Kenyon-affären: Pressen förvånad men positiv
De flesta brittiska tidningar ser Peter Kenyons avhopp som ett bakslag för Manchester United och ett oväntat drag av Chelsea.
Det var London Evening Standard som på måndag eftermiddag avslöjade den oväntade nyheten - Manchester Uniteds vd Peter Kenyon lämnar klubben för motsvarande post hos potentiella titelrivalen Chelsea. Nyheten har förstås väckt reaktioner.
"Gårdagens besked att Peter Kenyon lämnar Old Trafford för Stamford Bridge bekräftar bara vad de flesta redan visste om Chelseas nye ägare (Roman Abramovitj) - han väljer alltid de bästa", skriver The Independent.
As with the majority of Chelsea's deals since Abramovich's £140m takeover, the Russian billionaire appointed the so-called "super agent" Pini Zahavi to broker negotiations with Kenyon.
The Guardian påpekar att agenten Pini Zahavi åter varit en centralfigur. Abramovitj bad om den bäste för att föra Chelsea till nästa nivå. Zahavi, som både såg till så att äktenskapet mellan Abramovitj och Chelsea skedde samt har legat bakom många av värvningarna, svarade med att locka Manchetster Uniteds toppchef till Stamford Bridge.
Kenyon är nu på så kallad "garden leave" från United, vilket innebär att han inte kan ta upp sin nya roll i Chelsea omedelbart. Det ryktas om att han kan bli aktuell för Chelsea först i samband med att nästa transferfönster stänger, det vill säga den 1 februari 2004.
"Vad anledningen än må vara till att han lämnar, så har han visat sig vara en mycket bra affärsman och Uniteds förlust ser sannerligen ut som Chelseas vinst", skriver The Scotsman.
Avhoppet ses som goda nyheter för Roman Abramovitjs PR-maskineri - och dåliga för United-tränaren Alex Ferguson.
"Det här är definitivt dåliga nyheter för Alex Ferguson, som var en nära bundsförvant med Kenyon. Manchester Uniteds supportrar kommer att beklaga hans byte till Chelsea av den anledningen att det kan underminera Fergusons maktställningen i klubben", skriver Irish Examiner.
Analysen kan ses som en kontrast till rapporter om att förhållandet mellan Kenyon och Ferguson knakat betänkligt på senare tid. Inte minst genom försäljningen av Juan Sebastian Veron, som Ferguson ska ha varit emot, samt de misslyckade värvningsförsöken av Ronaldinho och Harry Kewell. Men Evening Standard ser det annorlunda.
"En uppgift som överdrivits är det försämrade förhållandet mellan Kenyon och Ferguson. Med en färgstark personlighet som skotten så blir det alltid meningsskiljaktigheter. Även om Ferguson kanske inte var nöjd med hur det gick med Ronaldinho och Kewell, så hade de båda ett utmärkt förhållande till varandra. Folk verkar glömma att det var Kenyon som gav honom ett nytt kontrakt värt cirka 4,5 miljoner pund om året för bara 18 månader sedan."
Kenyons årslön i Chelsea uppges bli cirka en miljon pund, det ska vara dubbelt upp mot vad han hade i United. Men att han kan göra ett lika gott kommersiellt arbete för Londonklubben som för United ses inte som självklart av alla.
"Kenyons förmåga att sälja Chelsea som märke blir ett verkligt test. I United ärvde han den största klubben med en supporterskara på 53 miljoner över hela världen. Avtalet Kenyon gjorde med Nike var visserligen mycket lukrativt, men utmaningen i Chelsea blir på en helt annan nivå", skriver Daily Telegraph.
De flesta tidningar ser Kenyons beslut att lämna United som en förlust för de regerande mästarna, men reser liksom Daily Telegraph vissa frågetecken. Men invändningarna är få.
"Hur man än ser det så är Abramovitjs uppseendeväckande värvning av Kenyon mer än bara visande av muskler av en ny ägare som vill visa att han menar allvar. I krassa ordalag kan man säga att det visat Chelseas absoluta målmedvetenhet att utmana Manchester United, och resten av den traditionella fotbollseliten, genom att använda sin massiva finansiella kapacitet som mest potenta vapen", analyserar BBC.
Samtidigt roar sig Eveneing Standard med att titta på vilka värvningar man kan vänta sig av Chelsea framöver:
Planskötare: Charlie Dimmock
Tea Lady: Delia Smith (från Norwich)
Dräktskötare: Giorgio Armani
Biljettförsäljare: Chelsea Clinton
Programförsäljare: Rupert Murdoch
Varm korv-försäljare: Jamie Oliver
Maskot: Ken Bates (as himself)
PR-man: Alastair Campbell
Konferencier: Dickie Attenborough
Klubbläkare: Magdi Yakoub
Bussförare: Michael Schumacher
Halvtidsunderhållning: Blur