Lagbanner
2021-12-18 16:00

Plymouth - Charlton
1 - 0

Plymouth – Charlton 1-0
Deppigt var det och deppigt skulle det också vara efter en svag insats på bortaplan i Plymouth.

Plymouth – Charlton 1-0

Plymouth Argyle såg sin chans och tog sin revansch genom att vinna med 1-0, när the Addicks stod för en prestation som ingen inblandad kan vara nöjd över.

Det tvingades fram två förändringar i startelvan innan avresan till Plymouth. Vi har alla nåtts av hur den nya vågen av pandemin på nytt sköljer över öarna och hur det satte sin påverkan på flertalet planerade avsparkar i EFL under helgen. Något som tyvärr också lär fortsätta under julveckan och under en tid framöver…..Men, vi får vara nöjda med att Plymouth och Charlton var två av gängen som kunde fullfölja sitt spelschema, även om dem inte lämnades oberörda. Charlton fick lämna Akin Famewo, Conor Washington och Josh Davison hemma på grund av positiva testresultat. Detta möjliggjorde för DJ Jaiyesimi och Papa Souaré att ersätta de två formstarka spelarna i startelvan. DJ tog högerkanten, Leko flyttades fram som forward, Purrington flyttade ner i backlinjen och Papa tog vänsterkanten. En positiv nyhet var att Ryan Inniss fanns med i en matchtrupp igen, efter att ha varit skadad närmast hela höstsäsongen.

Lagen ställde upp så här:
Charlton: MacGillivray; Clare (Inniss 68), Pearce (c), Souaré (Kirk 63); Jaiyesimi, Gilbey, Dobson, Lee, Purrington; Leko (Burstow 82), Stockley.
Ej använda avbytare: Harness, Gunter, Watson, Morgan.

Plymouth: Cooper; Wilson, Scarr, Gillesphey; Edwards (c), Camará, Houghton, Mayor (Broom 73), Garrick; Hardie (Jephcott 90+2), Agard (Ennis 77). 
Ej använda avbytare: Burton, Law, Cooper, Randell.

Första halvlek
Matchen inleddes jämnt och fortlöpte så under majoriteten av de 90 minuterna. Mycket kamp kom att utspela sig runt mittens rike och det var tillknäppt i de bägge lagens försvar.

Charlton får dock sägas vara laget som först tog initiativet och presterade egentligen sin bästa fotboll på hela matchen under de första 25 minuterna. Det var också då man av förklarliga skäl var närmst att göra mål. Redan efter sju minuter försågs Jonathan Leko med en långboll och på egen hand utmanade han en av tre kvarvarande försvarare, för att som bäst få i väg ett distansskott som Michael Cooper endast kunde mota bort. I 24:e minuten kom sedan Jayden Stockley nära när han inte lyckades placera en nick utan avslutade rakt på Cooper. Det var en frispark från Lee som känsligt lyftes in mot straffområdet och Stockley blev både märkbart fri och kom upp bra i luften för att göra något bättre av det läget. Eller, han måste ta tillvara på det bättre, faktiskt!

Istället sjönk Charlton in i ett lågt tempo som vi bara sett av under bortamatcherna sedan Jackson fick någon form av huvudansvar. Man utmanade inte Plymouths svagheter och hade svårt att hålla sig till en plan när man väl gick till anfall. Exempelvis besattes inte ytorna på kanterna tillräckligt bra av DJ och Papa. Samtidigt har Plymouth en stark defensiv, så det var svårt nog att ta sig fram till lägen när spelet fram dit inte heller verkade fungera.

Det mest logiska hade varit om båda lagen vände till sina omklädningsrum för halvtidsvila med ett mållöst och oavgjort resultat. Så såg det länge också ut att göra från Stockleys missade nick och framåt. Men i halvlekens enda tilläggsminut hann hemmalaget förändra de förutsättningarna. När klockan var på väg att ticka över till minut 47 spelade sig Plymouth in centralt från sin högerkant och hittade Ryan Hardie med ett instick i djupled. Hardie testade vristen ur högervinkel och MacGilivray kom ner snabbt med en bra benparad. Dessvärre släpptes returen rakt ut i straffområdet till en fri Kieran Agard i andravågen och han placerade in 1-0 (45+2), med hjälp av MacGilivrays högra stolpe. Domaren blåste av direkt efter följande avspark och helt plötsligt kunde Plymouth dricka vatten med ett leende på läpparna.


Andra halvlek
Det insläppta målet precis innan paus verkade blivit precis så olämpligt som man kunde frukta att det skulle bli. Charlton kom inte ut som ett nytt lag, utan Plymouth tilläts bygga vidare på det man snöpligt avslutat första halvlek med. I både 50:e och 53:e minuten fick MacGilivray gripa in med nya räddningar när Panutche Camara och Ryan Hardie bjöd på tunga skott.

Fantasin och idéerna i offensiven att svara upp fanns inte där för Charlton. Det mesta slutade med längre ströbollar framåt som, en annars snabb, Leko sällan hann först på. Stockley blev totalt bortscreenad i sitt targetspel och fanns sällan tillgänglig. Det klickade sällan heller för det centrala mittfältet som stundtals såg handlingsförlamade ut när de tagit sig över mittlinjen. Jacko började slänga in nya spelare för att få en hint om att en förändring var möjlig. Kirk kom in mot en svag Papa Souaré och Sean Clare bytte ut sig själv mot en comebackande Ryan Inniss.

Mellan dessa byten hade Hardie en möjlighet att stänga matchen men han sköt över när en omställning bjudit honom och Agard på en två-mot-en-situation. Slarvigt att inte ta vara på den bättre och Agard var vansinnig att han inte fick den enkla sidledspassen från sin anfallskollega. Agard skulle dock missa en ännu bättre målchans i 73:e, sedan Jordan Houghton lyft in en dykande boll mot boxen. Forwarden såg ut och trodde nog själv att han befann sig i offsideposition men flaggan kom aldrig upp och från målområdeslinjen sköt han utanför med en volleybredsida.

Men jag ska inte göra det sista avslutande stycket mer spännande än vad verkligheten visade. Charlton hade märkbart svårt att få till något i offensiven. Man slog bort passningar, blev utmanövrerade numerärt eller drog på sig onödiga frisparkar. Det testades heller inget nytt för att verkligen kunna stånga in en kvittering. Närmst kom man genom det sista inlägget av Kirk i 90+4:e, då Inniss var närmst att fylla på vid bortre stolpen. Mål blev det inte och Charlton förlorade med 1-0 på bortaplan.

Efter match
Matchen slutar inte med några större siffror men i min värld får det ändå beskrivas som en rättvis och klar förlust. Det är en match att snabbt glömma och tyvärr då för Jacko som får rama in den som sin första match som ”riktig” manager. Charlton gör inga bra 94 minuter. Det är uddlöst, oinspirerat och lamt. Egentligen har man ingenting, bortsett från Stockleys nick i första halvlek, som hotar Plymouth ordentligt. Hemmalaget i sin tur borde gjort fler mål och där får vi tacka MacGilivray för att resultatet ser jämnt ut. Sedan var det såklart tufft att två av lagets formstarkaste spelare fick hållas hemma. Washington och Famewo har varit två klippor på den senaste tiden och kan sägas ha varit två av dem som vunnit poäng åt laget i några av dem senaste matcherna.

Många spelare vill vi se bättre insatser från i nästa match. George Dobson var sig inte alls lik och hade svårt med det bollerövrande som man nu tagit för givet. Elliot Lee försökte med sina framspelningar och dribblingar men blev allt mer frustrerad ju mer dessa inte fungerade för dagen. DJ hade oerhört svårt på sin kant och var helt underlägsen Jordan Garrick i deras individuella duell. Papa Souaré har hittills inte bjudit på särskilt många imponernade insatser och framstår mer och mer som ett svagt kort att använda på vänstra wingbacksplatsen. Jayden Stockley kom inte heller till sin rätt och försökte komma in i matchen mot slutet genom att ta djupledslöpningar och slå inlägg. Ett felbeslut om man vill trycka på för en kvittering såklart. Leko försökte väl samtidigt med sitt och har alltid några lyckade aktioner men har haft svårt att förvalta dem till poäng under de senaste matcherna. Det var heller inte rätt dag för några inhoppare att bidra med förändring även om de försökte och att det är tydligt att en sån som Charlie Kirk spelar utan självförtroende. 

Det känns för tidigt för att göra en grej av det men det måste sägas att bortamatcherna inte har varit något vidare att glo på, på sistone. Samma fantasi, rörelse och löpvillighet som vi får se hemma på the Valley, tas inte med till bortamatcherna. Det har vi fått se på tre raka bortamatcher nu mot Morecambe, Shrewsbury och ett formsvagt Plymouth. Varför det är så här just nu är vi många som funderar över. Det är väl bara att bita ihop och komma igen, för alla inom och utom laget vet att Charlton Athletic ska vara bättre än det som visades denna helg. 

Omgångens poäng
3p – Sean Clare: Bäst i Charlton fram tills han var tvungen att kliva av för en skada. Rejäl i närkampsspelet och satte upp bra bollar framåt.

2p – Ben Purrington: Gjorde också det bra när han fick flytta in centralt. Saknades nästan istället i sin wingbackroll och det är ingen tvekan om att han ska gå före Souaré på den platsen framöver. Souaré utgör knappt någon konkurrens som han spelare för tillfället.

1p – Craig MacGilivray: Håller laget kvar i matchen, alternativt håller siffrorna nere under hela matchen. Bra ingripanden överlag.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-12-19 19:24:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson