Lagbanner
Krönika SW6: "11 år och fotbollsproffs i Chelsea"
Frank Arnesen är chefscout i Chelsea och utvecklat akademin - frågan om till det positiva.

Krönika SW6: "11 år och fotbollsproffs i Chelsea"

I veckans SW6 tas ämnet kring köp av unga spelare. Var går gränsen och vad händer om man ständigt förskjuter den? På vilket sätt kommer det påverka morgondagens toppfotboll?

I veckan meddelade Chelsea att man  värvat en ny spelare vid namn Michael Gyasi. Han är tysk och beskriv som en notorisk målskytt med framtiden för sig. En logisk satsning på fler tonåringar till den framgångrika akademin, om det inte vore för att Gyasi går i fjärde klass, är elva år och lär sig multiplicationstabellen mellan träningarna.

Ansvarige för värvningen är chefscout Frank Arnesen som varit i klubben sedan 2005. Han tillhörde då Tottenham, men fotades på en av Romans gummibåtar med helikopterplatta och helvetet brakade lös. Det slutade med att Chelsea fick obekräftat slanta upp 80 miljoner kronor för att få in Arnesen i organisationen, jämfört med den summa Ajax betalade Malmö för en kaxig 19-åring 2001. Sen han kom till klubben har inriktningen blivit starkare mot unga oupptäcka talanger att plocka före konkurrenter i en tidig ålder. Resultatet har blivit värvningar som Salomon Kalou, John Obi Mikel och Daniel Sturridge. De två sistnämnda i affärer som på inget sätt lämnar Chelsea i ärligt dager. Lägg till Gaël Kakutas övergång från Lens med tillfälligt köpstopp som resultat och ger viss översikt på hans insats. Bra spelare som kan bli bättre på sikt, men till vilket pris?

Redan när Kakuta värvades tyckte jag åldern var anmärkningsvärt låg. Kanske accepterade man ändå åldern 16 genom att titta på konkurrenter. United hade redan värvat Federico Macheda från samma årskull och fler klubbar började rycka i mindre klubbars ungdomslag. När man är 16 år i Sverige är det dags för att välja gymnasium och inriktning, därför styra mycket av sin framtid. Man anses vara så mogen att beslutet ska bli rätt. Kan en niondeklassare från Motala ta det beslutet kan en 16-årig fotbollstalang komma till insikt för framtiden, lika lite som en fjärdeklassare från Northampton ens ska behöva fundera i dessa framtidsbanor på skolgårdens fotbollsplan.

Summan Chelsea kommer betala till Northampton FC är drygt 10 000 pund. Ungefär vad en solstol kostar på Romans yatch vilket får ses som ett fynd om världens bästa fotbollsspelare heter Michael Gyasi om 10-15 år. Dessutom är varje satsning på unga spelare egentligen positiv för framtiden med fler ”homegrown”-status. Det farliga är att man hela tiden sänker nivån för vad som är rimligt. 16 åringar igår, 11 åringar idag och 6 åringar imorgon. Synen av scouter på lokala klubbars fotbollsskolor gör i alla fall mig lätt illamående.

Säga vad man vill om Arnesens arbetsmetoder, hur det påverkar unga spelare och vad det bidrar till morgondagens toppfotboll. Men faktum är att världens bästa fotbollsspelare heter idag Lionel Messi, är 23 år och anses av vissa redan nått sin karriärtopp. Unga spelare blir fotbollsmiljonärer när de egentligen borde läsa ”Buster” och hämtar ut sin första Ferrari när stödhjulen på cykeln brukar ryka. Så länge Chelsea är en del av den utvecklingen kommer i alla fall jag skämmas.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2010-10-16 13:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea