Lagbanner
Historien om vår tröja - från ljusblått till Autoglass
God Zola, Här i Chelseas snyggaste tröja genom tiderna enligt många.

Historien om vår tröja - från ljusblått till Autoglass

Den har burits av miljoner, representerat Chelsea sedan 1905 och hela vår klubb i ett klädesplagg. Matchtröjan är grunden i alla fotbollslag, från korplag till världsmästare. Hur har vår tröjas historia sett ut? Det här är berättelsen om det kungsblåa matchstället.

Att Chelseas hemmatröja är kungsblå är både min och många andras stabila grund i vardagen. Sedan 2008 byter den visserligen skepnad med olika varianter i kungsblått, förra året hade den t.ex. röd krage. Det har dock inte alltid varit så. När Chelsea grundades 1905 var det med en betydligt ljusare kulör. Inte förrän 1920 bestämdes dagens kungsblåa tröja som sedan dess varit oförändrad färgmässigt.

Umbro på tröjan från -75
Att dagens tillverkare av matchtröjan Adidas finns med sin logga är en självklarhet. De har betalat miljontals miljoner för att vistas i Chelseas glamour i Premier Leagues tabelltopp. Det dröjde dock till 1975 då Umbro som första tröjsponsor fick en plats på tröjan. Umbro blev kvar till 1981 då istället Le Coq Sportif (”Sporttuppen”) tog över deras plats. Ett för många okänt företag, men faktum var att de då ägdes av Adidas, dagens tröjtillverkare. Sex vilda år senare var åter Umbro tillbaka.

Peter Tjärnström är ägare till Chelz shop som distruberar svenska Chelsea-souvenirer.
”Jag tycker att de två största, Umbro och Adidas båda två varit ganska duktiga på att blanda och ge. Adidas gärna vill designa så mycket som möjligt, medan Umbro oftast har en mer enkel och stilren design. Båda två tilltalar mig, och jag tycker som sagt att båda har gjort bra och dåliga exempel.” säger Peter.

Den röda färgen
Samtidigt som Le Coq Sportif tog över smög sig rött in bland färgerna för första gången. Visserligen hade strumporna haft en röd rand till och från sedan 60-talet, men inte på själva matchtröjan. Inför fjolårets säsong smög sig åter den röda färgen in på tröjan. Något många supportrar ogillade då färgen förknippas med lag som Liverpool.

”Hade nog stört mig mer om det var så att röd inte hade något med vår historia att göra. Men jag kan inte påstå att det var snyggt, ur den aspekten ett riktigt bottennapp.” säger Peter Tjärnström.


Röda inslag, Coors som tröjsponsor och det gamla klubbmärket.
 
Tröjsponsorer
Tröjtillverkarnas utrymme var drygt 12 år före tröjsponsorerna i Chelsea. När det amerikanska datorföretaget Commodore köpte utrymme på matchtröjans magparti blev det historiska. Än idag är det många som förknippar Commodore-loggan med Chelsea sent 80-tal, tidigt 90-tal. 1994 köpte ölmärket Coors tröjrättigheterna, om det fick supportrar kring The Bridge att välja bort sin ale mot en amerikansk lager är oklart. Glastillverkaren Autoglass huserade på tröjan fyra år vid milleniumskiftet.

”Det var den sponsorn som fanns när jag klev in som supporter. Samsung idag är inget mer än en sponsor för mig, Autoglass andas historia!” säger Peter Tjärnström.

Fly Emirates som idag både har sin logga på Arsenals matchställ och arena hade ett samarbete med Chelsea 2001-05 innan dagens koreanska huvudsponsor Samsung klev in. Senaste sponsoravtalet tecknades 2009 och sträcker sig över säsongen 2012/13.


Di Matteo i för 90-talet typiskt matchställ. Färgchock!.

Mönster och nytt klubbmärke
Mönster på en Chelsea-tröja smög sig in för första gången säsongen 1983-84 för att explodera 1987. Vitrutigt övergick schackrutigt för att utvecklas till ett mer okontrollerat mönster -91. Det var också under 90-talet som färgen röd fick mest utrymme. Under samma tidsperiod bytte Chelsea klubblogga. Från det klassiska lejonet, till bokstäverna CFC med lejonet inlindat. Den klubbloggan överlevde 20 år på Stamford Bridge innan Roman tog över klubben och under påryckningar från fansen gick tillbaka till det mer klassiska lejonet. Inför årets säsong var det vågrätta mönstret tillbaka på hemmatröjan, rutigt på bortatröjans övre parti. 

Precis som andra engelska klubblag är hemmaställets färger intakta medan andra- och tredjeställets färger förändrats från år till år. 

"Tycker det ska vara blått, gult och vitt, och sen kan det inom dessa grundfärger vara lite olika kombinationer." avslutar Peter.

Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Vilken Chelsea-tröja är din favorit genom åren? Kommentera nedan.

Källa: http://www.historicalkits.co.uk, wikipedia.co.uk, Chelseafc.com. 

Har du något som du skulle vilja läsa om i ”When we were shit”? Maila då till Gustaf@chelseasweden.se.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2011-08-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea