Dokument: ”I en tid utan Terry”
Mitt uppe i landslagsveckan tar Chelsearedaktionen passande nog en titt på det engelska landslagets prestationer med eller utan Terry, och försöker utifrån detta hitta några tendenser till hur det kan komma att se ut dagen då John Terry inte längre spelar i Chelsea.
Otänkbart, jag vet. Ett Chelsea utan John Terry är sannerligen ingenting man som Chelseasupporter ser fram emot, och jag får väl redan från början ursäkta för att eventuellt ha planterat tanken hos er. Men i en kombination av min kollega Daniel Joannous fantastiska krönika om vår käre kapten från häromdagen (Läs ”John Terry, världens bästa mittback” från hoisten här), tillsammans med det i sinnet oändligt långa landslagsuppehållet vi för tillfället brottas med, föddes hos mig en tanke: går det att utifrån John Terrys matcher i det engelska landslaget utläsa någon slags tendens på resultaten från när han varit med och inte, och skulle detta isåfall kunna gå att översätta till en framtid för Chelsea där John Terry inte längre finns att tillgå?
Precis som med alla frågeställningar är det redan från början givetvis viktigt att problematisera. Landslagsfotbollen och klubblagsfotbollen är i mångt och mycket två olika världar, och att dra eventuella paralleller mellan dessa är inte alltid det enklaste. John Terrys roll och ansvarstagande har genom åren dessutom skiljt sig enormt mellan i landslaget, där det förutom honom själv nästan alltid funnits åtminstone två, tre andra (tänker här på spelare som Gary Neville, Rio Ferdinand och Steve Gerrard) spelare som kunnat ta ett liknande ansvar, och i Chelsea, där han alltid varit den givna ledaren (spelare som Frank Lampard, Didier Drogba och Petr Cech ska inte glömmas bort, men John Terry har formellt sätt alltid sett som ledaren i och med lagkaptensbindeln, någonting han inte alltid setts som i landslaget). Men det är trots allt fotboll vi pratar om, och det är trots allt John Terry inverkan på ett lag som är utgångspunkten, så någonstans såg jag ändå ett värde av att gå igenom det engelska landslagets samtliga matcher sedan den 3:e Juni 2003, när en då 23-årig John Terry för första gången drog på sid den engelska A-landslagsdressen och i den 46:e minuten blev inbytt mot Gareth Southgate i en träningslandskamp mot Serbien & Montenegro (som det hette då) på The Walkers Stadium i Leicester.
Sedan dess (från den 3:e Juni 2003 till idag) har det engelska landslaget spelat 135 landskamper, allt mellan VM-kvartsfinaler mot Tyskland till sunkiga EM-kvalmatcher mot San Marino. John Terry har medverkat i 78 av dessa, och i 57 stycken har landslaget fått klara sig utan sin kapten, som han trots allt var till och från. Efter att ha gått igenom samtliga 135 matcher, kom jag fram till följande resultat, som presenteras i tabellform nedan. (Notera att resultaten även efter Terrys avslutade landslagskarriär alltså är inräknade, för att även få med en bild av hur laget klarar sig ”efter Terry”. Englands 5-0 mot San Marino häromdagen ingår alltså i statistiken, till exempel.)
Med Terry i landslaget | Utan Terry i landslaget |
Totalt antal matcher: 78 | Totalt antal matcher: 57 |
Vinster: 51 | Vinster: 29 |
Oavgjorda: 18 | Oavgjorda: 13 |
Förluster: 9 | Förluster: 13 |
Total målskillnad: 146-53 | Total målskillnad: 117-60 |
Matchernas räknas utifrån Terrys medverkan i matchen eller inte, medan målskillnaden räknas utifrån om Terry varit på plan eller inte (om vi tar hans debut som exempel, så blev han inbytt i halvtid vid ställningen 1-1, som då räknas in på ”Utan Terry i landslaget”, medan slutresultatet blev 2-1, varpå 1-0 då räknas in på ”Med Terry i landslaget”). Siffrorna visar att Terrys inflytande både på matchutgången (65% vinster med Terry på planen, bara 51% utan) och målskillnaden (1,87 gjorda mål och 0.68 mål insläppta med Terry på planen, 2.05 gjorda mål och 1.05 insläppta mål utan Terry på planen) varit stor. Den enda ”kolumnen” som egentligen talar emot Terry är antalet gjorda mål, som är marginellt större när Terry inte varit på planen, men då ska vi komma ihåg att Terrys uppgifter framförallt är defensiva, och att hans möjlighet till att påverka offensiven får anses vara minst sagt begränsad som mittback, trots att han genom åren visat att han är målfarlig. Antalet insläppta mål per match är däremot mycket mindre vid Terrys medverkande än inte, någonting som ändå får ses talande för hans inverkan över sitt lags defensiv. En sådan sak som att det engelska landslaget släppt in mer mål utan Terry än med, trots att det har spelat över 20 matcher mindre utan honom på planen (78 mot 57, som sagt), får även det anses vara värt att nämna. John Terrys influens på det engelska landslaget har alltså rent statistiskt varit enorm, och skillnader i både vinst, förlust (12% med Terry, 23 % utan Terry) och antalet insläppta per match är stor beroende på Terrys medverkan eller inte.
