Polis granskar Mikels övergång
John Obi Mikels trassliga övergång är inte over ännu. Polis ska nu granska den – och det kan vara goda nyheter för Chelsea.
Det är norsk polis som på tisdagen bekräftar att den tagit upp fallet med Chelseas nigerianske mittfältare. Bakgrunden är att Mikel och hans agent John Shittu hävdar att norska klubben Lyn, som Chelsea köpte Mikel ifrån, i tidigare kontrakt förfalskat spelarens namnteckning. Mikel har förhörts i ärendet av norsk polis, men han är inte på något sätt misstänkt.
- Det här fallet handlar om dokumentationsförfalskning, och det är allvarligt. Mikel är bara ett vittne i affären, påpekar ärendet handläggare Paal Hernaes, som arbetar vid den norska ekobrottspolisen .
Upprinnelsen är att Mikel och hans advokater anser att 19-åringen lurades att skriva på ett kontrakt med Manchester United och att det kontrakt han hade med Lyn var förfalskat. Det är Lyns dåvarande fotbollsbas Morgan Andersen som anklagas och i november 2005 anmäldes Andersen för förfalskning. Han har tidigare varit anklagad för liknande företeelser. Andersen svarade med att också han anmäla Shittu för kontraktsförfalskning.
Men parterna drog senare tillbaka sina anmälningar sedan Lyn, Chelsea och Manchester United förra sommaren kommit överens om en övergång som innebar att den norska klubben fick cirka 4 miljoner pund och Manchester United cirka 12.
Men den norska ekobrottspolisen har alltså beslutat att ta upp det gamla fallet om kontraktsunderskrifter på nytt. Utredningen väntas vara klar i april. Om anklagelserna mot Andersen skulle bekräftas kan hela den långdragna affären kastas över ända. Chelsea skulle i teorin kunna kräva tillbaka de pengar man betalat eftersom Lyn i så fall inte hade rätt att sälja honom.
Kommentar:
Medan Manchester United och medier, sin vana trogen, pekat ut Chelsea som någon form av bov i dramat, har det sedan år tillbaka stått klart att eventuella misstankar i stället bör riktas mot Mikels agenter och FC Lyn, och då förstås främst Andersen. Det är där oegentligheter kan ha förekommit. I Man Uniteds och Chelseas fall handlar det snarare möjligen om oetiskt förfarande, något som dessvärre stora proffsklubbarna inte bryr sig det minsta om.