Lagbanner
Sammanfattning: Januarifönstret

Sammanfattning: Januarifönstret

Deadline day har passerat och vi är inne i februari. Fönstret blev ganska hektiskt för Charltons del och i synnerhet då den sista dagen som blev lite mer händelserik än vad man kunnat önska. Detta ska nu sammanfattas för att få en klarare bild av det Charlton som ska avsluta säsongen tillsammans.

Som förberedelse inför vad som komma skulle i januari anställdes en hel del nya ansikten till staben runt klubbens organisation. Välmeriterade Andy Scott och Jim Rodwell kom in som teknisk direktör respektive huvudchef för det operative arbetet (COO) och Ed Warrick anställdes som finance director. Gemensamt för dessa var att avtalen löpte över januarifönstret och är menade att upphöra efter den 31/1 – vilket alltså är nu. Nu efter fönstrets stängning har ännu inget kommunicerats ut angående de tre herrarnas framtid i klubben. Anledningen till att de anställdes gick mycket hand i hand med de rykten om att ett ägarbyte och en försäljning av klubben ska vara aktuell. Ända sedan dess har de ständigt närvarat på Charltons matcher och det har upplevts som ett första steg i en riktning mot en försäljning att de överhuvudtaget anställdes. Januarifönstret skulle bli en övergång i försäljningen från Thomas Sandgaard till den aktör som koncentreras runt Charlie Methvens namn – även han har haft en flitig närvaro runt Charlton under de senaste månaderna. Huruvida en försäljning och ett ägarskifte verkligen är aktuellt känns nu mest spekulativt och det blir helt klart en intressant månad framöver för att se vad som kommuniceras ut och vilka rykten som hålls vid liv.

Går vi över till spelarövergångarna som gjorts så landar Charlton efter igår på fem spelare in och åtta (!) spelare ut. Det blev några fler spelare ut än vad man först hade kunnat gissa. Under fönstrets första hälft började det med en del förändringar som jag tidigare skrivit om. Först ut att lämna var Jake Forster-Caskey, som med ett halvår kvar av kontraktet skrev på för uppflyttningsjagande Stevenage FC i League Two. Efter sex år i klubben hade speltiden börjat bli allt knaprare för den omtyckte mittfältaren, mycket på grund av den andra korsbandsskadan gjort det svårare för honom att konkurrera. En övergång och flytt från Charlton var på så vis både väntad och rättvis för Jakes del. Detta följdes sedan upp med att Charlton presenterade två nyförvärv den 14 januari. Macauley Bonne hade dagar tidigare brutit sitt avtal med Queens Park Rangers och återvände nu till Charlton för att bli ett av forwardsalternativen. Samtidigt lånades ytterbacken Todd Kane in från Coventry. Värvningen av Bonne välkomnades som ett nytt alternativ till Miles Leaburn, eftersom Jayden Stockley inte fungerat i lagets spelsätt och Chuks Aneke dragits med återkommande skadebekymmer under säsongen. Kanes ankomst var det heller inget fel på men det var ändå aningen märkligt att ytterligare en högerback hämtades in när det är på vänsterbacken som det saknats folk.

En renodlad vänsterback skulle dock dagar senare vara på plats, och det handlade om att Matt Penney presenterades som en lånevärvning från Ipswich Town. Den första fullvärdiga ersättaren till Ben Purrington som lämnade i somras och som sedan dess inte ersatts mer än att främst Steven Sessegnon har fått vikariera som vänsterback. Dessförinnan hade Craig MacGillivray tackat för sig och fått tillåtelse att genomföra en flytt till ligakonkurrenten Burton Albion för mer speltid. Efter inte mer än en godkänd debutsäsong i klubben fick MacGillivray se sig utkonkurrerad av såväl Joe Wollacott som Ashley Maynard-Brewer, och med endast ett halvår kvar av sitt avtal med Charlton var det därför inte heller någon överraskning att man hittade en lösning på MacGillivrays framtid. Det kunde anses onödigt att behålla honom som tredjealternativ i League One när man ligger i mitten av tabellen. Likaså skeppades Conor McGrandles iväg tillfälligt till ligakonkurrenten Cambridge United, som befinner sig i en liknande sits likt Burton. McGrandles hämtades in från Lincoln i somras som ett hyllat nyförvärv men har fått sin tid i Charlton förstörd av skador. När han nu ansetts återställd har det varit svårt att slå sig in på ett högpresterande tremannamittfält och därav gjordes bedömningen att han gör bäst i att få matcher och självförtroende i Cambridge under vårsäsongen.

Nu börjar vi närma oss deadline day och de övergångar som än inte hunnit få sig några kommentarer här på sidan. Det smygstartade redan dagen innan deadline day, den 30 januari, med att lite av ryktenas man i Charlton – Jayden Stockley – tackade för sig. Det hade pratats om Barnsley, Hibernian och ett hårdsatsande Gillingham under nytt ägarskap som potentiella köpare. Det blev slutligen Fleetwood Town som hostade upp vad som behövdes och köpte över Stockley på ett 2,5 år långt kontrakt. Stockley som blev klubbens bäste målskytt under förra säsongen och som fram tills Dean Holdens ankomst bar kaptensbindeln gör därmed bokslut för sina två år i Charltontröjan. Han lånades in i januarifönstret 2020 från Preston i Championship och levererade direkt med åtta mål 22 matcher i League One. Således köptes han loss över sommaren och levererade 13 mål säsongen efter, det vill säga förra . Den här säsongen noterades han för sammanlagt tre mål på 29 framträdanden i alla tävlingssammanhang.

Kommentar: Det går inte heller Jayden Stockleys avsked kom som någon större överraskning, utan han kan istället rättas in i ledet bakom Forster-Caskey och MacGillivray. Till Stockleys fördel har han dock använts betydligt mer än de två övriga. Trots att han har använts relativt flitigt så är det inte mycket som har fallit väl ut den här säsongen. Att vara en bollmottagare och box-spelare lämpade sig inte i Ben Garners possessionbaserade fotboll och målen uteblev tydligt. När Holden kom in minskade speltiden ännu mer och han blev dessutom av med kaptensbindeln. Det är inget snack om att Stockley genom sin spelstil är en nyttig forward i League One och att han är en målgörare om han används utefter sina spetsegenskaper och kommer till sin rätt. Det har han inte gjort i den här Charltonupplagan och det är väl inte mycket i nuläget som pekat mot att den närmsta framtiden skulle bli särskilt annorlunda. Det är därför inte heller någon överraskning att flertalet klubbar anmält sitt intresse att faktiskt köpa loss Stockley och få tillgång till hans tjänster. För hos andra kan han fylla en välbehövlig funktion. På så vis var det inte heller mer än rätt att faktiskt ta – vad som beskrivs som – ett mer än ett ”godtagbart” bud och tacka Stockley för hans tid i klubben. I Fleetwood kommer han bli nyttig och det dröjer inte länge innan han står på The Valley igen, fast då som motståndare.

Det här tar oss in på deadline day och här kom Charlton att inleda sin dag med att presentera sin första värvning, vilken blev den fjärde under fönstret. Den irländske mittfältaren Gavin Kilkenny presenterades med ett South Park-inspirerat klipp på klubbens sociala medier och anländer via ett låneavtal med Bournemouth. 22 åringen, som var en del av Bournemouths framgångsrika lag förra säsongen, är bekant med Holden sedan en kort tid ihop i Stoke i början av säsongen. Det är där Kilkenny hållit hus under hösten men enbart deltagit i fyra matcher.

Kommentar: Det brukar vara tradition att det trillar in ett lån från någon Premier League klubb på deadline day och den här gången var det Gavin Kilkenny som fick förmågan att vara del av Charlton under en halv säsong framöver. Det har under de senaste säsongerna inte slutat särskilt väl för de tidigare fallen (Matt Smith och Nile John), men lovorden kring Kilkenny är ganska starka och rösterna från Bournemouth vill antyda att Kilkenny ska vara en stark rekrytering för ett mittenlag i League One. Det var dessutom Holden som, tillsammans med Michael O’Neill, tog Kilkenny till Stoke i somras, så av den anledningen vill man tro att Holden verkligen utstuderat Kilkenny som en rejäl förstärkning till mittfältet inför vårsäsongen. Det oroväckande är de få matcher han trots allt erhållit under hösten. Av den anledningen lär vi behöva förvänta oss en startsträcka för honom, vilket inte alltid är välkommet ur supportrarnas åsikt när det gäller januarinyförvärv. Han lär främst slåss med Albie Morgan och Jack Payne om den sista platsen på mittfältet bredvid Scott Fraser och George Dobson, och där får vi ändå genom hyfsat goda chanser att faktiskt slå sig in – om han nu lever upp till hyllningar som omger honom från flera håll. Välkommen, Gavin.

Härefter följde ytterligare ett nyförvärv för Charlton och det skulle visa sig bli fönstrets sista. Den jamaicanske mittbacken Michael Hector stod dresserad i Charltonkläder på Sparrows Lane och hade signerat ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Det är en reslig och välmeriterad mittback med tydliga ledaregenskaper som anländer tillklubben. Han är ett välkänt ansikte får de som följt EFL, och då främst Championship, under 2010-talet. Klubbar på cv:et är Reading, Chelsea och Fulham, och däremellan mer än två fulla händer av utlåningsklubbar. Hector har varit klubblös sedan hans kontrakt gick ut med Fulham under sommaren och därmed inte representerat någon klubb under den här säsongen.

Kommentar: Att Hector adderades som ett mittbacksalternativ klockan 19:30 på kvällen skvallrade om att någon var på väg ut. Det ryktades främst potentiellt om Sam Lavelle och Terell Thomas. Ur det perspektivet fick Hector ses som en uppdragering. Det ska inte stickas under stol med att det inte är optimalt att han inte haft någon klubbadress den här säsongen. Likt Kilkenny lär han inte av den anledningen anlända i topptrim. Däremot är det en reslig och erkänt duktig mittback som gjort det bra över tid i EFL som nu ansluter. Holden verkade också synnerligen nöjd med att Hector tillkommit och det ska bli intressant att se om han kan bilda mittlås med den yngre Lucas Ness under våren.

Sedan skulle fyra avsked, permanenta som tillfälliga, avlösa varandra. Charlie Kirk (Burton) lånades ut en andra gång under sin Charlton sejour, Eoghan O’Connell skrev oväntat på för Wrexham i National League, och innan midnatt hade även Sam Lavelle (Burton) och Diallang Jaiyesimi (AFC Wimbledon) presenterats som utlånade till varsina klubbar.

Kommentarer: Charlie Kirk är en spelare som det är svårt att göra sig klok på i Charltonsammanhang. Han kom fram som ett mycket intressant namn genom Crewes akademi och stod för två imponerande säsonger från 2019 till 2021. Med det i hand kändes han som en klockren investering som skulle vidareutvecklas i Charltons regi. Men sedan har det inte blivit särskilt mycket av det och det går att argumentera för att det är den återkommande turbulensen inom klubben som fått det att hacka för Kirk. Under Nigel Adkins blev han använd, hos Johnnie Jackson fick han inte plats, av Ben Garner fungerade det någorlunda bra, och hos Dean Holden är han uppenbarligen inte ett alternativ. Lika given och skräddarsydd som han har känts under vissa system, lika överflödig och ointressant har han upplevts i andra. Det som förvånar nu är att han skulle kunna fungera i Holdens 4-3-3 formation men han har knappt synts till. I fallet med Johnnie Jackson handlade det om 3-5-2 och då var det förståeligt att Kirk inte hamnade rätt. Förra januarifönstret blev det en utlåning till Blackpool i Championship för att spendera vårsäsongen där, nu blir det Burton Albion i League One. Det är väl inte heller mer än rätt att Kirk nu får ta nya tag och spendera tid på annat håll. I nuläget får han ingen matchtid i Charlton och ser för den delen inte särskilt inspirerad ut.

Mycket av det som står beskrivet ovan gällande Charlie Kirk går att applicera på Sam Lavelle med. Mittbacken har inte fått någon vidare utveckling under sin andra säsong i klubben. Topparna har inte särskilt höga. Han har inte heller fått något vidare förtroende sedan Holdens intåg och blev nog inte mindre sugen att röra på sig när det visat sig att bästa vännen Kirk varit på väg att göra det. Nu får de spendera en vårsäsong i Burton ihop och försöka hjälpa deras hårdsatsning för att hålla sig kvar i ligan att gå hem. Det går egentligen att upprepa samma meningar om Diallang Jaiyesimi som också han blev utlånad, fast i detta fall till Johnnie Jacksons AFC Wimbledon. DJ fick stora delar av hösten söndertrasad av en skada och har inte synts till sedan Holden tog över. Det är inte heller så att DJ bidragit särskilt mycket på planen när han väl varit aktuell för det, så en utlåning för att bidra och hjälpa Jacko i Wimbledon känns rätt i hjärtat.

