Lagbanner

Ben Chilwell tar sikte mot toppen och berättar om den förödande skadan

Ben Chilwell öppnar upp sig om sex månader utanför planen med en korsbandsskada och hans ambitioner för Chelseas 2022/2023 säsong med Todd Boehly vid rodret.

Ben Chilwells rehabilitering från korsbandskadan hade gått planenligt. Två veckor efter att ha haltat av i matchen mot Juventus sent i November, sprang ytterbacken runt träningsplanerna på Cobham. En återkomst till A-laget planerades ske inom tre veckor. Allt som stod i Chilwells väg var ett rehabiliteringspass på juldagen. 

"Planen för mig var att kolla grabbarna på annandag jul för att sedan träna med de som inte spelat den 27:e", berättar den engelska landslagsspelaren. "Men på juldagen körde jag ett träningspass på planen och kände att det hade hänt igen". 

Han fortsätter: "Det var samma sak som hände mot Juventus. Jag satte foten i gräset och kände att knät bara vek sig. Det var inte lika smärtsamt, men det var samma känsla som jag fick mot Juventus och jag visste att jag inte kunde genomföra min karriär med samma skada varje månad". 

24 timmar senare togs beslutet att Chilwell skulle operera sig. Han skulle missa de nästkommande fem månaderna av en säsong som hade lovat så mycket för försvararen, och Chelsea fick se sin titelkamp glida dem ur händerna under veckorna som följde efter 25-åringens skada. 

"Jag är ganska bra i motgångar", delger Chilwell. "Och trots att det självklart påverkade mig då jag hade haft en bra säsong, så satt jag ändå lugnt i båten. Jag var ganska positiv direkt efter operationen för jag tänkte att när det väl var klart så kunde jag börja med min rehab, bli starkare, komma i bättre form, bli mentalt starkare och då komma tillbaka till försäsongen fullt redo".

Chilwells återhämtning från skadan hann knappt ens börja innan han fick sällskap av sin gode vän och för Tuchel minst lika betydande spelare, Reece James. Utan Chelseas utomordentliga vingbackar så vacklade formen i januari och resultaten drabbades.

"Det var tufft för alla involverade i Chelsea," säger Chilwell. "Reece och jag älskade sättet vi spelade på, båda så självsäkra i vårt spel. Vi hade en liten vänskaplig tävling om vem som kunde göra flest mål eller assists. Laget spelade riktigt bra och alla var glada."

Han utvecklar: "Skador är en del av fotboll och laget anpassade sig väl. Det var en tuff period, och det var inte bara jag och Reece borta. Jag tror att det var en del skador hos olika spelare, men laget anpassade sig bra och vi hade otur i de båda cupfinalerna. Men med skadorna, covidfallen och andra saker som kan ses som ursäkter så var det imponerande att komma till två cupfinaler. Det ger oss mycket självförtroende att gå in i säsongen med vad som är just nu, ta i trä, en helt frisk trupp. Det ger oss en tro på att vi kan ha en bra försäsong och en riktigt bra säsong tillsammans."

Ensidigheten av rehabilitering kan ta hårt på spelare. Inte Chilwell. Han pressade sig själv hårt och tränade med akademilagen tidigt i maj. Innan sista matchen av säsongen mot Watford så var han tillbaka med förstalaget. Ändå fanns det inga förväntningar på att han skulle få spela. 

Tuchel kände dock annorlunda. Han inkluderade Chilwell i matchtruppen och i slutskedet av matchen byttes vingbacken in. Det var en belöning för 25-åringens hårda slit och en rejäl självförtroendehöjare för försvararen in i sommaren. 

"Mentalt, mer än någonting annat, var det skönt att vara tillbaka på Stamford Bridge och att få känna energin från publiken," säger Chilwell. "Bara småsaker som att vara på hotellet inför matchen, vara involverad i matchgenomgången, äta middag med grabbarna kvällen innan. Sådana saker tar man för givet. Att vara en del av det hela igen var skönt mentalt."

Han fortsätter: "Nästkommande säsong med Chelsea och VM var stark motivation för mig att göra allt, dem där extra procenten jag annars kanske inte hade gjort, för att pressa mig själv och försäkra mig om att vara bättre när jag kommer tillbaka än innan skadan." 

Chilwell återvände tidigare till försäsongen. Beslutet togs för att säkerställa att han var redo när klubbens försäsongsturné i USA skulle börja. Med en bra fysisk form och fullt fokus, och med skadan bakom sig, finns det hopp om att en skadefri säsong för Chilwell, men också för James, kan hjälpa Chelsea att minska gapet till Liverpool och Manchester City i Premier League.

Det kommer inte vara enkelt. City slutade inte bara 19 poäng framför The Blues förra säsong, utan nu har Pep Guardiolas lag dessutom värvat in förstärkning i form av Erling Håland. Liverpool å andra sidan har hämtat Darwin Nunez från Benfica. Chelsea har ännu inte presenterat en värvning men Raheem Sterling uppges vara påväg.

"City och Liverpool har under de kanske senaste fem åren satt ribban, som alla andra lag strävar mot att nå upp till," tillkännager Chilwell. "Som Chelseaspelare skulla jag säga att vi är de som är närmast och det vi strävar mot är att vara på deras nivå. Under vissa perioder av förra säsongen så visade vi att vi kunde mäta oss med dem, men det är den där jämnheten som de visat - de är inte bara one-season wonders. De har gjort det säsong in och säsong ut de senaste fem åren."

"Det är det vi siktar mot. Vi har haft konversationer i omklädningsrummet, inom spelargruppen och med tränarna, att jämnhet är det som vi måste uppnå härnäst. Vi har kvalitén i laget, det visade vi i Champions League för två år sen.” Han utvecklar: Under första halvan av förra säsongen visade vi det igen. Vi var ligaledare och slog Juventus med 4-0 i Champions League. Så vi har bevisat att kvalitén finns där. Vi måste bara ha den jämna nivå som Liverpool och City har."

Chelsea kan bara uppnå detta med stabilitet och det finns hopp om att Todd Boehly och Clearlake Capital kan förse Tuchel och hans spelare med det under de kommande åren. 

"Som spelare har vi fullt förtroende för tränaren - vi vet att vi inte kommer få en bättre tränare här, " säger Chilwelll. "Jag säger inte bara det där. Han är en otrolig tränare i alla avseenden och jag tror att han har lika högt förtroende för oss också. Nu har vi den där stabiliteten, allt som var problematiskt under förra säsongen har nu lösts, så det är upp till oss att jobba för att nå en jämn nivå på planen, vilket bara kommer ske om vi lägger ner tillräckligt med tid och energi alla dagar i veckan"

Han tillägger: "Det här är Chelsea, vi vill vinna de stora troféerna. Och självklart går vi in i den här säsongen positiva, precis som vi gör alla andra säsonger. Vi har ett starkt lag. Förhoppningsvis kan vi även förbättra laget med några duktiga nyförvärv. Vi har en fantastisk tränare. En ny ägare. En grym träningsanläggning. Bra personal. Så allt är på plats för att ha en bra säsong."

Källa: Adam Newson, football.london
 

Lukas Engblom 2022-07-13 20:33:00
Author

Fler artiklar om Chelsea