Lagbanner
Chelsea-fostrade Jordan Houghton om sin återkomst till Stamford Bridge
FA Youth Cup-vinnarna 2013/14. Från vänster; Ola Aina, Jordan Houghton, Charlie Colkett och Alex Kiwomya.

Chelsea-fostrade Jordan Houghton om sin återkomst till Stamford Bridge

Chelsea gästas av League One-laget Plymouth Argyle i FA-Cupens fjärde runda. På ”The Pilgrims” innermittfält återfinns före detta Chelsea-spelaren Jordan Houghton, som lämnade Chelsea 2018. I en lång intervju med GOAL berättar Houghton om sin tid i Chelsea och en efterlängtad återkomst till Stamford Bridge.

Jordan Houghton är född 1995 och tillhör en generation av ungdomsspelare i Chelsea som varit oerhört framgångsrika. Efter två raka FA Youth Cup-titlar säsongerna 2013/14 och 2014/15 bar det av till Gillingham för Houghton, hans första smakprov på seniorfotboll. Därefter följde utlåningar hos Plymouth och Doncaster innan kontraktet med Chelsea löpte ut. Houghton skrev därefter på för MK Dons, där han spenderade tre säsonger och var med om sin andra uppflyttning till League One. Inför denna säsong återvände så Houghton till Plymouth Argyle. Man tvingades till omspel mot Sheffield Wednesday i FA-Cupens tredje runda, vilket man vann klart med 3–0. Lottningen inför den fjärde rundan var speciell för Jordan Houghton.

”Jag var ute och åt middag med min fru men streamade lottningen vid vårt bord,” säger Houghton. ”Det var tydligen viss fördröjning på min telefon, för rätt vad det var så fick jag massvis med meddelanden! Jag insåg att det var ett storlag, men ingen sade uttryckligen att det var Chelsea. Till slut kom livesändningen ikapp, Chelsea lästes upp och vi jublade inne på restaurangen! Vi fick några undrande blickar emot oss, men det var en perfekt lottning, jag ville ha Chelsea borta.”

Även om Jordan Houghtons CV inte är lika spektakulärt som motsvarigheten hos vissa lagkamrater från tiden i Chelsea så har han ändå skapat en lyckad proffskarriär för sig själv. Han var en nyckelspelare vid två olika uppflyttningar till League One. Detta via två tredjeplatser i League Two, först med Doncaster och sedan med MK Dons. Kontrasten mellan den yttersta eliten och den något mindre glamorösa tillvaron längre ned i seriesystemet besvärar inte Jordan Houghton.

”Jag har vunnit FA Youth Cup-titlar och flera andra troféer. Hos Chelsea utvecklades jag samtidigt som jag fick träffa flera briljanta tränare och spelare, många fantastiska människor. Jag hade velat spela någon tävlingsmatch för A-laget, men jag fick spela flera träningsmatcher jämte fantastiska fotbollsspelare, jag kom ändå med på några försäsongsturnéer,” säger Houghton.

Jordan Houghton hann aldrig debutera för Chelseas A-lag. Tack vare sitt spel i akademin har han dock skaffat sig meriter från landslagsspel för England på såväl U16, U17 som U20-nivå. Utbildningen han fått från Cobham är han tacksam för.

”Jag är oerhört tacksam för de möjligheterna. Jag vill vinna matchen, men jag har bara lovord att säga om klubben. Chelsea var som skolorna i Oxford eller Cambridge fast för fotboll, jag är nöjd över att ha fått den erfarenheten,” säger Houghton.

Den nya, unga kärnan i Chelsea består främst av spelare födda mellan 1999–2000. Dessförinnan fanns dock ett gäng spelare som var tre-fyra år äldre som även de spelar på allra högsta nivå, om än inte nödvändigtvis hos Chelsea. Jordan Houghton hör som sagt till den generationen av examenselever från Cobham. När han ser tillbaka på de sena tonåren så menar han att kvaliteten på laget var tydlig redan då.

”I den åldern så var FA Youth Cup som en VM-final, den är det ultimata framgången för U18-laget,” säger Houghton. ”Det var en fantastisk framgång att vinna titeln. Jag har några inramade tröjor hemma, en av dem är min matchtröja från den matchen med alla lagkamraters signaturer. Du ser namnen på tröjan och inser att alla har gjort avtryck inom fotbollen. Jag spelade bredvid Ruben Loftus-Cheek hela vägen från U9-laget och uppåt, han stack alltid ut. Hans fysik var såklart fenomenal, han hade styrkan och snabbheten, men han besatt också en fin teknik. Han kan bara glida förbi spelare och är väldigt teknisk för att vara så storväxt."

