Krönika SW6: "Boxing days betydelse"
I veckans SW6 tas ämnet kring Boxing Day upp. Vilken betydelse har matcher den 26:e december för engelsk fotboll och var går gränsen för TV-bolagens makt?
I veckan meddelade TV-bolaget Sky Sports att de kommer flytta om i spelschemat. Det blir årets sista samt första matcher som får en ny plats i tablån. Har man följt den engelska toppfotbollen några år vet man att handlingen inte ovanlig, utan snarare ett återkommande fenomen vid den här tidpunkten. Och ännu en gång flyttas Chelseas match från den 26:e december till följande dag. 90 minuter fotboll på Boxing day får strykas till förmån för mer ekonomiskt gynnsamt spelprogram för Sky Sports.
Med förra helgens derbyvinst i minnet borde inte Arsenal vara svårare att möta en måndagkväll än söndag klockan tre. Samma spelare kommer kunna medverka, till samma publiksiffra. Det man gör dock är att åter trampa på en gammal klassisk tradition skapad av och för arbetarklassen. Hur man än vrider och vänder på det är fotboll en arbetarklass sport. För att hårddra det, när godsägarna gick på hästpolo gick hamnarbetarna på fotboll under deras lediga dagar. Även om tider har förändrats har fotbollen fortfarande en väldigt betydande del i både världen och samhällets fattigaste områden. När Boxing Day lagstiftades i bland annat England fick tjänstefolk och arbetare chansen på samma villkor som sina chefer chansen att gå på fotboll efter en tuff jul i ryggen.
Dagens biljettpriser till trots och ändrade arbetsförhållanden har kanske minskat den praktiska betydelsen för dagen, men traditionen och framför allt kulturarvet är fortfarande lika starkt. Att TV-bolagen struntar i sina tittares behov så länge pengarna rullar in är allmänt känt. Bojkotter och protester har genom åren hjälpt föga, mycket på grund av deras nackgrepp runt klubbarna. För även om man vill göra sig oberoende från TV-bolagen, inbringar de klubben viktiga miljoner. Pengar som vi måste få in med en hemmarena nästan hälften så stor som t.ex. Old Trafford. Dubbla biljettpriser skulle kunna vara en åtgärd för att kunna vända Sky Sports & co ryggen, men då sviker klubben i sin tur en del av publiken som Boxing Day grundades för.
Utvecklingen i stort blir att familjer som historiskt inte gått på fotboll gör det som ett substitut för hästpolon. På barerna kring arenan samlas andra familjer som i generation efter generation byggt upp sporten. De har inte längre råd att se den på plats, utan på TV styrt av ett bolag som struntar i deras traditioner.