Chelsea - Newcastle
5 - 3

Chelsea klara för semifinal efter straffdrama mot Newcastle
One Step Beyond!

Historien höll på att upprepa sig. Ett ineffektivt Chelsea straffades stenhårt av individuella misstag och var på väg ut ur ligacupsspelet. Men Mudryk hittade en kvittering på stopptid och Petrovic blev stor hjälte i straffläggningen när de kungsblå säkrade sin plats i turneringens semifinaler.

Tisdagskvällen innebar kvartsfinal i ligacupen när Newcastle gästade Stamford Bridge och SW6. Chelsea kom till spel med följande elva:

Petrovic; Disasi, Silva, Badiashile, Colwill; Gallagher, Caiceco, Enzo; Palmer, Jackson, Sterling

En ändring jämfört med lördagens elva mot Sheffield United alltså, där Enzo ersatte Mykhailo Mudryk. Mauricio Pochettino valde förutsägbart nog en annorlunda balans i elvan när Newcastle stod för motståndet.

Matchens första noterbara händelse var att Moises Caicedo drog på sig ett gult kort, detta efter en ordentligt klumpig tackling på Gordon en bit in på offensiv planhalva. Gästande Newcastle vann matchens första hörna, men det var Chelsea som skapade dess första riktigt heta målchans, också det från hörnflaggan. Enzos inlägg landade hos Conor Gallagher, som först verkade förvånad över att få bollen. Kaptenen hämtade sig snabbt och drog iväg en finfin bredsida på halvvolley. Skottet fick en härlig båge och prickade ribban. Annars var det Newcastle som inledde bäst. Skatorna var lugna i passningsspelet och tog sig flera gånger förbi Chelseas inledande press, men utan att komma till några avslut mot Ðorde Petrovics kasse.

Precis som senast lagen möttes var det Newcastle som gjorde matchens första mål. En miss från Levi Colwill och Caicedo innebar en enmanskontring för Wilson. Thiago Silva och Benoit Badiashile fanns båda två på rätt sida bollen, men Wilsons halvdana bollhantering lyckades på något sätt överlista båda försvararna. Silva snubblade på bollen, Badiashile kom till undsättning, men missade passningen till Petrovic totalt och Wilson kunde ensam med målvakten tämligen enkelt sätta 0–1. Direkt efter ledningsmålet överlät skatorna taktpinnen till Chelsea. Bortalagets press sjönk 10-15 meter och inleddes nu på mittlinjen.  Silva lyckades ta en liten revansch på sig själv efter en fin glidtackling mot en framstormande Livramento. Chelsea behöll därmed trycket på offensiv planhalva och Cole Palmer kunde lossa bössan från distans, men Dubravka stod pall.

Halvvägs igenom halvleken började Chelsea repa mod. Gallagher drev boll med självförtroende och initierade anfall. Caicedo och Colwill var rejäla och respektingivande i duellspelet. Gallagher kom loss i den högra korridoren, hans studsande inspel hittade Raheem Sterling, vars avslut blockerades av Guimarães på mållinjen. Redan efter 32 minuter kom Pochettinos första byte i matchen. Enzo ersattes av Armando Broja, vilket indikerade taktiska motiv från tränarens sida. Sterling höll på att rinna igenom efter väggspel med Palmer, men fick inte iväg något avslut och skickades i backen av Lascelles. Något långsökt att be domare Gillett om straff i det läget, var denna skribents spontana reaktion. Sterlings protester var heller inte särskilt höggljudda.

Efter 40 minuters spel fick Chelsea ett gyllene omställningsläge efter bollvinst från Gallagher. För en gångs skull visade dock Palmer på bristande omdöme. Fyra mot fyra, med näsan mot Newcastles mål. Då väntade Palmer alldeles för länge med sin passning mot Broja. Albanen kom loss och chippen landade i nätmaskorna, men offside var blåst. Brojas introduktion innebar inget regelrätt forwardspar i första halvlek. Jackson droppade ned som ett slags inverterad vänsterytter, Palmer bistod centralt, medan Sterling flyttades ut till höger.

De kungsblå hade dominerat bollinnehavet och skapat flera målchanser i första halvlek, men backlinjen beståendes av fyra mittbackar begränsade hotet från kanterna betänkligt. Inför andra halvlek ersattes Colwill av Malo Gusto, tillbaka från sin skada. Ett rakt byte där Gusto tog över platsen som vänsterback medan landsmannen Axel Disasi fortsatte ute till höger. Chelseas något snedvridna 4-2-3-1 fortsatte efter paus, med Jackson ute till vänster och Palmer närmast Broja. Gusto tog emellertid upp en betydligt högre utgångsposition än sin företrädare. Fransmannen stod för en enormt fin aktion i den 55:e matchminuten när han serverade Broja. Anfallaren hittade kollegan Jackson, som vände på klacken och sköt tätt utanför. Alldeles därefter spelade senegalesen fram Sterling, som tvingade Dubravka till en vass räddning.

Det dröjde närapå tio minuter innan nästa skott kom från kungsblått håll, Chelsea avvisades gång på gång av det svartvita försvaret. Gallagher vände upp utanför straffområdet, men fick en ordentlig snedträff. I matchminut 69 anlände han, frälsaren. Christopher Nkunku fick äntligen göra debut för Chelsea och Jackson makade på sig. Oj vilka förväntningar som vilar på nummer 18:s axlar. Två minuter senare erhöll Chelsea sitt andra gula kort i matchen, det tillföll Sterling efter en filmning. Med dryga tio minuter kvar av ordinarie tid reste sig publiken på Stamford Bridge. Sterling på framfart med Nkunku tillgänglig ute till vänster. Passningen kom från Sterling, men alldeles framför tårna på debutanten och kontringen rann ut i sanden. I matchminut 78 ersattes Disasi av Ian Maatsen, och Chelsea hade äntligen två naturliga ytterbackar på rätt kant. Dessutom tog Mykhailo Mudryk över från Sterling.

Chelsea var betydligt farligare framåt i halvlekens inledning än dess slut. Detta stycke blir kort. Wilson blev första Newcastlespelare att varnas i den 87:e. Livramento höll på att överlista sin egen målvakt efter ett inlägg från Mudryk. Gallagher rev och slet ute till höger, sökte straff, men fick ingen sympati från Gillett. Fyra tilläggsminuter väntade. När de första två av dessa passerat fick Gusto utrymme ute till höger. Förbi Broja, förbi Lascelles, men Trippier var alltför ambitiös med ett försök till mottagning med pannan. Då slog Mudryk till och tryckte in 1–1! Ett mål väldigt få hade sett komma med tanke på hur den senaste halvtimmen sett ut. Klockan visade 90+4’ när Gallagher varnades efter att ha stoppat Guimarães. Helt otroligt att brassen undkommit ostskivan så långt, förresten. Alldeles därefter tog han säsongens klaraste gula kort efter att ha rusat in i Maatsen utan någon som helst ansats att nå bollen. Där tog det dock stopp, straffläggning fick avgöra på Stamford Bridge denna afton.

Straffläggning
Chelsea inledde straffläggningen nedanför bortasektionen på The Shed. Palmer först ut. 1–0 i målvaktens vänstra hörn. Wilson valde samma sida för Newcastle, 1–1. Gallagher stod näst på tur. Rätt upp i det vänstra krysset, 2–1. Trippier tog nästa straff för Newcastle och bommade! Nkunku tog nästa straff för Chelsea. Samma maska som Gallagher, 3–1. Guimarães höll spänningen vid liv med sin straff, 3–2. Mudryk var Chelseas fjärde skytt. Lugnt och enkelt i det högra hörnet, 4–2. Ritchie var näst på tur för gästerna. Ðorde Petrovic FLÖG ut mot sin vänstra stolpe och räddade straffen! Chelsea är därmed klara för semifinal i ligacupen. Som man saknat att höra One Step Beyond!