Lagbanner
Reseguide: London SW6

Reseguide: London SW6

Flygresor, hotell, pubar, arenaturer. Här finns det mesta ni behöver veta inför Chelsearesan till London.

Ta sig till London
London har fem internationella flygplatser. Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton och City. Följande flygbolag flyger från Sverige till London:
SAS: Arlanda – Heathrow, Göteborg – Heathrow.
British Airways: Arlanda – Heathrow och City.
Ryanair: Västerås – Stansted, Skavsta (Nyköping) – Stansted, Landvetter (Göteborg)– Stansted.
Norwegian: Arlanda – Gatwick.
För er som bor i södra Sverige kan flyg från Kastrup i Köpenhamn också vara ett alternativ.

Kommentar: Ryanair är oftast billigare än konkurrenterna men standarden är lägre och flygplatserna ligger sämre till. Norwegian är ett alternativ i mellanprisklassen. SAS och British Airways är ofta dyrast men om man är ute i god tid kan man hitta priser som matchar de andra flygbolagens. När det gäller resor mitt i veckan är Ryanair oslagbara. Ibland får man en tur- och returbiljett för runt 200 spänn.

Länkar:
Ryanair www.ryanair.com
SAS: www.sas.se
British Airways: www.ba.com
Norwegian: www.norwegian.se


Transport från flygplatserna
Stansted: Snabbtåget Stansted Express till Liverpool Street (45 min). Flera bussbolag, (90 min) till Victoria eller (60 min) till Liverpool Street.
Heathrow: Tunnelbana Picadilly Line (35 min) till Earl's Court. Snabbtåget Heathrow Express till Paddington (15 min). Tåget Heathrow Connect till Paddington (26 min).
Gatwick: Snabbtåget Gatwick Express till Victoria (30 min). Tåget Southern Rail till West Brompton (ca 60 min med ett byte i Clapham Junction), EasyBus till West Brompton (65 min).
City: Docklands Light Railway, till Canning Town (7 min).

Taxi: CSS har ett samarbete med taxibolaget On Time Airports som kör mellan centrala London och stadens flygplatser. Gå in på hemsidan http://www.ontimeairports.co.uk/, klicka på "Contact us" och skriv "Chelsea Sweden" i "Comments"-rutan så får ni rabatterade priser.

Kommentar: Tåg är smidigare och snabbare men dyrare medan bussarna är omständligare men billigare. Från Heathrow är tunnelbanan ett bra alternativ, speciellt då den åker förbi Earl's Court, bara två stationer från Fulham Broadway. Tåg- och bussbiljetter är nästan alltid billigare att boka i förväg. Håll utkik på tåg- och bussbolagens hemsidor efter biljetterbjudanden. Ett tips om man är ute efter att komma undan så billigt som möjligt är att åka buss till t.ex Stratford om man flyger till Stansted. Bussen brukar vara väldigt billig och sen kommer du ner i tunnelbanan fort och sparar på så sätt pengar om du ändå tänkt köpa tunnelbanekort.

Länkar:
Stansted Express: www.stanstedexpress.co.uk
Heathrow Express: www.heathrowexpress.com
Gatwick Express: www.gatwickexpress.com
Heathrow Connect: www.heathrowconnect.com
Southern Rail: www.southernrailway.com
EasyBus (buss): www.easybus.co.uk
Terravision (buss): www.terravision.co.uk
National Express (buss): www.nationalexpress.com
Transport for London (tunnelbana): www.tfl.gov.uk


Fulham Broadway.

Ta sig till Stamford Bridge
Närmaste tunnelbanestation är Fulham Broadway på District Line (gröna linjen på kartan). Ta ett District Line-tåg mot Wimbledon (man brukar oftast behöva byta vid Earl's Court om man kommer från centrala London) och kliv av på Fulham Broadway, som ligger i zone 2. Gå ut från tunnelbanan och genom gallerian och ta till vänster när du kommer ut på Fulham Road. Arenan ligger ett par minuters promenad bort på vänster sida.

Bussarna 14, 28, 211, 295, 391, 424 och 414 stannar på Fulham Road precis utanför Stamford Bridge.

Ett tips för den som planerar att åka mycket tunnelbana och buss i fler än en gång under en dag är att köpa ett travelcard för hela dagen. Singelbiljetter lönar sig bara om man åker just singelresa, i alla andra fall är någon form av kort som gäller för fler än en resa att rekommendera.

Länkar:
Transport for London (tunnelbana, buss): www.tfl.gov.uk


Matchbiljetter
Medlemmar i CSS och True Blue kan köpa biljetter genom CSS. Läs mer här.

Det går också att köpa biljetter på egen hand om man är medlem i True Blue. De släpps på klubbens officiella hemsida sex veckor innan hemmamatcher och fyra veckor innan bortamatcher. Vid vissa matcher tillämpar klubben ett lojalitetspoängsystem där de medlemmar som köpt biljett till flest matcher har förtur.

Medlemmar i True Blue kan också att utnyttja tjänsten Chelsea Ticket exchange på Chelseas hemsida, där lägger säsongskortsinnehavare upp sina biljetter till försäljning om de ej ska gå. Tryggt och bra.

Fyra veckor innan matchstart släpps eventuellt överblivna biljetter till allmän försäljning på Chelseas hemsida. Andra alternativ för icke-medlemmar är resebyråer, biljettagenturer och svarta marknaden. Det är dock inget CSS rekommenderar. Det bästa sättet att få tag på biljetter är helt enkelt att gå med i CSS samt True Blue.

Länkar:
Köp biljetter genom CSS
CSS biljettguide med svar på frågor
Chelseas officiella hemsida: www.chelseafc.com


Boende
Det finns väldigt många boendealternativ i London. Här är några hotell i närheten av Stamford Bridge:

Paramount hotel. Budgethotell vid Nevern Square, mellan Earls Court och Stamford Bridge. 10 minuter från arenan.

La Reserve. Ett hotell i medlelklassen på Fulham Road precis utanför Stamford Bridge. Välbesökt av CSS:arna.

Millenium & Copthorne Hotels. Hotellkomplexet som tidigare hette Chelsea Village ligger i anslutning till Stamford Bridge. Dyrt och lyxigt.

Lily Hotel. Ett budgethotell på Lillie Road, tio minuter från Stamford Bridge.

Chelsea House Hotel. Ett budgethotell på Redcliffe Gardens, tio minuter från Stamford Bridge.

Ibis Hotel. Ett hotell i medelklassen på Lillie Road, tio minuter från Stamford Bridge.

Boka Hotel. Ett budgethotell på Warrick Road, tio minuter från Stamford Bridge.

Sara Hotel. Ett budgethotell på Warrick Road, tio minuter från Stamford Bridge.

Kommentar: Hotell finns det gott om i London. De som listats ovan är populära alternativ i närheten av Stamford Bridge. I Earl's Court, två tunnelbanestationer eller 15 minuters promenad från Stamford Bridge, finns massvis med hotell att välja på.

Länkar:
Hotels.com: www.hotels.com
Booking.com: www.booking.com

Pubar
Det finns trots en viss pubdöd i London gott om pubar runt Stamford Bridge. På matchdagar är de flesta fulla av blåtröjor, men även när det inte är match kan du träffa Chelseafans på vattenhålen runt arenan. Just pubarna runt om arenan är ingen hit om man är ute efter billiga pints, är däremot smidigt. Vill man komma undan billigare per pint kan man åka tunnelbana ett par stationer till Putney. Där finns även gott om Chelseafans som laddar upp.

McGettigans – ligger vid Fulham Broadway, snett mittemot ingången till tunnelbanan. Den irländska puben är mysig och består av flera sammanlänkade våningar och balkonger. På helgkvällar brukar det vara bra drag på McGettigans, livemusik osv. Är ofta en mötesplats för CSS:arna.

Baren på La Reserve – ligger i hotellet La Reserve på Fulham Road, precis utanför Stamford Bridge. Egentligen ingen pub utan en vanlig hotellbar – men här är det knökfullt på matchdagar. Bra samlingsställe efter matcherna för lite eftersnack innan man drar vidare på pubrundan.

Oyster rooms – ligger en trappa upp i Fulham Broadway-gallerian. Den första (eller sista) puben man möter om man åker tunnelbana från Fulham Broadway. Lloyds ingår i kedjan Weatherspoon och känns aningen plastig. Maten är dock billig och bra. På kvällarna är det ofta bra drag här. Områdets billigaste pub även om priserna höjs på matchdagar.

The Butchers Hook – ligger på Fulham Road mitt emot entrén till East Stand. Här bildades Chelsea den 14 mars 1905. Då hette puben The Rising Sun. För ett par år sedan bytte den namn till The Butchers Hook och genomgick även en ansiktslyftning. Numera är den klassiska puben en modern och stel gastropub. Brukar trots det vara fullt med Chelseafans på matchdagarna.

The Goose – ligger på North End Road. Den här puben ligger en bit från arenan men är ändå välbesökt på matchdagar. Rimliga priser och en klassisk beer garden på baksidan.

The Cock Tavern - Ligger precis som Goose på North end road men betydligt närmare arenan. Nyrenoverad interiör med en liten beergarden på baksidan. Bra öl på fat, dock inte jättebilligt.

Prince of Wales – ligger på Lillie Road.  Ombyggd för några år sedan till en hipp jättepub med en stor fin innergård. Inte det billigaste stället men väldigt trevligt varma kvällar att sitta ute och supa in atmosfären. Bra på helger.

The Atlas – ligger på Seagrave Road. Mysig pub som brukar vara en perfekt destination efter match. Känd för att ha bra mat.

The Chelsea Pensioner - Ligger på Fulham road. Rensas på alla möbler på matchdag och är "standing room only". Blir ofta knökfullt och trångt men tenderar att ha den bästa stämningen på matchdag.

Andra pubar i närheten: Lilly Langtry, The White Horse, The Rose, The Eight Bells, The Elm.


Chelseasupportrar firar inne på The Chelsea Pensioner
Mat
De flesta av pubarna ovan serverar mat, inte alltid på matchdagar men i alla fall vanliga dagar. Det finns dock flera andra alternativ för den som vill ha bra käk runt Stamford Bridge.

Broadway Bar&Grill– ligger vid Fulham Broadway. Grillrestaurang men finns även Engelska pubklassiker att tillgå.

Gourmet Burger – ligger vid Fulham Broadway. Lite dyrare men lite godare hamburgare.

Brazil – ligger på Fulham Road, utanför entrén till West Stand. En brasiliansk pizzeria med stora och goda pizzor. Välbesökt av Chelseas brasilianska och portugisiska spelare genom åren.

Kishmish – ligger på Fulham Road, mellan Fulham Broadway och Stamford Bridge. Indisk restaurang med ganska höga priser.

Finborough Arms - Ligger på Finborough road. Modern pub som serverar riktig god pizza. 



I Fulham Broadway-gallerian finns bland annat Pizza Express, Nando's (mexikanskt) ochYo! Sushi.

Längs med North End Road finns flera matställen, bland annat Fish 'n' Chips och McDonalds. På Kings Road finns flera lite finare restauranger och uppe i Earl's Court finns det en rad matsällen som passar de flesta.

Chelseas egna restuaranger, Frankie's och Marco, som ligger vid Stamford Bridge är exklusiva och dyra.

På matchdagar finns det ett flertal mobila hamburgervagnar utanför Stamford Bridge och längs med Fulham Road.



Uteliv
Flera av pubarna är välbesökta på helgkvällar och man kan hitta god stämning lite varstans i området. Söker man mer nattklubbsliknande ställen är  Belushi's, Kona Kai och The Slug som alla ligger vid Fulham Broadway att rekommendera.


Shopping
Vill man handla Chelseasaker är det Chelsea Megastore som ligger i anslutning till arenan mellan West Stand och Shed End som gäller. Här finns det mesta som kan önskas i Chelseaväg. På matchdagar öppnar klubben ett par extra souvenirstånd utanför arenan samt en liten butik vid East Stand för att minska trängseln.

På matchdagar finns det också gott om inofficiella souvenirförsäljare utefter Fulham Road. I många fall kan det vara värt att handla t-shirts, flaggor, halsdukar, kepsar, pins, böcker eller annat av dessa försäljare. Priserna är betydligt humanare och utbudet är ofta intressantare.

Är man fortfarande ute efter Chelseavaror eller sportsaker i allmänhet kan Sports Direct på North End Road vara ett bra alternativ. Hela sortimentet är ständigt på rea och matchtröjorna är oftast ett par pund billigare än på Chelsea Megastore.

Längs med Kings Road finns flera fashionabla butiker och om man vill shoppa ytterligare är det bara att leta sig in mot centrala London.


Cfcuk:s försäljningsställe.

Övrigt
Mitt emot Fulham Broadway-gallerian ligger cfcuk:s försäljningsställe. De säljer diverse fanzines, böcker, dvd-skivor, t-shirts och annat med Chelseaanknytning. Vi CSS:are är välkända där och är alltid välkomna hos Mark Worrall och David Johnstone som driver cfcuk. Cfcuk:s fanzine är verkligen att rekommendera, kostar bara 1 pund och är fylld med härlig supporterdriven journalistik. Där får du betydligt mer för pengarna än i det överprissatta officiella matchprogrammet t.ex.

Chelsea arrangerar arenaturer på Stamford Bridge evarje dag i veckan med undantag för matchdagar och dagen innan en hemmamatch i Champions League. Man får bland annat se Chelseas omklädningsrum, gå i spelartunneln och sitta på avbytarbänken. I turen ingår även ett besök i Chelseas museum. Bokning sker på Chelseas hemsida men det går oftast att dyka upp på plats utan att ha bokat. Det är också möjligt att besöka museet (som ligger bakom Matthew Harding Stand) utan att gå arenatur.

Avslutningsvis kan vi tipsa om att ta er ut till SW6-området i god tid innan match. Dels för att slippa köer men framför allt för att hinna ta in och njuta av den härliga atmosfären i området. Trevlig resa!

CSS-redaktionen2011-12-08 18:40:00

Fler artiklar om Chelsea