Chelsea - Being the Best
Chelseas chefsscout Frank Arnesen var nyligen på gästbesök på Bosön. Forumskribenten "Nicodemus" hade förmånen att få följa med, här är hans berättelse om Chelseas ungdomssatsning:
Dansken Frank Arnesen blev vid 18 års ålder ungdomsproffs i Ajax. Karriären gick vidare och han spelade för Valencia och Anderlecht, för att sedan avlusta karriären i PSV. I PSV blev han först assisterande tränare innan han till slut blev sportchef. Efter 10 år i PSV och 30 år med europeiskt cupspel bar det av till Tottenham där han fick jobb som sportchef. Efter endast 1 år i Tottenham anställde Chelsea Arnesen som chefsscout och huvudansvarig för talangutveckling.
- Jag hade fantastiska jobb både i PSV och i Tottenham. Men jag har aldrig ångrat mig när det gäller Chelsea. Klubbens mål är inte att vara tvåa eller trea. Man vill vara bäst, säger Arnesen.
Arnesen har bland annat upptäckt spelare som Gudjohnsen, Jaap Staam och Ronaldo.
För att bli bäst krävs tre saker:
1. Pengar (uå de bästa spelarna)
2. Vinna tittlar (utan tittlar är du inte bäst)
3. Vara bästa på allt (faciliteter, talangutveckling etc)
Chelsea har investerat mycket pengar i sin akademi och har enligt Arnesen förmodligen den dyraste i världen. Efter många år i rampljuset trivs nu Arnesen i bakgrunden. Han är chef över hela scoutnätet i Chelsea som är runt 100 stycken. Han är även chef över hela akademin med alla ungdomstränare och spelare.
Målet man jobbar efter i Chelsea är att: ”2014 vill vi vara nummer 1 i världen”.
För att få världens bästa akademi har man satt upp några mål:
- Man skall ha bäst ungdomsfaciliteter i Europa 2008 (Abramovich har spenderat över 30 miljoner pund på träningsfaciliteter och ungdomstränare)
- Man skall ha en balanserad struktur där inte bara fotbollen är i fokus (Utbildning, värderingar, kost etc)
- Man skall se till så man får ut alla spelares fulla potential (viktigt att äta rätt, att alla trivs mm)
Många spelare är talanger i unga år men har sedan svårt att slå sig in i storklubbarnas trupper bland alla världsspelare. Chelsea är väl medvetna om det och har satt upp mål för att se till så att juniorerna är så pass väll förberädda att man klarar steget upp till a-laget.
- Man skall ha 5 spelare utlånade varje säsong så att de får matchträning. Utlåning till klubbarna i the Championship är perfekt. Michael Mancienne och Jimmy Smith är t ex utlånade till Quenns Park Rangers där de får välbehövlig matchträning. Fördelen med utlåning till en annan London klubb är att man då 1-2 gånger i veckan kan låta dom träna med Chelseas a-lag för att inte tappa tempo och för att träna med världsspelare runt omkring sig.
- Varje år ska en spelare göra sin a-lags debut. I år har vi sett flera, bland annat Israelen Ben Sahar.
- Från och med 2010 ska en spelare varje år etablera sig i a-laget.
För att lyckas är det viktigt med organisationen där det behövs bra ledare och personer. Chelseas tränare José Mourinho uttlade sig för inte så länge sedan att han var förtjust över jobbet som görs på ungdomsnivå i Chelsea.
- Jag är nöjd för det var verkligen, verkligen dåligt förut. Just nu har vi väldigt bra tränare.
