Lagbanner
Inför: Chelsea FC - Schalke 04

Inför: Chelsea FC - Schalke 04

Kan Chelsea resa sig från den tråkiga smällen på St James Park och möjligen hitta tillbaka till vinnarspåret? Eller fortsätter novembermånad att gäcka de kungsblå?

Chelsea FC

Senaste fem matcherna:
Cardiff City (H) 4-1
Schalke 04 (B) 3-0
Manchester City (H) 2-1
Arsenal  FC (B) 2-0
Newcastle United (B) 0-2

Chelsea har, efter en imponerande svit på 6 raka vinster, en blytung match i norra England med sig in till kvällens möte. På St James Park lyckades man med konststycket att inte göra någonting bra under 90 minuter och det var med en bister min man välkomnade november. Just november och Chelsea har de senaste åren varit en usel kombination, det har varit under årets elfte månad som Chelsea presterat absolut sämst och blivit akterseglade i ligan och haft stora svårigheter i Europa, inte minst förra säsongen.

Med det spöket hängande över sig så tar sig Chelsea alltså sig an Schalke 04. José Mourinho lär göra en hel del förändringar från matchen i lördags, då spelet inte övertygade. Torres, Bertrand och van Ginkel är skadade och kommer inte vara med, men det lämnar inte Mourinho utan några valmöjligheter då truppen är väldigt bred.

I mål lär Cech som vanligt starta, och den väldige tjecken har inte gjort någon besviken i år. Framför sig lär han ha Ivanovic i någon form, antingen som högerback eller mittback. Cahill och Terry är en beprövad duo och då Luiz allt annat än imponerar är det skäligt att tro att de båda engelsmännen kommer utgöra mittbacksparet. Till vänster springer antingen Azpilicueta eller Cole.

Efter genomklappningen i Newcastle kommer Mourinho säkerligen ändra runt en hel del på mittfältet. Mikel, som var dominant mot Arsenal, kan få chansen med antingen Ramires, Lampard eller Essien bredvid sig. Ramires hade en sällsynt usel tillställning på St James och får nog stå över.

Den offensiva trion kan ta många former, det vet vi. Schürrle kommer nog tillbaka in i elvan, där Hazard säkert också får fortsatt förtroende. Belgaren har visat gryende form. Och så; den stora snackisen: Vem ska spela i mitten?  Är det Oscar, som växt fram till något av en personlig favorit för ”The Happy One”, eller är det Juan Mata, fansens favorit, eller den dyrt inköpte Willian? Den sistnämnde är kanske den som visat bäst form av alla den senaste tiden och kanske borde få chansen

På topp står det mellan Ba eller Eto’o, då Fernando Torres r skadad. Ingen av de båda alternativen har rosat marknaden, men nog känns det som om Bas fysik är avgörande.

Trolig startelva: Cech – Ivanovic, Terry, Cahill, Cole – Mikel, Lampard – Hazard, Willian, Schürrle – Ba
  
Schalke 04

Senaste fem matcherna:
Augsburg (H) 4-1
Eintracht Braunschweig (B) 3-2
Chelsea FC (H) 0-3
Borussia Dormund (H) 1-3
Hertha Berlin (B) 2-0

Tyskarna från backhoppningsmetropolen Gelsenkirchen ska försöka som första tyska lag besegra Chelsea på Stamford Bridge, men har en svår uppgift framför sig. Gästerna kommer till spel utan sina två anfallare, Szalai och Klaas-Jaan Huntelaar. I deras ställe har ynglingen Max Meyer fått chansen och imponerat storligen.

Annars har Schalke 04 ett riktigt intressant projekt på gång, med många unga tyska talanger i laget och det känns som om S04 följer i rivalen, Borussia Dortmunds, spår när det gäller omstrukturering av klubben och en större inriktning på den egna talangutvecklingen snarare än att köpa dyrt och utländskt. I laget återfinns, förutom Meyer, storstjärnan Draxler, talangen Goretzka och intressante Christian Clemens. Alla med framtiden för sig och med nycklarna till att låsa upp de flesta försvaren.

Andra noterbara spelare är hemvändande Boateng, den stabile Hildebrand (som höll sin 100:e nolla i bundesliga i helgen) och tyske landslagsspelaren Benedikt Höwedes.

Att Chelsea vid vinst i princip säkrar vidarespel i Champions League är en morot som borde få hemmalaget att tagga till lite extra, men Schalke 04 kommer säkerligen bjuda upp bättre än på Veltins Arena. Dessutom är tyskarna något bättre på bortaplan för tillfället.

Trolig startelva: Hildebrand – Uschida, Matip, Papadoupolus, Höwedes – Aogo, Nuestadter – Draxler, Boateng, Farfan – Meyer

Matchbild och tips
Chelsea måste bevisa att helgens snedsteg bara var en engångsföreteelse och visa hemmapubliken från sin bästa sida. Att dessutom lyckas att bryta sin trista novemberform borde vara en morot. Under Mourinho har Chelsea blivit ett mer bollkontrollerande lag och mindre kontringsinriktat och det är inte en vild gissning att Chelsea kommer ha ett kraftigt övertag i bollinnehav och säkert föra matchen. Schalke 04 kommer dock sticka upp och vara vassa på omställningsspelet och de fasta situationerna.

Tips: 2-0 (Juan Mata och Branislav Ivanovic)

Övrigt
- Matchen börjar 20:45
- Senast man möttes på Stamford Bridge vann Chelsea med 2-0 och man hade Wayne Bridge i startelvan

Erik Belfrage2013-11-06 12:25:49
Author

Fler artiklar om Chelsea