Lagbanner
Truppbygget 22/23
Jake Forster-Caskey är klar för ytterligare en säsong i klubben - vilket vi är många som gläds åt.

Truppbygget 22/23

Charlton Athletic har presenterat sin ”Retained list” gällande besluten kring spelare vars framtid i klubben varit osäker på grund av utgående avtal. Listan innehåller väntade, oväntade, känslosamma, likgiltiga och välkomnade beslut.

Charlton Athletic kommunicerade under den sena eftermiddagen ut den väntade listan av beslut kring de spelare som vi sedan länge vet har haft utgående avtal med klubben. Ett flertal konkurrenter i divisionen har redan gjort samma sak och det är en återkommande handling som brukar ske relativt tätt inpå säsongsavslutningen. I Charltons lista står 17 spelare berörda, det vill säga närmast en hel matchtrupp. Ett bevis på vilka stora förändringar som är att vänta gällande kommande truppbygge till säsongen 2022/23.

Det har gått en vecka sedan Johnnie Jackson meddaldes att han inte hade någon framtid i klubben som manager och än står ingen ersättare presenterad. Då detta inte var något väntat besked hann Jackson säkert lämna sina synpunkter på hur listan skulle hanteras men det finns ingen anledning att tro att dem nu tagits i beaktning. Eftersom tränarposten då fortsatt är vakant har listan med besluten kring utgående avtal främst hanterats av sportchef Steve Gallen, tekniska direktören Martin Sandgaard och givetvis ägare Thomas Sandgaard.

Spelare som listan berör är följande: Mason Burstow (fw), Juan Castillo (vb), Josh Davison (fw), Akin Famewo (mb), Jake Forster-Caskey (mf), Chris Gunter (hb), Nathan Harness (mv), Stephen Henderson (mv) Ryan Inniss (mb), Nile John (mf), Elliot Lee (mf), Jonathan Leko (hy), Adam Matthews (hb), Jason Pearce (mb), Ben Purrington (vb), Papa Souaré (vb), Conor Washington (fw), Ben Watson (mf).

Vi kan börja i änden där vi river bort flest spelare och det handlar om kvoten av utlåningsavtal som är daterade att gå ut den 30 juni. Här finns det bara raka och klara besked att ge och samtliga berörda spelare har redan återvänt till sina huvudklubbar. Det handlar om sex spelare vid namn Mason Burstow (Chelsea), Juan Castillo (do), Akin Famewo (Norwich), Nile John (Tottenham), Elliot Lee (Luton) och Jonathan Leko (Birmingham). En blandad skara av spelare som har hunnit lämna olika former avtryck, eller inga alls för den delen. Klubben tackar spelarens för deras tid och önskar dem lycka till.

På pluskontot vad det gäller spelare som återvänder till sina huvudklubbar finns Charlie Kirk. Blackpool presenterade även sin lista under dagen och meddelade att man i nuläget inte avser att utnyttja köpoptionen i låneavtalet. Kirk återvänder därmed till Charlton inför säsongen som väntar.

Om vi hoppar till kvoten av spelare som har fått sina kontrakt förlängda med en säsong genom optioner i deras avtal, så handlar det om Josh Davison, Jake Forster-Caskey, Nathan Harness och Ryan Inniss.

Beslutet att behålla Jake Forster-Caskey i klubben är det besked som mottagits med mest glädje. Mittfältaren kommer visserligen från en säsong som han mest spenderade i rehabrummet, men vi vet vilken katalysator han var för klubben säsongen 20/21 och att han är en toppspelare för divisionen så länge han får hålla sig skadefri. Jake kommenterade förlängningen själv med följande ord: "I'm delighted to be staying. It's an exciting time for the club and I can't wait to get going. I believe it is going to be a great season."
Och sportchef Steve Gallen fyllde i: “I’m pleased we’re keeping Jake with us. All the Charlton fans know what a good player he is and he’s a great character to have around the club too. He’s been working hard to get back to full fitness, we’ve seen glimpses this season and now he has a full summer to get his head down and get back to the level we all know he can play.”

Att unge målvakten Nathan Harness fick sitt avtal förlängt var en lågoddsare. Han matchades flitigt i säsongens cupspel och fick möjlighet till ligadebut i sista omgången mot Ipswich. En utlåning lär vara att vänta för talangen, som klubben alltså vill ha kvar i sin ägo. Josh Davisons framtid i klubben var oviss men han får en ny säsong att bevisa sin potential. Davison gick in i säsongen som en av tre forwards i truppen och hade sina matcher inledningsvis men blev sedan påtagligt blek. En utlåning till topplaget Swindon Town i League Two följde och den har blivit lyckad med 9 mål på 21 matcher. Davison är fortsatt ung (22 år) men känslan är väl att kommande säsong blir lite av sista chansen att visa sig konkurrenskraftig i Charlton på denna nivå. Sista förlängningen var mer av en överraskning faktiskt och den handlar om mittbacken Ryan Inniss. Den välväxte försvararen kommer från en svag och skadefylld säsong, där han endast kom till spel i 15 ligamatcher. Inte trodde jag att Inniss låg i planeringen för ett nytt kontrakt men nu utgör han en del av truppen även kommande säsong.

Samtidigt meddelar klubben att man är i förhandlingar med vänsterbacken Ben Purrington och dennes rådgivare gällande en förlängning med klubben. Förhandlingar krävs då Purrington inte hade någon option i sitt avtal som kunde aktiveras. Vi får se vad utfallet blir. Klubben ämnar ha kvar Purrington men det finns inga garantier för vad förhandlingarna ska leda till. Ben Amos och Chuks Aneke var två spelare som var i liknande situationer förra säsongen men som då valde att neka till Charltons erbjudande och lämnade för andra klubbar.

Då går vi till den sista kvoten och det är också den mest tudelade. Det handlar om de sju spelare som inte kommer erbjuda någon förlängning med klubben. Här ryms det både välkomnade och tråkiga beslut.

De spelare som på ett väntat sätt lämnar klubben är Chris Gunter, Stephen Henderson, Papa Souaré och Ben Watson.

Både Gunter och Watson har avverkat sina två säsonger med relativt slätstrukna insatser. Gunter anlände från Reading inför förra säsongen och lämnar efter 54 matcher för klubben. Det var mycket in och ut ur startelvan under första säsongen, medan han i den andra fick se sig utkonkurrerad av Adam Matthews. Gunter har inte heller varit anpassad för säsongens spelsystem (3-5-2). Det framstår som en gåta hur Gunter lyckas behålla sin plats i Wales landslag. Han har alltmer sällan synts till i lagets matchtrupper under våren, så beskedet med Gunter var inte mer än väntat. Och samma sak gäller Ben Watsons öde. Watson kom inför förra säsongen från Nottingham Forest. Det hann bli 38 matcher i Charltontröjan, varav nio ligamatcher under nuvarande säsong. Dessa matcher föll dock under Nigel Adkins ledning, så Watsons avsked kommer knappast som en överraskning då han knappt använts under sitt andra år. Klubben tackar Chris Gunter och Ben Watson för deras insatser! 

Vad det gäller Stephen Henderson och Papa Souarés sorti så var dessa också väntade. Båda anlände efter övergångsfönstret hade stängt i augusti och båda kom att spela begränsade roller i säsongens trupp. Henderson utgjorde rollen som andremålvakt under sin andra sejour i klubben och användes främst i FA-cupen. Det blev även två matcher i ligan men under våren har Henderson sällan medverkat i någon matchtrupp. Han lämnar nu för att ge utrymme åt yngre förmågor. Papa Souaré kom in otränad som ett alternativ på vänsterbacken och matchades egentligen enbart under säsongens första halva. Nio matcher blev det i ligan, men då han inte har varit ett alternativ för truppen under hela våren har Souarés avsked länge varit känt även om det inte varit bekräftat. Klubben tackars Stephen Henderson och Papa Souaré för deras insatser! 

Till de något oväntade beskeden hör nyheterna att varken Adam Matthews och Conor Washington får sina avtal förlängda.

Matthews anslöt från Sunderland inför säsongen i Championship 19/20 och lämnar efter tre stabila säsonger bakom sig. Även om den nuvarande säsongen får kategoriseras som den svagaste av de tre för Matthews, så har han genomgående varit ett stabilt alternativ på högerbacken som stått för lojala insatser. Enligt min mening hade han räckt till som ett av två högerbacksalternativ under fortsättningen också men så blir det alltså inte. Jag har uppskattat Matthews och vet att han kommer fylla en vettig funktion i sin kommande klubbadress. Beslutet kring Conor Washington är sedan det som skapat flest delade meningar bland supportrarna. Antagligen hade flertalet väntat sig att Washington skulle erbjuda en förlängning och i det ledet ställer nog även jag mig. Men efter två säsonger, 71 ligamatcher och 22 ligamål är Washingtons tid i klubben förbi. Det ständiga och outtröttliga löpandet i djupled har varit ett viktigt och uppskattat inslag från Washington i dessa två säsonger av Charltonupplagor. Han hade likt Matthews kunnat utgöra en roll i kommande trupp men klubben kommer alltså välja att gå vidare med andra forwardsalternativ, vilket givetvis kan visa sig vara rätt beslut. Washingtons egenskaper var viktiga men han framstod alltjämt som en relativt begränsad målskytt på den här nivån. Av den anledningen har jag svårt att se att han skulle göra mycket fler än de 11 mål han presterat två säsonger i rad. Det råder dock inga tveksamheter kring att även han kommer utgöra en användbar funktion i sin nästa klubb. Klubben tackar Adam Matthews och Conor Washington för deras insatser! 

Och sist men definitivt inte minst så ska vi avhandla det besked som varit mest känslosamt hos mig personligen.Det handlar om att vår mittback och lagkapten Jason Pearce inte kommer få ett förlängt spelaravtal med klubben.

Pearce har varit en central del i klubbens lagbygge ända sedan han anlände sommaren 2016. Sex säsonger blev det sammanlagt med svärdet på bröstet och det renderade i 162 ligamatcher. Pearce har alltid varit ett föredöme i sitt sätt att agera på planen under denna tid. Hans robusta och oömma spelstil kommer saknas i centrallinjen och likaså hans sätt vara när det kommer till att ibland vara en bofast startspelare och ibland en uttalad rotationsspelare. Ja, vi har sett Pearce i alla möjliga spelarroller under säsongerna som gått men han har alltid varit lojal och en föredömlig lagkapten oavsett hur det har sett ut. Det ska sägas att han har blivit erbjuden en tjänst som tränare inom klubbens akademi då man ser vikten av att behålla en sådan omtyckt profil. Pearce har medgett att han känner sig tillräckligt fräsch för att spela vidare ytterligare men att en karriär som tränare finns med i beräkningen. Vilket beslut Pearce tar återstår att se, men klart är att han har lite att fundera på. Klubben tackar Jason Pearce för dennes långa tjänst och trogna insatser! 

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-05-10 21:13:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson