina många år i Premier League och det irländska landslaget kommer han föra med sig en mängd erfarenhet till Charltons spelartrupp. Samtidigt som han blev sista namnet in på ett numera proppfullt centralt mittfält.

När mörkret börjat lägga sig över Sparrows Lane skulle nästa förstärkning undersökas medicinskt och presenteras. Näste spelare på tur var en mittback. En position Charlton länge arbetat med för att bredda. Spelaren i fråga var seriekonkurrenten Morecambes (före detta) lagkapten, Samuel ”Sam” Lavelle. 24 åringen har varit bofast i det Morecambe som kvalspelade sig upp till League One förra säsongen och som denna säsong inlett sin vistelse i divisionen på ett imponerande vis. Det är framförallt hos the Shrimps som Lavelle har spenderat sin seniorkarriär hittills, men sin fotbollsutbildning erhöll han i Blackburn Rovers och utöver de har han även spenderat en säsong i Bolton.

Tre säsonger är Lavelles kontrakt påskrivet för och han går in i en hård konkurrens med övrig mittbacksuppsättning. Sam beskrivs som en luft- och duellstark försvarsspelare med påtagliga ledaregenskaper. Han har under det senaste året imponerat stort genom sitt spel med Morecambe och kan nu ses ha spelat upp sig ett hack i näringskedjan genom sitt klubbyte till Charlton.  Ett byte Lavelle bara inte kunde tacka nej till, enligt egen utsago.

Siste man in för detta övergångsfönster och nyförvärv nummer 11 i ordningen skulle bli en stor överraskning. Under den sista verkande timmen stod Jonathan Leko på träningsanläggningens uppfart och ett säsongslångt låneavtal med Birmingham City låg redo att skrivas under. En förstärkning som varit svår att förutse men som verkligen sände en signal till övriga konkurrenter i divisionen. Leko spenderade närmare en halv säsong på lån i Charlton under klubbens senaste sejour i Championship. Den gången slutade säsongen tvärt med en svår skada men efter 5 mål på 21 matcher hade Leko hunnit bli en av publikfavoriterna på the Valley. Det är alltså ett kärt återseende som väntar Leko och just det var kanske den största anledningen till att Leko vill göra en vända till i den röda tröjan.

Senast Leko begav sig till Charlton blev han utlånad från sin moderklubb, West Bromwich Albion. Post säsongen i Charlton och sina skadeproblem skrev Leko sedan på ett treårsavtal med Birmingham City förra sommaren. Året där blev inte alls vad han tänkt sig med 0 mål på 38 matcher och med än mer konkurrens inför denna säsong togs alltså beslutet att lånas ut på nytt. Vi som är bekanta med Leko sedan tidigare vet om att han kan fungera som fartfylld och trixande högerytter eller snabb djupledsgående forward. Två positioner som det funnits behov av alternativ på, oavsett om Charlton spelar 4-3-3 eller 4-4-2. Jonathan Leko är en mycket bra och spännande värvning som kan vara skillnaden på vinst och förlust i många matcher.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-09-02 21:48:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson