Lagbanner
Nyförvärv: Dan Potts 

Nyförvärv: Dan Potts 

Trots att sommarens övergångsfönster har stängt så har The Addicks nyförvärv att presentera. Efter lång tids aktualitet har till slut provspelaren Dan Potts fått möjlighet att signera ett korttidskontrakt och ansluta till Charlton - vilket möjliggjordes av att Scott Frasers avtal avslutades för ett par dagar sedan. 

Ja, nio nyförvärv utlovades inför sommaren för att stärka Charlton inför säsongen - och nio nyförvärv fick vi. Nu har sommarfönstret stängt och passerats sedan en vecka tillbaka men Charlton presenterar nyförvärv trots allt ändå. Vid denna tid har man gjort sig aktiva på free agent marknaden och skrivit ett avtal med mittbacken Dan Potts, som spenderade större delen av försäsongen som provspelare i klubben. 

Således behöver inte Potts någon närmare presentation eftersom han redan har hunnit med att göra speltid för Charlton i ett par träningsmatcher. De senaste nio(!) säsongerna har han spenderat i Luton Town (2015-24), och han är därmed ytterligare en gammal bekant till manager Nathan Jones som han känner ut- och innantill. I och med detta var han en av pjäserna som var starkt bidragande till Lutons uppbyggnad och under uppflyttningssäsongen till högstadivisionen (2022/23) stod Potts för 25 ligaframträdanden. Dessvärre blev det aldrig några matcher i Premier League, mycket beroende på en återkommande skadeproblematik och att konkurrensen helt enkelt blivit för hård. 

30-åringen (född 1994), som utöver spel i Luton har fem matcher för moderklubben West Ham United (två av dessa i PL), har signerat ett så kallat korttidskontrakt med Charlton som gäller fram till årsskiftet 2025. Under denna tid förstärker han, och konkurrerar i, Charltons centrala trebackslinje tillsammans med Alex Mitchell, Lloyd Jones, Macauley Gillesphey och Zach Mitchell. 

Min reflektion gällande nyförvärvet 
Av de förklarande anledningarna ovan så kommer det inte som en blixt från klar himmel att Charlton varit aktiva på free agent marknaden och presenterar just Dan Potts som en ny spelare. Avtalet har legat i rören under en längre tid, det har bara handlat om att frigöra löneutrymme för att kunna säkerställa att Potts tillhör klubben på ett kortare kontrakt. 

Den nämnda lösningen handlar om att Charlton på deadline day kom ömsesidigt överens med mittfältaren Scott Fraser att avbryta dennes avtal med klubben. Fraser, som under sina två och ett halvt år i klubben har gått under smeknamnet “The Scottish Pirlo”, har under en längre tid varit på väg bort. Ända sedan han anlände från Ipswich i januari 2022 har han varit en av klubbens bäst betalda spelare och har således tagit stor plats i lönebudgeten, något som säkerligen påverkat att han inte varit en del av manager Jones framtidsplaner. Att få bort Fraser har helt enkelt varit en nödvändig väg att gå för att möjliggöra andra - mer önskade - förstärkningar. Detta beslut skapar även bättre förutsättningar för Fraser själv att hitta en ny klubb, eftersom han nu inte behöver lösas ut genom en övergångssumma från Charlton. I vanlig ordning ska Scott tackas för sina insatser i Charltontröjan. Säsongen 2022/23 var han en av lagets främsta med sina nio mål på 42 matcher och utgjorde en viktig pusselbit under Dean Holdens ledarskap. Tack Scott, och lycka till! 

I övrigt ska givetvis nyförvärvet Potts känna sig välkommen, även om tiden riskerar att bli kortvarig med hänvisning till avtalet. Att Charlton får in en rutinerad försvarare med rejäl erfarenhet är tydligt och därav har han sannolikt en funktion att fylla på den här nivån. Samtidigt börjar det bli lite smått komiskt hur många före detta Lutonlirare som checkar in på SE7. Potts är den tredje i raden, och en fjärde ryktas intensivt vara på ingång (Danny Hylton)....

Befintlig spelartrupp 
Målvakter 
Ashley Maynard-Brewer 
Will Mannion (Nyförvärv från Cambridge) 

Försvarare 
Josh Edwards (Nyförvärv från Dunfermline)
Lloyd Jones 
Tayo Edun 
Tennai Watson 
Zach Mitchell 
Thierry Small 
Macaulay Gillesphey 
Nathan Asiimwe 
Rarmani Edmonds-Green 
Kayne Ramsay 
Alex Mitchell (Nyförvärv från Millwall)
Dan Potts (free agent, senast i Luton Town)

Mittfältare 
Luke Berry (Nyförvärv från Luton Town)
Allan Campbell (Lån från Luton Town)
Scott Fraser
Terry Taylor 
Karoy Anderson 
Conor Coventry 
Greg Docherty (Nyförvärv från Hull City)
Kaheim Dixon (Nyförvärv från Arnett Gardens)

Forwards 
Gassan Ahadme (Nyförvärv från Ipswich)
Tyreece Campbell 
Miles Leaburn 
Chuks Aneke 
Daniel Kanu 
Matty Godden (Nyförvärv från Coventry)

Spelarförluster 
Corey Blackett-Taylor (Derby), Connor Wickham (klubb ej klar), Kazenga LuaLua (klubb ej klar), Lewis Ward (AFC Wimbledon), Terell Thomas (Carlisle), Jack Payne (Colchester), Michael Hector (klubb ej klar), Richard Chin (Farnborough), Diallang Jaiyesimi (Leyton Orient), George Dobson (Wrexham), Conor McGrandles (Lincoln), Alfie May (Birmingham City), Aaron Henry (Rochdale lån), Harry Isted (Burton), Lucas Ness (Notts County), Scott Fraser (klubb ej klar)

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-09-06 20:20:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson