Lagbanner
Inför: Chelsea FC - Sunderland AFC

Inför: Chelsea FC - Sunderland AFC

Ett lag i spillror gästar Stamford Bridge under söndagen. Kan hemmalaget rida vidare på avancemanget i FA-cupen och Europa League och ta ett steg närmare den åtråvärda tredjeplatsen eller tappar Chelsea återigen mark gentemot övriga konkurrenter? En poängförlust kan bli väldigt förödande.

Chelsea

Chelseas fem senaste matcher (Chelseas siffror först)

Steaua Bukarest (H) 3-1
West Ham FC (H) 2-0
Southampton FC (B) 1-2
Manchester United FC (H) 1-0
Rubin Kazan (H) 3-1

Fyra vinster på de fem senaste matcherna får anses vara godkänt, men i ligan är formen inte riktigt lika bra med tre vinster på de sex senaste matcherna, där övriga matcher (Newcastle, Manchester City och Southampton) förlorades. Något liknande facit har inte Chelsea råd med om man ska utmana om en plats i Champions League till hösten.

Arsenal, Everton, Liverpool och Tottenham går in med en bättre ligaform i bagaget och det är nu eller aldrig som Chelsea måste leverera och prestera för att visa att det inte finns på kartan att missa Champions League spel.

Med ett hektiskt spelschema framöver, där andra matchen mot Kazan och FA-cupssemifinalen spelas nästa vecka, kommer det med all sannolikhet ske en del förändringar gentemot den startuppställning som äntrade planen mot Kazan mitt i veckan. Romeu är fortfarande inte återställd från sin skada, Ashley Cole väntas inte vara återställd och Cahill har inte deltagit i matchandet på ett tag.

Tänkbar startuppställning: Cech – Azpilicueta, Luiz, Ivanovic, Bertrand – Mikel, Ramires – Hazard, Mata, Oscar – Ba

Lampard och Terry spelade mitt i veckan och får nog, om man antar att Benitez är konsekvent, vila. Även ”Zorres” får nog återse bänken, trots en i stort prickfri insats mot Kazan i veckan. Faktum är att Torres gjort mer mål än Rooney, Dzeko, Agüero, Tevez, Hernandez, Lambert och Benteke i år. Visserligen över flera turneringar, men spanjoren förtjänar kanske inte all den bittra kritik som riktas mot honom.

Sunderland

Sunderlands fem senaste matcher (Sunderlands siffror först)

West Bromwich Albions (B) 1-2
Fulham FC (H) 2-2
Queens Park Rangers (B) 1-3
Norwich City FC (H) 1-1
Manchester United FC (H) 0-1

En bedrövlig form med ynka 2 poäng i ligan av 15 möjliga, med ett klart överkomligt spelschema därtill, har gjort att storsatsande Sunderland återfinns farligt nära botten i tabellen. Som en direkt följd blev den populäre Martin O’Neill sparkad i veckan och ersatt av den vandrande krutdurken Paolo Di Canio. Kan italienaren få fart på sitt lag?

Inför säsongen värvade Sunderland klass. Steven Fletcher, en av de mest notoriska målskyttarna på Premier Leagues undre halva de senaste åren, köptes in tillsammans med den flärdfulle Adam Johnson. Tanken var att duon skulle spetsa till ett redan attraktivt lag än mer, allt för att Sunderland skulle kunna avancera uppåt i tabellen. Effekten blev det motsatta. Fletcher har visserligen levererat mål, men varit hopplös ensam och nu går den tunnhårige strikern skadad och Sunderlands anfallsspel har helt fallit i spillror. Adam Johnson har inte kommit till sin rätt och när Sebastian Larsson, Craig Gardner och James McClean inte ens är i närheten av fjolårsformen så finns det inte många kreativa spelare kvar i Sunderland som sjunkit som en sten i tabellen.

Därför sparkades Martin O’Neill i veckan, efter ett knappt år på posten. Logiskt? Ja. O’Neill är känd för att kunna motivera sitt lag till att utföra underverk, men i år har det mest varit bittra miner från tränarbänken och Sunderland har varit ett ledarlöst lag. Paolo Di Canio kommer säkert kunna trycka in lite ”jävlar anamma” i Sunderland igen, men hans taktiska färdigheter är okända. Ny manager är han i alla fall. Logiskt? Nej.

Tänkbar startuppställning: Mignolet – Bardsley, O’Shea, Bramble, Rose – Sessegnon, Larsson, Gardner, Vaughan, Johnson – Graham.

Ingen Fletcher och ingen Cuellar. McClean kan tänkas få speltid från start och klumpedunsen Bramble kan säkert förflyttas ut på bänken. Något bättre alternativ finns det med all största sannolikhet.

Matchbild och tips

Chelsea kommer säkert äga väldigt mycket boll mot ett mer passivt och omställningsinriktad Sunderland. Beroende på hur Di Canio väljer att ställa upp sitt lag, om han väljer den mer defensiva inriktningen 4-5-1 eller den mer offensiva 4-4-2, så kommer Chelseas gyllene trio att ges mer eller mindre utrymme. Däri ligger nyckeln till båda lagens framgång.

Tips: 3-1. Hazard, Mata och en inbytt Torres.

Övrigt
- Chelsea har vunnit 15 av de 16 senaste matcherna mot Sunderland.
- Chelseas säsong har inneburit den största målskörden sedan dubbelsäsongen 09/10 och den nästhögsta målskörden någonsin.
- Lampard har gjort 12 PL-mål i år, det är ett mer än Steven Fletcher som gjort mest i Sunderland.
- Sunderland har gjort mål i alla matcher mot Chelsea sedan 2009. Nolla imorgon?
- Di Canio gjorde under sin aktiva karriär 4 mål mot Chelsea. Det är bara Leicester City som fick smaka på italienarens målfarlighet än fler gånger.
- Matchen börjar klockan 16.00

Erik Belfrage2013-04-06 12:07:27
Author

Fler artiklar om Chelsea