Vad går det att dra för slutsatser kring det här, och går det att dra några slutsatser överhuvudtaget? Statistiken är inte nödvändigtvis alltid sanningen, framförallt inte inom fotbollen (Enligt statistikhemsidan WhoScored har t.ex Mile Jedinak i Crystal Palace haft en bättre säsongsstart på mittfältet än Nemanja Matic. Inget ont mot varken australiensaren eller Crystal Palace, men Matic har, någonting de alla flesta verkar vara överens om, varit ett monster i inledningen av den här säsongen), även ifall den brukar ge flera hintar om hur verkligheten ser ut. Har Terry trots allt en såpass stor effekt på sitt lag, eller är det andra faktorer som spelar in? Spelar en sådan sak som att Terry under Sven-Göran Erikssons tid som engelsk landslagstränare ackompanjerades av spelare som Gary Neville, Rio Ferdinand och Ashley Cole istället för spelare som Glen Johnson, Phil Jagielka och Leighton Baines, som spelar på samma positioner idag, in? Var det engelska landslaget generellt sätt bättre under tiden då Terry framförallt var tongivande i landslaget, mellan 2004-2009, än vad det varit sedan dess? Alla dessa är ifrågasättanden man skulle kunna hävda mot ovanstående statistik.
Det vi Chelseasupportrar kanske borde oroa oss mest för är således: om John Terry haft såhär stort betydelse för det engelska landslaget, hur stor betydelse har han då inte för Chelsea? Kollegan Gary Cahill, som ofta ser minst lika bra ut som John Terry när de spelar tillsammans i Chelsea, har till exempel inte varit i närheten av samma spelare i det engelska landslaget, någonting vi inte minst såg i sommarens VM-slutspel (baserar det helt på egna reflektioner). Hur stor påverkan har John Terry på säkerheten Thibaut Courtois eller Petr Cech känner i målet? Har John Terry lika stor påverkan på spelare som Branislav Ivanovic och Cesar Azpillicueta som han har på Gary Cahill? Har John Terry bidragit till att spelare som Jose Bosingwa, Alex och Ricardo Carvalho aldrig varit bättre än när de spelade i Chelsea (Tar även på mig detta som en personliga reflektion)? Jag har den här gången inte gått igenom samtliga Chelseas resultat med eller utan John Terry, då det är en helt annan mängd statistik att bearbeta, men om Chelsea statistiskt sett drabbas av samma dipp utan John Terry, hur kommer lagets framgångar påverkas dagen han faktiskt lägger av? Om vi t.ex översätter det vinstsnitt Terry påverkade i engelska landslaget (65% när han var med, 51% utan) så skulle det i Premier League innebär en skillnad på 17 poäng ((0.65 x 38) x 3 = 75, (0.51 x 38) x 3 = 58), och då räknar vi inte ens in antalet oavgjorda matcher (som enligt statistiken ovan ofta ersatte de förluster det engelska landslaget idag åkt på utan Terry).
Den här artikeln har, som ni märker, gett fler frågor än svar, men jag anser den vara värd att skriva: allt för att skapa diskussion (en diskussion som gärna får hållas i kommentatorsfältet nedan, eller på The Shed). Jag är väl medveten om att statistiken kan innehålla vissa frågetecken (hur såg skillnaden ut innan och efter att han lagt ner landslagskarriären, t.ex), men i slutändan valde jag att lägga kraft på det som enligt mig var intressant. Att han är viktig visste vi redan, men svart på vitt med statistik i handen, hur stor påverkan har John Terry egentligen på antalet mål Chelsea släpper in, och på hur utgången av matchen tillslut blir? Det är dessa frågor jag nu försöker fylla det tomrum som landslagsuppehållet skapar med, och hoppas även att det ska fylla samma funktion åt er.