Lagbanner
Chelsea vinnare av Europa League!

Chelsea vinnare av Europa League!

För andra året i rad så står Chelsea som vinnare av en europeisk klubblagstitel efter finalsegern mot Benfica i Europa League. Matchen på Amsterdam ArenA avgjordes i slutsekunderna när Branislav Ivanovic nickade hem titeln.

För andra året i rad så hade Chelsea tagit sig till en final en europeisk klubblagsturnering. Ifjol var det Champions League mot Bayern München på Allianz Arena i just München, i år stod portugisiska Benfica för motståndet i finalen av Europa League på Amsterdam ArenA i den holländska huvudstaden. Bäggen lagen hade tagit sig turneringen genom att sluta på en tredjeplats i sin Champions League-grupp, och på sin väg fram till finalen så slog Chelsea ut bland annat Basel och Rubin Kazan, medan Benfica besegrat bland annat Fenerbache och Newcastle. En finalarena i rött och blått mötte lagen när de entrade planen för finalen av Europa League.

Första halvlek

Chelsea inledde matchen passivt och det var Benfica som tog tag i taktpinnen inledningsvis. Laget från London hade svårt att få något ordnat passningsspel och de få gångerna man kom upp i anfall så var det genom kontringar. Benfica skapade flertalet bra målchanser men saknade skärpan i avslutningslägerna. Ju mer halvleken led så jämnades spelet ut mer och mer och Frank Lampard testade Benficas målvakt Artur med ett bra skott mot slutet, men totalt sett över de första 45 minuterna så fick Chelsea vara nöjda med att det fortfarande var lika i matchen.

Även om Benfica dominerade spelet inledningsvis så var det mestadels halvchanser som man skapade, men man lyckades som sagt inte ta till vara på dessa. Istället så var det mållöst och oavgjort vid halvtidsvilan.

Andra halvlek

Chelsea spelade bättre och bättre ju längre matchen led, även om Cardozo fick ett mål bortdömt för offside, men efter en timmes spel så spräckte Fernando Torres dödläget när han satte 1-0 efter att ha gått i djupled efter att Mata styrt vidare Cechs utspark. Spanjoren sprang ifrån Luisao, rundade Artur i Benficas mål och kunde enkelt sätta dit matchens första mål. Chelsea såg starka ut i det här läget av matchen, men kvitteringen kom bara knappt tio minuter senare när Benfica fick straff efter att bollen tagit på Azpilicuetas hand.

Oscar Cardozo gjorde inga misstag från elva meter och återigen var det oavgjort i finalen som såg ut att gå mot förlängning. Flera av Benfica-spelarna började se trötta ut och fick kramp, samtidigt som man redan gjort samtliga av sina tre byten redan. Men på stopptid så lyckades Ramires fixa fram en hörna, en hörna som Branislav Ivanovic nickade in i det bortre hörnet utom räckhåll för Artur i målet. Precis som i Champions League-finalen ifjol så lyckades Chelsea göra mål på en hörna från höger i matchens slutskede och Ivanovic gör återigen ett viktigt mål för Chelsea när det gäller som mest. Carodozo lyckades få till en sista målchans direkt ifrån avspark men Gary Cahill vräkte sig fram och tog undan bollen. Slutsignalen gick kort därefter och Chelsea är nu mästare i både Europa League och Champions League under loppet av ett år. Benfica stod för riktigt tufft motstånd och hade kunnat ta hem segern om man varit mer klinisk vid sina avslutningslägen, men till slut avgjorde alltså Ivanovic och Chelsea.

Sammanfattning & matchfakta

Chelsea såg passiva ut inledningsvis och hade svårt att få tag i de kvicka spelarna i Benfica. Deras snabba passningsspel och väldigt tekniska spelare skapade ett par halvchanser men lyckades inte sätta dig någon av dem, istället så gjorde Fernando Torres sitt sjätte mål i årets Europa League på ett väldigt snyggt sätt. När spanjorens spel sett tvivelaktigt ut i ligaspelet så har det inte gjort det ute i Europa där Fernandos mål varit väldigt viktiga på vägen fram till finalen och nu även i den. Benficas straff var inget att säga till om samtidigt som Cardozo visade vilken bra avslutare han är innan det att Ivanovic avgjorde finalen med en vacker nick på stopptid. Efter en säsong med mängder av missade titelchanser så är det nu oerhört skönt att kunna konstatera att Chelsea återigen lyckats spela hem en trofé till London. Säkrat spel i Champions League och en titel i Europa League, en bra tid för att vara Chelsea-supporter helt enkelt.

Chelseas startelva: (4-2-3-1) Cech; Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole; Lampard, David Luiz; Ramires, Mata, Oscar; Torres
Avbytare: Turnbull, Ferriera, Aké, Mikel, Marin, Benayoun, Moses
Varningar: Oscar
Mål: Torres 60, Ivanovic 90+2

Benficas startelva: (4-3-3) Artur; Almeida, Luisaõ, Garay (Jardel 78'), Melgarejo (Ola John 66'); Perez, Matic, Rodrigo (Lima 65'); Gaitán, Cardozo, Salvio
Avbytare: Lopes, Jardel, Aimar, Ola John, Gomes, Lima, Urretaviscaya
Varningar: Luisaõ, Garay
Mål: Cardozo 68 (pen)

Bollinnehav: 45% / 55%
Domare: Björn Kuipers (Holland)
Publik: 46,163

Bäst i Chelsea: Branislav Ivanovic
Bäst i Benfica: Nemanja Matic (f.d. Chelsea-spelare)

Simon Thellsson2013-05-15 22:37:00
Author

Fler artiklar om Chelsea