Men det räcker inte bara med att ha den bästa anläggningen och de bästa tränarna. Man måste även hitta de bästa spelarna. Under ledning av Frank Arnesen har Chelsea börjat bygga upp sitt scout nätverk. Tanken är att man först ska försöka ”hitta” spelare i London, därefter i Storbritanien, Europa och sist utanför Europa. Man har 60 st lokala scouter ute varje vecka i London. Det beror till stor del på att i England finns en regel om att man inte får värva spelare under 16 utanför sitt område, vilket gör att Chelsea konkurerar om talangerna med bland annat West Ham, Tottenham, Arsenal, Fulham etc. Chelsea har mer än 14 st så kallade UK senior scouts som letar talanger över 16 år i Storbritanien. Sedan har man även 14 st internationella scouter. Lägg även till mellan 7-14 scout coordinators som sammanställer all information och strukturerar upp allt så förstår ni vilket stort nätverk det rör sig om.
För att ungdomsspelarna som kommer till Chelsea ska trivas så bra som möjligt placeras de i familjer i London och inte på internat. Allt för att se till så att de får en så bra omgivning som möjligt. Vid boende på internat finns det risk för att det slarvas med kost och sömn. Chelsea har två stycken heltidsanställda som dagligen åker runt i skolor och familjer och ser till att alla mår bra. Man har även ett utbildningsporgram så att alla spelare får en utbildning.
Nerifrån knattarna till a-laget ser resan ut såhär:
Fist team
---------------------
First team debut
---------------------
Reserve Team
---------------------
International (16-20 spelare)
---------------------------------------------------------------
Scholarship 17/18 år (20 spelare) Heltidskontrakt
---------------------------------------------------------------
Preperation 15/16 år (18 spelare)
---------------------------------------------------------------
Development 13/14 år (32 spelare)
---------------------------------------------------------------
Window of opportunity 9-12 år (58 spelare)
---------------------------------------------------------------
Foundation 7/8 år (250 spelare)
Från a-laget och hela vägen ner bland juniorernas lag ska man antingen spela 4-3-3 eller 4-4-2 diamant. På så vis ska det underlätta när man kommer upp till a-laget. Då har man spelat i sin position länge och det blir inga överaskningar i postionspelet när man kommer upp.
Framtiden för Chelsea ser ljus ut. Här nedan ser ni spelarna som för tillfället är u-landslagspelare:
Ben Sahar (Isr)
Shaun Cummings (Eng)
Scott Sinclair (Eng)
Miroslav Stoch (Slo)
Tomi Saarelma (Fin)
Fabio Ferreira (Por)
Sergio Tejera (Spa)
Ricardo Fernandes (Por)
Michael Woods (Eng)
Lee Sawyer (Eng)
Tom Taiwo (Eng)
Liam Bridcutt (Eng)
Ryan Bertrand (Eng)
Michael Mancienne (Eng)
Harry Worley (Eng)
Sam Hutchinson (Eng)
Jack Cork(Eng)
Nana Ofori (Eng)
Rhys Taylor (Wal)
Chelesa gjorde förra året en undersökning angående åldern på spelare i de 12 bästa europeiska klubbarnas trupper. Barcelona, Arsenal, Inter etc. Undersökningen innefattade 240 spelare. Vad man kom fram till var detta:
10 % av spelarna var 21 år eller under
40% av spelarna var 22-26
50% av spelarna var 27 år eller äldre
Detta visar att det är väldigt få spelare som slår igenom vid ung ålder därför har man t ex gett Jimmy Smith (för närvarande i QPR) ett nytt kontrakt trots att han är 20 år. Som undersökningen visar är det få spelare under 21 som slår sig in i truppen därför tror man det är bättre att Smith får matchträning i the Championship än att spela i reserverna.
- Det är bättre för honom att spela i QPR och få matchträning för att sedan komma tillbaka och försöka ta plats igen. Klarar han inte att slå sig in i laget efter tiden i QPR kan han eventuellt lånas ut till något PL lag, säger Arnesen.
Jag hade turen och nöjet att få deltaga på Brommapojkarnas fotbollssymposium på Bosön i Stockholm 17-18 februari 2007. Helgen handlade till stor del om talangutveckling. Frank Arnesen och Chelsea U-16 tränare Paul Clement höll i en träning och ett föredrag vilket jag fått all denna information ifrån.
"Nicodemus"