Plymouth - Charlton
0 - 6

Plymouth - Charlton 0-6
Det fanns flera tillfällen att fira under matchens gång om man säger så.

Tisdagens match utvecklades kanske rentav till säsongens tillställning, när Charlton, precis som resultatet avslöjar, totalt pulveriserade Plymouth Argyle på bortaplan. Två mål innan halvtidsvilan följdes upp med hela fyra till i andra halvlek och säsongens mest övertygande seger var i hamn.

Två förändringar gjordes i startelvan sedan lördagens match. Ryan Inniss fanns inte med i matchtruppen då han vilades och Darren Pratley förpassades denna gång till bänken. In för den förstnämnde kom Akin Famewo och den sistnämnde ersattes i sin tur av Ben Watson. Att Watson prioriterades före Pratley indikerade att detta var en match som Adkins ville föra genom ett mer etablerat bollinnehav. En spelstil Watson lämpar sig bättre för än vad Pratley gör. Vidare fortsatte man med den implementerade 4-3-3-formationen och på denna front har det verkligen inbringats mer kontinuitet sedan Adkins ankomst.

Charlton: Amos; Matthews (Gunter 57), Famewo, Pearce (C), Purrington; (Shinnie 67), Watson, Forster-Caskey (Pratley 76); Jaiyesimi (Morgan 67), Stockley (Aneke 76), Millar.
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Oshilaja.

Plymouth: Cooper; Aimson (Moore 38), Woods, Watts; Edwards (C), Camara, MacLeod (Reeves 58), Mayor, Law; Hardie (Ennis 58), Jephcott.
Ej använda avbytare: McCormick, Opoku, Lewis, Fornah.

Om matchrapporten ska framgå som något inkluderande för Plymouths del så ska det sägas att matchens första 20 minuter var helt jämna sådana. Plymouth kombinerade sig fram fint, ofta genom sin vänsterkant, och tog sig bland annat in till ett bra skottläge i straffområdet som Jason Pearce (10:e) fick blockera på ett uppoffrande vis. Charlton hade en hel del boll i sitt försvar och Watson droppade ofta ner för att hämta men samtidigt tryckte mittfält/forwards upp alldeles för högt och ett hav skapades mellan lagdelarna. Det fanns absolut ytor för Charlton framåt i planen men som konsekvens inbjöd man till en en fotboll där försvaret lätt lämandes ensamt vid bolltapp.

Från 20 minuter och framåt skulle dock Charlton ta över mer och mer för varje minut. Allt började med att Forster-Caskey hittade ut till DJ Jaiyesimi på högerkanten. Han utmanade två försvarare, vek in från höger och sköt mot första stolpen så Michael Cooper tvingades till en bra räddning. Lite Swindon-tendenser för DJ:s del, vars självförtroende blir större för varje match. Charlton hade nu bollen mer på offensiv planhalva och fick stundtals till ett mycket bra lir som målchansen ovanför antydde. Detta skulle leda upp till ledningsmålet som kom i minut 26. Jason Pearce bröt en långboll och satte omedelbart i gång ett anfall genom att hitta upp till en felvänd Jayden Stockley. Smart som han är skarvade han ut till en rättvänd Liam Millar och han bjöd på sin favorit aktion när han accederade förbi sin ytterback ner mot kortlinjen. Därifrån sköt han in ett inlägg som Cooper, missriktat, stötte rakt ut i straffområdet och där stod Forster-Caskey rätt placerad för att nicka in 0-1 (26) i ett relativt övergivet mål. Glädjen var stor över ledningsmålet och direkt efter avspark var inte fokuset på rätt plats i kollektivet. Plymouth hittade ut till sin hyfsat lyckosamma vänsterkant, och därifrån kunde Ryan Law få till ett tungt skott som Ben Amos fick göra en bra räddning på. En viktig sådan för matchens fortsatta utveckling.

Att få in ett andra mål innan halvtid kändes viktigt och borde nästan ha genomförts tio minuter efter det första. Liam Millar och Ben Purrington hade ett lyckat samarbete ute till vänster och vänsterbacken Purrington fick äran att lyfta in ett perfekt avvägt inlägg mot straffområdet. Ett sådant där perfekt inlägg som går i ytan mellan motståndarnas målvakt och försvarslinje, vilket är den svåraste att försvara i straffområdet. Synd var bara att inlägget fick passera samtliga som befann sig i närheten. Stockley slängde fram huvudet men agerade någon hundradel för sent tyvärr. Revansch skulle han dock få och det genom ett inlägg från höger. Efter bollinnehav på högersidan kunde Forster-Caskey enkelt lägga ut till en överlappande Adam Matthews. Högerbacken fick både gott om tid och yta att sikta in ett inlägg mot boxen. Bollbanan gick mot första ytan, dit Stockley löpte och vräkte sig mellan Plymouths mittbackar för att nicka in 0-2 (45). Precis innan halvtid som man hoppades och Charlton hade en trygg ledning i vattenpausen.

Andra halvlek skulle bokstavligen ta vid där den första slutat. Charlton satte plattan i mattan och inom loppet av elva minuter hade man mer än dubblat sin ledning. Därav kommer den här avslutande delen att mest handla om målbeskrivningar.

Allt hade sin början endast två minuter in i andra halvlek. Plymouth hade en bra möjlighet till reducering med ett skottläge från sex meters linjen, men Ben Amos hann göra sig stor när han kom ut bra. Räddningen blev startskottet på en omställning åt andra hållet, där Millar fångade upp läderkulan och transporterade den från egen planhalva till offensivt straffområde. Försvararen han utmanade bara föll och föll tills Millar kommit så pass långt att han kunde vika in lite lätt och få iväg ett avslut. Skottet var egentligen missriktat men kunde längs sin bollbana styras via Kelland Watts baksida och in i mål, 0-3 (47). Ett klockrent självmål .

Två minuter senare kunde vi bestämt anteckna att bortaformen skulle hålla sig. Millar fick en ny yta, denna gång centralt, att göra sig rättvänd på och efter lite snurrande lämnade han över till Stockley som på ett tillslag vände till vänster där Gilbey kom inlöpandes mot en ledig yta. Gilbey vred upp kroppen och kunde på en touch placera in 0-4 (49) i bortre hörnet. Vilken ketchupeffekt och vilken form Alex Gilbey visar upp!

Än var det inte slut heller. I 56:e minuten bröt Forster-Caskey och Matthews tillsammans ett slarvigt uppspel från Plymouth och kunde genom det sätta en fri DJ i rörelse framåt. DJ transporterade boll i några snabba steg, och spelade in ett inspel till Stockley som visade sinnesnärvaro och enkelt hoppade över bollen till förmån för en fri Liam Millar på bortre ytan. Aktionen ställde ett obalanserat Plymouthförsvar, och Millar kunde ostört smälla in 0-5 (56) nere vid Coopers högra stolprot.

Efter en timmes spel var matchen av förklarliga skäl död och från att ha varit fylld med höjdpunkter blev den plötsligt avslagen. Nigel Adkins tog vara på tillfället och luftade för första gången avbytarbänken ordentligt. Chris Gunter, Andrew Shinnie/Albie Morgan, och Chuks Aneke/Darren Pratley kom samtliga in inom raden av tre olika bytestillfällen. Plymouth fick låna bollen något mer men lyckades sällan göra något konstruktivt när man närmade sig straffområdet. Charltonförsvaret låg rätt och verkade angelägna om att fira säsongens 16:e hållna nolla.

I andra änden fortsatte Charlton med ett lyckat presspel och skulle faktiskt även hinna med ett 0-6 mål innan domaren blåste av spektaklet. Inhopparna Morgan och Shinnie kombinerade på högerkanten och den sistnämnde släppte ut till en offensivt löpandes Pratley på högerkanten. Pratley tog vara på tillfället och bjöd på finess när han chippade fram en genomskärare till Aneke i djupled. Aneke gjorde inga misstag när han petade in 0-6 (89) bakom en sent utrusande Cooper. Här var det slut resultatmässigt men det faktiskt nära ett sjunde mål på tilläggstid. Aneke blev åter framspelad i djupled av Pratley men denna gång gick han på kraft och sköt slarvigt utanför i ett ganska rent friläge. Nu fanns det dock inga skäl att sura över det, utan man var mer än lycklig när domaren blåste av matchen och konstaterade att Charlton vunnit i överlägsen stil. Slut, 0-6.

Efter match
Vilken match det här blev. Det trodde man faktiskt inte. Eller, inte jag i alla fall. Plymouth är kända för att vara ett starkt hemmalag på Home Park, men Charltons samtida styrka på bortaplan tog inte hänsyn till det. Det är svårt att lyfta fram någon enskild när det klaffar rätt för samtliga och alla verkligen prickar rätt i någon form av dags-toppform. Försvaret gör det klockrent och har ändå lite att stå i trots att resultatet signalerar något annat. Famewo var lika bra som vanligt, Pearce blockerade det mesta och ytterbackarna förhåll sig stabila samtidigt som de kunde bidra framåt. Ben Amos viktiga räddningar i båda halvlekarna är inte heller att förglömma då de har en stor del i att matchbilden kan utvecklas som den gjorde.

På mittfältet visade inte JFC eller Gilbey några tendenser till formdippar utan bara fortsatte mangla på. JFC stod för sitt sjätte mål, medan Gilbey fick fira sitt andra och det var ett vackert sådant. Watson gjorde också en minnesvärd insats och fick bidra med sina egenskaper på bästa sätt i 90 minuter. I den offensiva trion står Stockley för 1+1, den ständigt framåtgående DJ för 0+1, och Millar för 1+0 men kanadensaren är också delaktig i tre mål till. Inhopparna slog inte av på takten utan hann även de lämna några avtryck. Aneke fortsätter ta vara på sina inhopp och gjorde nu sitt 13:e mål i League One. Slutligen kul att Albie Morgan fick chansen till inhopp när han nu tillhörde matchtruppen igen. Det är numera tufft om platserna i 18-mannatruppen till matcherna och det bjuds på rejäl konkurrens till lördag då Ian Maatsen, Ryan Inniss och Conor Washington uppges vara tillbaka som alternativ. Angenäma problem för Adkins som rättfärdigt gick på moln efter tisdagens urladdning.

Omgångens poäng
3p – Liam Millar: Det är inte lätt att förtjäna de tre poängen efter en sådan här insats men Millar var verkligen på spelhumör i denna match. Är inblandad i första, tredje och fjärde målet, samtidigt som han fick kröna insatsen med att sparka in det femte själv. Hade stort övertag på sin ytterback som förmodligen var yr när han gick och la sig samma kväll. En lyckad pjäs i en fullt fungerade offensiv för kvällen men den mest lyckosamme i mina ögon.

2p – Jayden Stockley: Lånet från Preston fortsätter göra poäng på sitt halvår i klubben och det är klart att man börjar undra om man inte ska försöka lösa Stockley permanent. Är nickspecialisternas nickspecialist och gjorde därmed givetvis sitt sjätte mål för säsongen genom att nicka in de. Gör sedan assisten till Gilbeys mål och hoppar smart över bollen när Millar gjorde sitt. Bidrar samtidigt med så mycket mer bara genom sitt targetspel.

1p – Ben Purrington: Kanske både förvånande och tråkigt att det står Ben Purrington här. Av alla 16 spelare som deltog i en 0-6 vinst ska alltså vänsterbacken få poäng. Men det tycker jag också att han har gjort sig förtjänt av. Har fått fullt förtroende från Nigel Adkins och har varit mycket stabil, så även i denna match. Deltog i demoraliseringen av Plymouths högerkant och gav Millar möjlighet att vara precis så uttrycksfull som han behöver vara. Kombinerar detta med att smyga upp med ett och annat perfekt inlägg som någon borde fått i nät. En återkommande hackkyckling av Charltonsupportrar men har tystat dem rejält under den senaste månaden. Med all rätt.