Lagbanner
Allt ni behöver veta inför CL-lottningen säsongen 22/23
Azpilicueta firar sitt mål under förra säsongens åttondelsmöte med Lille. Hur går det för Tuchels mannar i år?

Allt ni behöver veta inför CL-lottningen säsongen 22/23

Chelseas jakt på en ny CL-titel inleds på torsdag när motståndarna för gruppspelet avslöjas.


Vägen till Istanbul kommer att vara betydligt klarare den här veckan när tre gruppspelsmotståndare avslöjas endast 12 dagar innan turneringen drar igång.

Chelseafc.com tar en närmare titt på allt ni behöver veta inför lottningen.

När äger Champions League-lottningen rum?
Lottningen för säsongen 22/23s gruppspel äger rum torsdagen den 25 augusti i Istanbul, Turkiet klockan 17 engelsk tid. (klockan 18 svensk tid.)

När släpps spelschemat för CL-gruppspelet?
Datumen och avsparkstiderna för spelschemat släpps kl.11 engelsk tid den 27 augusti. (kl.12 svensk tid)

När är det tänkt att CL-gruppspelsmatcherna ska spelas?
Alla sex gruppspelsmatcher spelas under en åtta veckor lång period. Spelschemat är annorlunda på grund av fotbolls-VM i Qatar, som inleds i slutet av november. De första två matcherna spelas i september innan landslagsuppehållet och de fyra resterande matcherna spelas under en fem veckor lång period i oktober och början av november.  

Omgång 1: 6-7 september
Omgång 2: 13-14 september
Omgång 3: 4-5 oktober
Omgång 4: 11-12 oktober
Omgång 5: 25-26 oktober
Omgång 6: 1-2 november

Vilken seeding pot är Chelsea i?
Chelsea befinner sig i pot nummer 2 tillsammans med PL-rivalerna Liverpool och Tottenham. I pot 1 finns regerande mästarna Real Madrid, EL-vinnarna Frankfurt och mästarna från de sex högst rankade nationerna som inte kvalificerade sig genom att vinna en titel säsongen 21/22.

Resten av lagen är seedade enligt deras UEFA klubbkoefficient. Helhetsbilden kommer att vara klarare efter att playoff-matcherna spelats klart den här veckan och då klarnar det även mer vilka lag som Chelsea kommer att kunna ställas mot. 

Hur många lag är med i årets CL-upplaga?
Sammanlagt 32 lag deltar i CL-gruppspelet. 26 av dessa lag har kvalat in sig genom sin slutplacering i den inhemska ligatabellen och ytterligare sex lag genom playoff-rundan.

Inför gruppspelet lottas de 32 lagen in i åtta olika grupper med fyra lag i varje grupp och de möter varandra både hemma och borta. Lagen som slutar etta och tvåa går vidare till åttondelsfinal. Lag från samma land inte möta varandra i gruppspelet.

Vilka datum spelas resten av matcherna i turneringen? 
Det är tänkt att lottningen för åttondelsfinalerna kommer att äga rum den 7 november och utslagsskedet inleds i mitten av februari. Kvartsfinalerna spelas i april och semifinalerna tidigt i maj. 

CL finalen spelas lördagen den 10 juni 2023 på Ataruk Olympic Stadium i Istanbul. Det var meningen att finalen skulle ha spelats där redan tidigare, men på grund av covid-19 behövde spelplatsen bytas.

Var kan man se lottningen?
Lottningen kommer att sändas live på BT Sport och på UEFAs hemsida med start klockan 17 engelsk tid. (18 svensk tid) Den senaste informationen hittas även på chelseafc.com, The 5th Stand-appen och Chelseas sociala kanaler.

Hur ser det ut med UEFA Youth League?
U19-laget kommer att spela Europaspel den här säsongen. Ed Brand har hand om laget och U19-laget kommer att möta samma motståndare som A-laget. 

Gruppvinnarna från UEFA Youth Leagues gruppspel går direkt till åttondelsfinal, tvåorna spelar en match mot inhemska ligamästarna. Finalen med fyra lag spelas i Nyon, Schweiz mellan den 21 och 24 april. Förra säsongen förlorade Chelseas U19-lag mot Genk i slutspelsrundan.

Källa: chelseafc.com 

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-08-23 16:57:00
Author

Fler artiklar om Chelsea