Oxford - Walsall1 - 2
Chelsea - Manchester United 2-3 (1-2)
Ett Chelsea decimerat till nio man förlorade toppmötet mot Manchester United på Stamford Bridge med 3-2 efter att ha hämtat in ett tidigt tvåmålsunderläge. Efterspelet kommer säkerligen till stor del att handla om domare Mark Clattenburg som stod för en långt ifrån helgjuten insats.
Kanske hade Roberto di Matteo uttrycket ”if it ain't broken, why fix it?” i åtanke när han skickade in Chelseas startelva före avspark. Uppställningen, formerad enligt 4-2-3-1-modellen, var nämligen densamma som slog Tottenham med 4-2 i förra omgången. Med andra ord: Cech mellan stolparna, en backlinje med Cole och Ivanovic på ytterbacksplatserna och David Luiz och Cahill (som återigen vikarierade för avstängde Terry) i mittlåset. På mittfältet fick Ramires och Mikel ta hand om de defensiva uppgifterna medan Hazard, Oscar och Mata fick härja fritt bakom den ensamme forwarden Fernando Torres.
Alltså: Cech; Cole, Cahill, David Luiz, Ivanovic; Ramires, Mikel; Hazard, Oscar, Mata; Torres
Ferguson å sin sida valde att frångå den på sistone testade formationen med en centrerad mittfältsdiamant och återgick till ett rakt fyrmannamittfält. De Gea vaktade målet i Lindegaards frånvaro, backlinjen utgjordes av Evra, Ferdinand, Evans och Rafael. På mittfältet huserade Valencia och Young på kanterna med Cleverley och Carrick som något tillbakadragna centrala mittfältare. Något framför dem spelade Rooney i sin ”föredragna nummer tio-roll” och van Persie agerade spets.
Alltså: De Gea; Evra, Evans, Ferdinand, Rafael; Young, Carrick, Cleverley, Valencia; Rooney; van Persie.
Första halvlek
Det var gästande Manchester United som inledde klart bäst och det dröjde endast fyra minuters tills det visade sig på resultattavlan. Rooney, som väggspelade fint med Ashley Young, hittade van Persie med ett inlägg från höger in i boxen. Från ett centralt läge skickade holländaren iväg ett mäktigt skott som tog i Petr Cechs högra stolpe, men de rödtröjade hade ändå marginalerna på sin sida när bollen sedan tog på David Luizs ryggtavla och på det sättet styrdes in i mål.
United ångade på, spelade bra och tryckte ner Chelsea ordentligt i inledningen.Hemmalaget hade ordentliga problem att få till något ordnat spel offensivt och även defensiven lämnade mer att önska. Allra tydligast blev det i den 12:e minuten när Antonio Valencia tog sig runt på sin högerkant för femtionde och ostört fick måtta ett perfekt inspel till van Persie som från point blank stötte in 2-0 med sin svagare högerfot bakom en chanslös Petr Cech. Chelseas mardrömsstart var ett faktum.
Fergusons mannar fortsatte på den inslagna vägen och kontrollerade nu handlingarna på Stamford Bridge fullständigt med ett behärskat försvarsspel. Chelsea frustrerades klart av den åtta-nio man starka och disciplinerade köttmuren (som på sätt och vis påminde om den som de blå själva ställde upp med i Champions League i våras) som mötte dem högt upp i planen. När köttmuren sedan bröt försöken till djupledspassningar, vilket den gjorde ofta, renderade det oftast i en snabb omställning och en farlig kontring via kanterna.
Ligaledarna hade påtagligt svårt att hitta vägar igenom, spelade trögt, långsamt och alldeles för mycket i sidled och hade under den första halvtimmen egentligen bara en riktigt vass målchans att tala om. Den kom i den 24:e minuten när David Luiz testade skottlyckan med en frispark från cirka 30 meter och framtvingade en kvalificerad och minst sagt okonventionell räddning av burväktaren David de Gea. Spanjoren lyckades nämligen precis förhindra bollen att smita in vid den vänstra stolpen med hjälp av en benparad av den högre skolan.
Men med ungefär 35 minuter på klockan började öppningarna i Manchester United-försvaret komma. Chelsea hade vridit upp tempot avsevärt och hittade fram till målchanser med ett mycket rakare och rappare spel. I den 36:e matchminuten var Jonny Evans nära att bli matchens andra självmålsskytt när han med klacken sånär styrde Mikels (!) inlägg från höger i eget mål. På den följande hörnan tvingade Gary Cahill fram ännu en fin räddning av David de Gea när han nådde högst i en luftduell vid den bortre stolpen. Ett liknande läge serverades Fernando Torres några minuter senare när Mata hittade fram med fram med en delikat crossboll. Men nej, de Gea var omutlig och gjorde sitt jobb på bästa sätt för en tredje gång på kort tid när han styrde undan bollen med en fantastisk reflexräddning. Men det kändes som att en kvittering hängde i luften.
Och till slut kom den också. I den 44:e minuten klev Juan Mata fram, fick till en gudabenådad träff och skruvade in en stenhård frispark vid de Geas högra stolpe, och den här gången var den sistnämnde inte ens nära att rädda. 1-2! Hoppets låga hade tänts för serieledarna. När Mark Clattenburg, som kom att spela huvudrollen i den andra halvleken, blåste för pausvila hängde Manchester United på repen – pendeln hade svängt och laget med initiativet stavades nu C-H-E-L-S-E-A.
Andra halvlek
Chelsea kom till spel i den andra halvleken samma passion, glöd och bestämdhet och pressade gästerna från första stund. Det blå loket hade ångat igång och helt plötsligt stämde det mesta. Den kreativa trion, eller ”Mazacar” som den också hade kallats i den engelska pressen inför matchen, började bli mer involverad i spelet och då är det få lag i dagens fotboll som orkar stå emot. De röda djävlarna från Manchester klarade av det – i åtta minuter. Sedan rasslade det i nätet igen. Efter en lång sekvens hittade Oscar fram till Ramires i boxen med ett fint inlägg varefter den sistnämnde nickade (!) in kvitteringsbollen från nära håll. 2-2 med 53 minuter gångna!
Jämnt spel följde. Det röda laget lyckades snabbt skaka av sig chocken, och efter att ha varit tillbakatryckta så länge hittade de så småningom in i matchen igen. Robin van Persie var nära att nicka in en ny ledning i den 60:e minuten när Ashley Youngs inlägg missade hans panna med några få centimeter. Holländaren hade fram tills dess absolut varit en av matchens centralfigurer, men tre minuter därpå roffade en annan man åt sig huvudrollen.
Mark Clattenburg.
Det hela började med att den 37-årige elektrikern från Consett visade Branislav Ivanovic det röda kortet efter att serben fällde Ashley Young i närheten av straffområdet och bedömdes vara siste man. Frilägesutvisning. Okej. Regelrätt. Chelsea var därmed nere på tio man i den 63:e minuten och hemmapubliken lät vädra sitt missnöje gentemot Clattenburg. Men var han impopulär då var det ingenting jämfört med när tog till det röda kortet för andra gången blott sex minuter senare. Den här gången var det Torres som fick lämna planen efter ett andra gult kort som följd av en påstådd filmning, trots att reprisen tydligt visade att kontakt skedde mellan honom och Jonny Evans.
Efter 69 minuters spel var Chelsea alltså decimerat till åtta utespelare och de flesta kunde nog ana vartåt matchen skulle barka därefter. Di Matteo gjorde det enda rätta och offrade Juan Mata och satte in Bertrand med sitt andra byte för dagen (Azpilicueta hade kommit in mot Oscar efter den första utvisningen) i hopp om att rädda en poäng mot ett anstormande bortalag.
Det fungerade. I tre minuter. Med kvarten kvar dundrade van Persie iväg ännu ett giftigt skott. Petr Cech lyckades med stor möda få en vante på bollen, men lyckades inte få stopp på den och det såg ut som att 3-2-målet skulle rulla in där och då. Men Chelsea-försvaret rensade precis på mållinjen, men gjorde det inte bättre än att Rafael da Silva kunde bryta och därefter servera inhopparen Javier ”Chicharito” Hernandez som från en klar offsideposition styrde in bollen i mål på ett tillslag. Flaggan borde ha höjts, men det gjorde den inte, och United hade all anledning att tacka Clattenburg och hans domarteam för ledningen.
Under den återstående kvarten gjorde Chelsea det bästa de kunde med nio man, men de kom aldrig riktigt nära, och när slutsignalen ljöd efter 94 minuters spel var det nog många som kände att domarteamet hade haft en av sina sämre dagar på jobbet, för att uttrycka det snällt.
Matchfakta från ChelseaFC.com
Chelsea (4-2-3-1): Cech (c); Ivanovic, Cahill, David Luiz, Cole; Ramires, Mikel; Mata (Bertrand 71), Oscar (Azpilicueta 65), Hazard (Sturridge 81); Torres.
Unused subs Turnbull, Romeu, Marin, Moses.
Goals Mata 43, Ramires 52
Booked Torres 45, Mikel 75
Sent Off Ivanovic 62, Torres 65
Manchester United (4-4-1-1): De Gea; Rafael, Ferdinand, Evans, Evra (c); Valencia, Carrick, Cleverley (Hernandez 64), Young; Rooney (Giggs 73); Van Persie.
Unused subs Lindegaard, Anderson, Scholes, Nani, Welbeck.
Goals David Luiz (OG) 3, Van Persie 11, Hernandez 74
Booked Rooney 43, Valencia 90+1
Referee Mark Clattenburg
Attendance 41,644