Namnen från Chelseas U18- och U19-lag är bekanta för er vid det här laget. Det var en speciell generation, men framgångarna på akademinivå har inte inneburit spikraka karriärsresor för alla spelare. Vissa ungdomsspelare som stack ut särskilt i Jordan Houghtons ögon har drabbats av ordentliga motgångar sedan de blivit seniorer.

Andreas Christensen kom in vid 15–16 års ålder och visade direkt sin klass, sitt lugn,” säger Houghton. ”Han är en väldigt tystlåten kille, men du behöver inte höras eller skrika konstant för att vara en spelare i toppklass. I det laget hade vi Tammy Abraham och Dom Solanke som gjorde målen. Men den spelare som alltid stack ut i mina ögon var Charly Musonda. Han var nog den mest spektakulära spelaren. Han hade så snabba fötter, gjorde saker som ingen annan klarade av. Det är så synd att han haft sådana skadeproblem och lämnar klubben i sommar. Han var nära att slå igenom när han kom tillbaka efter ett av sina lån, det blev ett par framträdanden för att sedan drabbas av en ny skada.”

Charly Musondas svåra knäskador förefaller ha fått permanenta effekter, de har obestridligen tvingat honom till lång frånvaro från att alls kunna utöva sin sport. En annan dribbler som såg ut att få det tufft var Jeremie Boga. Den franskfödde ivorianen debuterade hösten 2017 i ligapremiären mot Burnley, men var spelaren som offrades efter att Gary Cahill visats ut redan efter 18 minuter. Sedan dess har han dock visat på sina kvalitéer hos italienska Sassuolo, vilket uppmärksammats av ligakonkurrenten och succélaget Atalanta. Boga blev i detta januarifönster klar för det blårandiga laget från Bergamo. Inledningsvis på lån, men övergången blir permanent för 18 miljoner euro i sommar. Jordan Houghton verkar ha en fäbless för tekniska yttrar.

”Från 14–15 års ålder så var Jeremie Boga alltid en av de bästa spelarna,” säger Houghton. ”Han hade också den där wow-faktorn, han dribblade bort sin bevakning utan att anstränga sig. Du visste att han var ämnad för toppen, jag skulle inte bli förvånad om han landar i Barcelona en dag. Så bra är han.”

Det är uteslutande goda minnen som Jordan Houghton tar upp från sin tid i Chelsea. Han verkar inse vilken speciell era han var del av, som inte tog slut bara för att ett gäng 95:or och 96:or drog ut på lånesejourer.

”Jag spelade en del med Mason Mount, Reece James och Callum Hudson-Odoi från den yngre årgången,” säger Houghton. ”Jag hann träna med Romelu Lukaku när han kom till klubben för första gången. Det var som Manchester Uniteds berömda Class of ’92. Sedan fick vi följa med på försäsongsturné med Chelseas Champions League-vinnande lag. Jag kommer aldrig glömma när Didier Drogba tog micken inför 100 000 åskådare och skrek ut ’Beep beep’, det räckte för att göra publiken vilda!”

Ruljangsen på tränarposten hos Chelsea utgör troligen en stor anledning till att flera ur Houghtons generation aldrig gjorde A-lagsdebut, alternativt begränsades till ytterst få framträdanden. Det verkar inte störa Jordan Houghton nämnvärt. Vad som framgår är i stället en stor beundran för alla de karaktärer och människor han stött på under sin långa tid hos Chelsea.

”Året därpå så var det en ny turné efter avslutad säsong i Thailand och Australien, José Mourinho tränade laget då. Det var fantastiskt att se hur han jobbade. När jag spelade för MK Dons så hade vi en träningsmatch mot Spurs, och han kom över och frågade hur det stod till. Han undrade hur det gick för mig och uppmuntrade mig att fortsätta kämpa,” säger Houghton.

José Mourinho må ha sjunkit några grader i Chelsea-supportrars ögon med sina senaste val av uppdragsgivare, men man kan inte anklaga honom för att ha dåligt minne. Att ta sig tid för en relativt okänd spelare, som aldrig hann göra A-lagsdebut, är beundransvärt. Stora delar av intervjun har ägnats åt tillbakablickar, men framtiden för Jordan Houghton är också intressant. I dagsläget befinner sig Plymouth på sjunde plats i League One, precis utanför playoff-platserna till The Championship. Innan uppflyttningen är avgjord så ska dock Houghton äntligen få göra en tävlingsmatch på Stamford Bridges matta den 5 februari.

”Jag känner att jag redan har åstadkommit en del i min karriär, men det är min högsta önskan just nu. Jag har inte haft möjligheten att spela i The Championship ännu, men jag tror att jag klarar det. Allt jag behöver är chansen att få visa det. Det är målsättningen för mig och för klubben, att ordna uppflyttning denna säsong,” säger Houghton.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-01-31 14:16:02
Author

Fler artiklar om Chelsea