Lagbanner
Hur kommer de nya regelförslagen påverka Chelsea?
Var är engelsmännen i premier league?

Hur kommer de nya regelförslagen påverka Chelsea?

Inte sen 1966 har England vunnit en stor internationell titel. Engelska spelare i premier league har de senaste 20 åren halverats. Vad gör FA för att förhindra detta och att vända den dåliga trenden som England haft de senaste slutspelen? CSS-redaktionen har gjort en djupdykning i nya regelförslag och försöker reda ut "home grown" reglerna en gång för alla.

När Västtyskland besegrades i VM-finalen på Wembley med 4-2 1966 bestod truppen av profiler som Geoff Hurst, Bobby Charlton och vår egna Peter Bonetti. Skytteligan 1966, i den engelska högstaligan, bestod av 13 spelare från England, resterande var från de brittiska öarna. Bobby Tambling från Chelsea kom på en delad sjätteplats med 21 mål. I förra årets skytteliga hittar vi fem spelare från England resterande kommer från Wales, Urugay, Elfenbenskusten, Argentina,vår egen belgare Hazard på 14 mål osv.

Antalet engelska spelare har på 20 år alltså halverats, detta är ett pågående problem i alla europeiska ligor men problemen är störst i England. För att förhindra detta har nya regler införts, "home grown" regeln som infördes 2010 är en av dom.

Från och med hösten 2010 har det införts regler som talar om att ett lag ska registrera en trupp på max 25 spelare i början av september och början av februari varje år. Dessa 25 spelare är de som ska spela under säsongen men det finns några undantag. Alla spelare som är under 21 år eller fyller 21 i slutet av året då säsongen börjar behöver inte registreras i truppen på 25 spelare men får spelas ändå. I år är det alla som är födda 1993 eller senare.

Laget får välja hur många spelare de ska registrera men om en full trupp på 25 spelare ska registreras måste minst 8 av dom vara home grown player (HGP). Om klubben väljer att registrera 6 HGP så måste två platser lämnas tomma och truppen som registreras kan då max bli 23 spelare.

En home grown spelare är en spelare oberoende från vilket land den kommer från som har spelat tre hela säsongen eller 36 månader i en klubb som hör till seriesystemet i England eller Wales. En spelare som Courtois som har varit ägd av Chelsea under åldern 18-21 räknas inte som HGP eftersom han då spelade i det spanska seriesystemet.

De som inte räknas till HGP eller U21 kallas för overseas players (OP). Man får max registrera 17 OP i truppen. I Skrivande stund har vi 18 OP i truppen (räknar inte med Marin som har varit på den längsta läkarundersökningen i historien i Florens) Studerar man truppen kan man alltså dela in den i tre kategorier. OP, HGP och U21. Vissa spelare kan falla under både U21 och HGP

 

Nr Namn OP HGP U21
1 Cech X
2 Ivanovic X
3 Luis X
4 Fabregas X
5 Zouma X
6 Aké X X
7 Ramires X
8 Oscar X
9 Torres X
10 Hazard X
11 Drogba X
12 Mikel X
13 Courtois X
14 Schurrle X
16 V.Ginkel X
17 Salah X
19 Costa X
21 Matic X
22 Willian X
23 Schwarzer X
24 Cahill X
26 Terry X
28 Azpilicueta X
31 Christensen X


Dessa spelare är de som står med på officiella hemsidan under A-laget. Dessa regler gäller endast för premier laeague även om det är liknande regelverk för champions league. Capital one cup och FA-cupen får alltså andra spelare vara delaktiga i. Därför anser jag att det bästa för att lösa problemet med en OP för mycket är att inte registrera Schwarzer för premier league och i så fall låta han få nån match i cuperna. Reglerna gör även gällande att vid målvaktsskador under säsongen så kan denne bytas ut och ersättas i truppen fastän inte transferfönstret är öppet.

Vi har tagit del av FA's styrelseordförandes utredningsrapport från maj 2014 där andra förslag på lösningar på problemet med för lite engelsmän i premier league tas upp.

Problemet som blir belyst är att spelare i sin utvecklingsfas (18-21) får för lite tävlingsinriktad fotboll på hög nivå. Gapet mellan spel i klubbarnas akademier och A-lagsspel är för stort och det är för få akademispelare som går hela vägen till A-laget. Ser man på länder som Tyskland och Spanien så ser man att landslaget har haft helt andra framgångar de senaste åren och att också ungdomsverksamheten ser annorlunda ut. Säsongen 2013-14 var det 124 engelska spelare, i åldern 18-21 som spelade A-lagsfotboll i sitt lag eller utlånade i andra lag. I Spanien och Tyskland var siffran nästan tre gånger så mycket.

Enligt utredningsgruppen kan man komma en bit på vägen med några lösningar men hur skulle det drabba Chelsea om förslagen blir regler?

Här är några av förslagen:

- Starta B-lag och en liga för B-lag likt den i Spanien.

- Nya relationer mellan klubbar i premier league, the championship och lag i de lägre divisionerna. Så kallade "strategic loan partnership" (SLP). Meningen är då att lag i premier league och the championship kan ha upp till två klubbar i divisionerna under championship att samarbeta med. De får låna ut max 8 spelare per säsong till varje lag och klubben som lånar ut ska ha mer att säga till om angående spelarens träningschema, kost osv. Något som klubbarna inte kan påverka idag.

- Sänka OP spelare i en trupp till max 12 spelare vilket leder till att klubbarna måste ha 13 HGP om de vill registrera en full trupp på 25 spelare. Detta skulle i såfall ske 2020.

- Likt Uefa införa att till 2020 ska fyra spelare vara "clubbed trained players" (CTP) Egentligen samma sak som HGP fast spelare måste spela i den egna klubben i tre säsonger eller 36 månader mellan åldern 16-21.

- Inte låta klubben låna ut spelare från andra länder till klubbar i seriesystem under premier league i England.

Vad skulle det här få för konsekvenser för Chelsea. Det går självklart bara att spekulera men trycket på att ta fram egna talanger skulle återigen förstärkas. Vi har förutsättningarna i och med en modern och påkostad akademiverksamhet. Hela rapporten finns att läsa på http://www.thefa.com/news/thefa/2014/may/fa-commission-report

Nu väntar FAs utredningsgrupp på reaktioner från allmännheten, supportrar, klubbledningar och andra kring dessa förslag så kommentera och diskutera gärna vad ni tycker.

Kristoffer Wake2014-08-17 15:14:47
Author

Fler artiklar om Chelsea