Manchester C - Chelsea
1 - 0

Chelsea förlorade semin mot City – missade flera jättelägen
Chelsea fick inte utdelning på sitt stora spelövertag.

Chelsea gjorde väldigt mycket rätt på Wembley. De kungsblå skapade fler och bättre lägen än Manchester City, men kunde inte förvalta dem. Istället kom ett sent avgörande från de regerande mästarna, som avancerade till final efter 1–0-segern.

Mauricio Pochettino gjorde en förändring efter storsegern mot Everton i måndags. Enzo ersatte Mudryk, vilket innebar att Gallagher klev upp som vänsterytter.
Petrovic; Gusto, Chalobah, Silva, Cucurella; Caicedo, Enzo; Madueke, Palmer, Gallagher; Jackson

Alldeles efter avspark överraskade Chelsea somliga betraktare genom att pressa City högt. Några minuter in i halvleken hade City etablerat något slags kontroll, men Gallagher avväpnade Walker högt upp i planen. Palmer spelade fram Jackson, vars avslut for rakt på Ortega. Nästa bollvinst kom från Jackson, som petades loss bollen från Alvarez fötter. Palmer tog hand om andrabollen och mindes tillbaka till hattrick-målet mot Everton. Försöket att lobba bollen över Ortega in i den tomma målburen var dock tafatt och tysken med det spanska namnet kunde rädda.

Manchester City verkade bli uppretade av matchinledningen. En svag hörna från Gallagher renderade i en omställning för City. De Bruyne stod för en underbar djupledsboll till Foden, som bara hade Petrovic att slå. Serben kom ut och fick liggandes en arm på bollen som tvingade Foden ur vinkel. Engelsmannens tänkta avslut blev ett inlägg, som Cucurella tacksamt kunde nicka bort. I mitten av halvleken matchen stod och vägde. Grealish slog ett inbjudande inlägg som Foden inte nådde, men Alvarez hade öppet läge vid den bortre stolpen. Cucurella rensade på mållinjen, men till slut kom en offsideflagga upp. Chelsea svarade med en fantastisk djupledsboll signerad Enzo Fernandez, som frispelade Jackson. Senegalesen rundade målvakten, men valde att inte skjuta. Förvisso fanns det två försvarare som rusat hem och stod på mållinjen, men ett oerhört märkligt beslut. Istället rann anfallet ut i sanden.

Nu började det hända grejer. De Bruyne sprang sig ren ute i vänster korridoren, men stoppades av en fantastisk glidtackling från Chalobah. I andra händen lyckades Palmer hitta yta för ett avslut, men Ortega stod för en bra räddning. Halvlekens sista ordinarie minut levererade matchens första gula kort. Det tillföll Moises Caicedo. Chelsea spelade av tilläggstiden och vi hade mållöst i halvtid.

Tre minuter in i andra var Chelsea återigen nära att ta ledningen. Jackson frispelades av Gallagher, men Ortega räddade. Anfallaren fick sedan en ny möjlighet med pannan, men lyckades pricka målvakten från nära håll. I den 53:e minuten kom Manchester Citys första avslut på mål. Foden fick möjligheten, men Petrovic kom snabbt ner och räddade. När det var Chelseas tur att anfalla vann Madueke frispark i ett bra läge. Palmer slog den rakt igenom muren, men bollen tog på Grealishs utsträckta arm innan den passerade kortlinjen. Muren var placerad i straffområdet, men VAR-teamet tyckte ändå inte att det rörde sig om straffspark.

Alvarez fick Citys första gula efter knappa timmens spel. Nästa kungsblå lirare att frispelas av Palmer var Caicedo. Ecuadorianen verkade överväldigas av att vara Chelseas mest framskjutna spelare och slog ett kasst inlägg som inte hittade Jackson. Minuten senare stod Petrovic för en fotparad på Dokus försök. Med elva minuter kvar av ordinarie tid gjorde Pochettino ett dubbelbyte. Gusto gick ut med en känning, även Madueke klev av. In kom istället Disasi och Mudryk. Disasi tog över högerbacksrollen, och fick sällskap av Gallagher framför sig. Mudryk tog hand om vänsterkanten.

Matchens första mål föll i den 84:e minuten. De Bruynes inspel tog på Petrovic och landade hos Bernardo Silva vid den bortre stolpen. Portugisen klämde till på ett tillslag och dunkade in 1–0 från nära håll. Efter återstarten erhöll De Bruyne och Enzo varsitt gult kort. I den 88:e minuten äntrade Sterling och Chilwell planen. Cucurella och Enzo var spelarna som klev av. Åtta minuters tilläggstid fick vi att jobba med. Mudryk vann en frispark i den sista, skälvande, tilläggsminuten, men slog inlägget (skottet?) all världens väg. Sedan kom slutsignalen och Chelsea var därmed utslagna ur FA-cupen.