Till sist kommer vi till den övergång som väckte mest känslor under fönstrets sista dag. Det handlar om att Eoghan O’Connell, efter endast sex månader i klubben, såldes till Wrexham i National League. Nu är inte övergången märklig i den bemärkelsen att han går till just Wrexham två hack ner i seriepyramiden. Alla vet vilket projekt som pågår där och att tv-kändisarna Rob McElhenney och Ryan Reynolds betalar bra för League One-spelare i varje övergångsfönster. Detta i sin satsning mot EFL, som med största sannolikhet infrias framåt maj. Det som är anmärkningsvärt är att klubben säljer sin bästa mittback för säsongen. Även O’Connell drabbades visserligen av skador under hösten och har matchats sparsamt sedan han bedömts återställd, men det framgår ändå ytterst märkligt att han inte använts före Ryan Inniss som bidrar till baklängesmål varannan match. Att han dessutom ersätts av en spelare (Hector) som inte tillhört någon klubb under säsongen upplevs inte som ett särskilt förtroendeingivande agerande från ledningen. Nu fick vi förhoppningsvis ganska bra betalt för övergången, men det är med ganska snopen inställning som det får konstateras att O’Connells tid i klubben är över efter endast 22 matcher och ett mål i klubben. I och med både O’Connells och Lavelles avvinkningar gick Terell Thomas övergång till Forest Green Rovers i kras, så han får stanna i klubben som uppbackning kontraktstiden ut.

Med alla övergångar i januari går det nu att dra några korta slutsatser. Det som är positivt är att spelartruppen har slimmats till efter Dean Holdens önskemål och att mycket dödvikt har försvunnit, vilket frigjort utrymme i lönebudgeten. Forster-Caskey, MacGillivray, Stockley och O’Connell satt samtliga på rätt fin lön.  På sina håll har det trillat in fina övergångssummor. Det här har balanserat ut budgeten vilket kan ha varit ett första steg för att möjliggöra ett ägarskifte och en försäljning av klubben. Men det är bara spekulationer. Skulle så vara fallet får man hoppas att det helt klart var värt det.

Det negativa är att det återigen känns som att man gått i lögnernas fälla. Andy Scott sa i sin presentationsvideo som teknisk direktör att det borde finnas investeringar och en budget till hands när bland annat han nu hämtades till klubben, och det specifikt för januarifönstret. Nu står vi här efter ytterligare ett övergångsfönster och fem spelare har anslutit utan att en enda krona spenderats. Det är två bosmanfall som signerat kontrakt på sex månader och tre lånespelare som har kommit in. Samtidigt har det i andra änden trillat in övergångssummor på lite olika håll och kanter och dessutom måste lönekostnaderna reducerats rejält. Att truppen har slimmats till gör också att den ur supporterögon känns mindre konkurrenskraftig. Ett exempel på det här är att Charlie Kirks avsked lämnar oss med endast tre ytteralternativ framöver. Det är startspelarna Jesurun Rak-Sakyi, Corey Blackett-Taylor och med endast unge Tyreece Campbell som backup. Kirk ersattes alltså inte under övergångsfönstrets sista timmar. Det ryktades om Gwion Edwards från Wigan men den hann givetvis inte slutföras innan det var för sent. Fanns det något litet ynka hopp om att fantastisk vår skulle kunna leda till en jakt på play-off så är det hoppet helt bortblåst nu, speciellt efter förlusten mot Bolton i helgen. Det kommer bli League One nästa säsong med. 

Sammanfattning
In: Ashley Maynard-Brewer (mv, avslutat lån), Deji Elerewe (mb, avslutat lån), Macauley Bonne (cfw, Queens Park Rangers), Todd Kane (hb, Coventry lån), Matt Penney (vb, Ipswich lån), Gavin Kilkenny (cm, Bournemouth lån), Michael Hector (mb, free agent)


Ut: Jake Forster-Caskey (cm, Stevenage), Craig MacGillivray (mv, Burton), Conor McGrandles (cm, Cambridge lån), Jayden Stockley (cfw, Fleetwood), Charlie Kirk (vy, Burton), Eoghan O'Connell (mb, Wrexham) Sam Lavelle (mb, Burton lån), Diallang Jaiyesimi (hy, AFC Wimbledon lån)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-02-01 21:15:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson