Lagbanner
Stamford Bridge, 2021-08-11 21:00

Chelsea - Villarreal

Inför Chelsea - Villarreal
Blir det nytt segerjubel för Tuchel?

Inför Chelsea - Villarreal

Kan Thomas Tuchels lag inleda den nya säsongen på samma sätt som de avslutade den gångna, med en vunnen europeisk final? Facit får vi på onsdag kväll då Chelsea gör upp om den europeiska supercup-titeln mot Europa League-mästarna Villarreal.

Chelsea (CHAMPIONS OF EUROPE - WE KNOW WHAT WE ARE!)

Äntligen är klubbfotbollen tillbaka! Drygt två månader har förflutit sedan den magiska kvällen den 29 maj då Chelsea Football Club kröntes till Champions League-mästare på Estádio do Dragão efter 1-0-segern mot Manchester City, och nu står ett nytt spelår för dörren. Chelsea kickar igång säsongen 2021/2022 med att bege sig till Belfast för att ta sig an Europa League-mästarna Villarreal i kampen om UEFA Super Cup-titeln före ligapremiären mot Crystal Palace på lördag.

När Thomas Tuchel startade sin första försäsong som Chelsea-tränare i början av juli så gjorde han det med en grupp bestående av en busslast spelare från den beryktade ”lånearmén” och ett fåtal spelare som inte representerat sina respektive länder i varken EM eller Copa Ámerica. Därefter har landslagsspelarna släntrat in successivt. Sommarens försäsongsträning har förlagts på Cobham och i Dublin. Fyra träningsmatcher har spelats, varav tre har vunnits, i tur och ordning mot Peterborough (6-1), Bournemouth (1-2) och Arsenal (1-2). Den fjärde och sista träningsmatchen resulterade i ett kryss mot Tottenham (2-2). Det är naturligtvis sällan mycket värt att dra för stora växlar av prestationer i träningsmatcher, men i all hast kan ändock nämnas att till exempel Hakim Ziyech, Callum Hudson-Odoi, Trevoh Chalobah och Armando Broja har utmärkt sig i positiv bemärkelse, och Tiémoué Bakayoko och Malang Sarr i negativ dito.

Chelsea har haft en aktiv sommar på transfermarknaden, men hittills mest på ut-fronten. Olivier Giroud har tackat för sig efter tre års förtjänstfullt slit och kommer hädanefter att spela i Milan tillsammans med Fikayo Tomori, vars lån omvandlats till en permanent övergång. Willy Caballeros kontrakt har inte förlängts, och den 39-årige argentinaren säger adjö efter fyra säsonger i klubben. Även den före detta Premier League-vinnaren Victor Moses och bortglömda spelare som Marco van Ginkel, Izzy Brown, Danilo Panic och Jamal Blackman har lämnat.

Det som har skapat störst rubriker är dock att Chelsea har förlorat en rad framstående akademispelare. Marc Guehi (till Crystal Palace), Lewis Bate (till Leeds) Myles Peart-Harris (till Brentford), Dynel Simeu och Tino Livramento (till Southampton) har alla valt att lämna permanent och testa lyckan i andra Premier League-klubbar. Därtill har en drös unga spelare lånats ut, med Billy Gilmour, Conor Gallagher och Armando Broja som de mest notervärda exemplen. ”The Scottish Xavi” kommer att tillbringa den kommande säsongen hos Norwich medan Gallagher gör Guéhi sällskap i Crystal Palace. Den 18-årige albanske landslagsanfallaren Broja har lånats in av Southampton efter att sydkustklubben sålt skyttekungen Danny Ings till Aston Villa. Trevoh Chalobah sägs vara näst på tur för en utlåning, och är aktuell för Valencia.

I skrivande stund har Chelsea 41 (!) spelare i A-truppen, så ytterligare avyttringar är att vänta, och det är nog ingen vild gissning att Marina Granovskaia gör sitt bästa för att hitta nya klubbadresser åt exempelvis Danny Drinkwater, Davide Zappacosta, Tiémoué Bakayoko, Baba Rahman, Jake Clark-Salter och Kenedy, på tillfällig eller (förhoppningsvis) permanent basis. Vad som händer med perifera truppspelare som Michy Batshuayi, Ross Barkley, Emerson, Ruben Loftus-Cheek, Malang Sarr, Ethan Ampadu och Tino Anjorin återstår att se. Vad gäller etablerade spelare i A-truppen omgärdas Tammy Abraham och Kurt Zouma av ihärdiga flyttrykten som naturlig följd av att duon har fått sparsamt med speltid av Tuchel. Det senaste kring Abraham är att Roma sägs ha kommit överens med Chelsea om en övergång, men Arsenal och West Ham är andra alternativ. Den sistnämnde har ryktats till främst Sevilla och West Ham, men ännu är ingenting definitivt klart gällande någon av dessa två CL-mästare.

På in-fronten har det varit desto lugnare. I början av sommaren sades Chelsea vara intresserade av att värva Inters wingback Achraf Hakimi, men avstod från att lägga något officiellt bud på spelaren som istället tog sitt pick och pack och flyttade till Paris Saint-Germain. Även Adama Traoré uppgavs vara av intresse för Thomas Tuchel, men det ryktet tystnade efter en vecka eller två. Därtill har bland andra Robert Lewandowski, Antoine Griezmann, Presnel Kimpembe, Eden Hazard, Danny Ings och till och med Lionel Messi nämnts, men sedan av en eller annan anledning avskrivits.

Den 29-årige tilltänkte tredjemålvakten Marcus Bettinelli blev Chelseas första officiella sommarvärvning när han värvades på free transfer från Fulham den 28 juli, och sedan dess har ”The Blues” börja öka takten.

En av sommarens sämst bevarade hemligheter har varit Chelseas jakt efter en forward i världsklass, och i synnerhet klubbens uppvaktande av 21-årige Erling Haaland. Men när det efter månader av katt-och-råtta-lek och informella diskussioner med Borussia Dortmund blev uppenbart att den affären hade blivit både för komplicerad och möjligtvis för dyr att genomföra i det här transferfönstret skiftade Chelsea fokus. De riktade istället in sig på Romelu Lukaku, som tidigare under sommaren hade gått ut med att han skulle stanna i Inter. När Londons blå väl hade gett upp på Haaland så jobbade de snabbt och bestämt, vilket resulterade i att belgaren verkade ändra sig och Inter, hårt ansatta av sin bräckliga ekonomi, motvilligt satte sig vid förhandlingsbordet. Efter en knapp veckas förhandlingar bekräftade flera trovärdiga källor att Chelsea hade lyckats hämta hem 28-åringen till Stamford Bridge för den nätta summan 115 miljoner euro. Summan motsvarade 97,5 miljoner pund, vilket var strax under det brittiska transferrekordet som Man City stod för i veckan med sin värvning av Jack Grealish för 100 miljoner pund. I skrivande stund är Lukaku ännu inte officiellt presenterad av Chelsea, men det råder ingen tvekan om att han kommer att bli helt klar inom kort. Den förlorade sonen är därmed tillbaka i sydvästra London efter sju års frånvaro.

Chelsea verkar inte vara nöjda med enbart Bettinelli och Lukaku, utan det allra mesta pekar på att även Sevillas 22-årige franske mittback Jules Koundé blir näste man in. Klubbens initiala plan var att inkludera Kurt Zouma i affären, men enligt rapporterna intresserar det varken Zouma själv eller Sevilla, utan spanjorerna sägs enbart vara villiga att göra en pengatransaktion. Det verkar inte dock inte ha avskräckt CL-mästarna, som sägs vara fast beslutna att värva den hårfagre landslagsbacken. Det återstår att se om Chelsea måste aktivera utköpsklausulen för 80 miljoner för att få in sin försvarsförstärkning, eller om Marina Granovskaia, som så många gånger förr, lyckas förhandla ner övergångssumman något.

Slutligen sägs Thomas Tuchel vilja ha in en defensiv mittfältare, ett önskemål som inte känns helt ologiskt med tanke på Billy Gilmours utlåning till Norwich. Tuchels förstaval Declan Rice sägs bli alldeles för dyr även den här sommaren. Istället har en del andra namn florerat i rykteskarusellen, däribland 21-årige Aurélien Tchouaméni från Monaco (som har rekommenderats av självaste Cesc Fàbregas), den lika gamle Boubacar Kamara från Marseille, i någon mån det 18-årige underbarnet Edouardo Camavinga från Rennes och senast Ilaix Moriba från Barcelona. Av de nämnda namnen har det tisslat och tasslats främst om Tchouaméni, men i nuläget finns det inga rapporter som tyder på att Chelsea har börjat förhandla med Monaco.

Nåväl, åter till onsdagens supercupfinal mot Villarreal. Vilken status har matchen egentligen? Därom tvista de lärde. Likt Community Shield finns det en hel del som avfärdar den europeiska supercupen som en låtsasturnering eller en glorifierad träningsmatch. Personligen hoppas och tror jag dock att Chelsea som klubb tar matchen på allvar. När allt kommer kring så är det trots allt en europeisk titel – vad än den må vara värd. Chelsea Football Club vann visserligen titeln med en 0-1-seger mot Real Madrid 1998, men har tre raka smärtsamma förluster i färskare minne: Säsongen 2012/13 sprang Falcao åttor runt Chelsea-försvaret och satte ett hattrick i 4-1-förlusten mot Atlético. Året därpå missade den då 20-årige Romelu Lukaku den avgörande straffen i straffläggningen mot Bayern München (2-2, 5-4 efter straffar), vilket i förlängningen blev slutet på hans första sejour i klubben. Den senaste förlusten kom säsongen 2019/20 då Tammy Abraham, likt Lukaku sex år tidigare, missade den avgörande straffen mot Liverpool och utmålades till syndabock (2-2, 5-4 efter straffar). Man kan alltså lugnt säga att Chelsea har unfinished business i den europeiska supercupen.

Så hur kan Chelsea tänkas ställa upp? Tuchel gav ingen skadeuppdatering på presskonferensen inför matchen, men spelarnas nuvarande fysiska form blir en viktig faktor i ekvationen. Många av Chelseas spelare inledde försäsongen sent på grund av sina landslagsåtaganden i EM och Copa Ámerica, vilket innebär att en del knappt har fått några matchminuter i benen – Mason Mount, Reece James, Ben Chilwell, Jorginho, Emerson och Thiago Silva, som var de sista spelarna att ansluta – har enbart spelat en intern träningsmatch. Tuchel konstaterade att de visserligen skulle kunna starta, men att de inte är redo för 90 minuter. Undertecknad tror snarare att exempelvis Callum Hudson-Odoi, Hakim Ziyech, Antonio Rüdiger och Marcos Alonso – som medverkat under hela, eller åtminstone större delen av försäsongen, kommer att starta.

En annan fråga relevant fråga att ta upp är vilken formation ”TT” väljer. Den frågan känns enklare att besvara. Tysken har i princip uteslutande formerat sitt lag enligt den 3-4-2-1/3-4-1-2-formation som vi känner igen från förra säsongen. Det enda avsteget från den bekanta formationen gjordes i andra halvleken i sista träningsmatchen då C-laget skickades ut i en uppställning med fyrbackslinje och tappade en 2-0-ledning till 2-2 mot Spurs. Med det sagt är det såklart möjligt att Tuchel har jobbat på en alternativ formation – men i så fall har det gjorts på träningsplanen. Jag är säker på att laget kommer att vara taktiskt flexibla den här säsongen, men i denna första match tror jag att Tuchel väljer ”the tried and tested”.

Med alla dessa faktorer invägda tror undertecknad på samma manskap, formerade på samma sätt som i den första halvleken i sista träningsmatchen mot Tottenham, vilket innebär följande:

Mendy har fått gott om försäsongsminuter i benen och är given mellan stolparna. Rüdiger har medverkat under större delen av försäsongen och tar därmed platsen till vänster i backlinjen, medan Zouma, flyttryktena till trots, lär spela i den centrala mittbackspositionen. Trevoh Chalobah har haft en strålande försäsong som höger mittback och förtjänar en startplats även i en match av den här digniteten. Hudson-Odoi har övertygat som höger wingback under försäsongen och belönas därför med största sannolikhet med en start på den positionen. Alonso bör starta till vänster, då Chilwell har varit tillbaka ”i en kvart”. Kanté och Kovacic, som kom tillbaka relativt tidigt känns givna på innermittfältsplatserna eftersom finalist-Jorginho nyligen inledde sin försäsong. Ziyech har varit en av träningsmatchernas absoluta utropstecken och bör vara garanterad en startplats på det offensiva mittfältet. Några utropstecken har däremot varken Werner eller Pulisic varit, men magkänslan säger att tysken startar. Tuchel har under försäsongen mestadels ställt upp med två strikers framför en ensam offensiv mittfältare, och jag tror att han gör detsamma här. Havertz, som visat gott gry ända sedan slutet av förra säsongen borde ta den sista startplatsen. Lukaku då? I nuläget ser han inte ut att spela överhuvudtaget då han inte är officiellt presenterad ännu, och därför inte inkluderad i truppen.


Därmed: (3-4-2-1) Mendy; Rüdiger, Zouma, Chalobah; Alonso, Kovacic, Kanté, Hudson-Odoi; Ziyech; Werner, Havertz.

Trots att många nyckelspelare inte är fullt redo så bör Chelsea ha goda chanser att äntligen vinna den europeiska supercupen igen. Oaktat vad titeln är värd så är det viktigt att Thomas Tuchels mannar segrar i onsdagens match för att åtminstone gå in i ligaspelet med momentum – för den inledningen blir minst sagt tuff. Premiären mot Crystal Palace (H) må vara överkomlig – även om Patrick Vieiras nybygge börja se spännande ut – men sedan väntar riktiga eldprov då Chelsea möter Arsenal (B), Liverpool (B), Aston Villa (H), Tottenham (B) och Manchester City (H) i de fem efterföljande matcherna. Så ja, en moralhöjande titelvinst skulle vara välkommen.

Villarreal

Villarreal slutade på en sjundeplats i La Liga den gångna säsongen – en hyfsad, men svårligen bejublad bedrift. I Europaspelet uträttade uppstickarlaget från Valencia-regionen däremot stordåd. Med Unai Emery vid rodret tog sig nämligen ”de gula u-båtarna” ända till final och besegrade ett starkt favorittippat Manchester United. Till följd av en prickfri straffläggning bärgade de därmed sin största titel hittills i sin historia.

Det funkade inte riktigt för Unai Emery i Arsenal efter några goda år i PSG. Trots att att han i England mest är ihågkommen för sin bristfälliga, meme-kompatibla ”Good ebening-engelska” så ska man inte förringa hans kompetens. Hemma i Spanien är han en skicklig tränare, men i Europa League är han kung. Om Cristiano Ronaldo kallas ”Mr. Champions League” kan man gott och väl kalla Unai Emery för Mr. Europa League” – han har nått fem finaler och vunnit fyra, med två olika klubbar (Sevilla och Villarreal, men med Arsenal gick han bet). Det går inte heller att förneka att han är en slipad taktiker. Med sin noggranna, detaljstyrda approach ser han till att hans lag är svårslagna. Detta märktes inte minst i vårens Europa League-final där Villarreal höll jämna steg med ett, på papperet överlägset Manchester United-lag. Efter att de hållit stången i 120 minuter gick de triumferande ur straffläggningen där de inte missade någon av sina elva straffar.

Under sommaren har de gulklädda förstärkt laget genom att värva forwarden Boulaye Dia från Stade Reims, innermittfältaren Manu Morlanes från Almería, plockat in skicklige Aïssa Mandi på free transfer från Real Betis och köpt loss Tottenham-försvaren Juan Foyth från sitt lån den gångna säsongen. På utkontot hittar vi den gamle Everton-backen Ramiro Funes Mori som lämnat för Al-Nassr i Saudiarabien, målgöraren Carlos Bacca som anslutit till Granada på free transfer och ytterbackarna Enric Franquesa och Miguelón som numera spelar i Levante respektive Espanyol.

Även om Villarreal inte är det mest glamourösa laget i La Liga så har de en hel del skickliga spelare och välkända profiler. Den spanske landslagsstrikern Gerard Moreno pangade in 23 mål i ligan förra säsongen, Gerónimo Rulli är en högklassig målvakt och Pau Torres har vuxit fram som en av ligans absolut bästa mittbackar. På mittfältsplatserna finns det gott om kvalité på med exempelvis playmakern Dani Parejo centralt och 18-årige Yeremi Pino och 22- årige Samuel Chukwueze (som tidigare har ryktats till Chelsea) på kanterna. Vi finner även några Premier League-bekantingar i truppen utöver tidigare nämnde Foyth: Spurs-mittfältaren Etienne Capoue, Francis Coquelin från Arsenal och den före detta Liverpool-vänsterbacken Alberto Moreno. Andra spelare som förtjänar omnämnande är Alfonso Pedraza (som löst kopplats ihop med Chelsea som ett vänsterbacksalternativ) och Paco Alcácer.

La Liga-sjuorna har dock haft en tung uppladdning inför den stundande supercupfinalen. De har förlorat mot Valencia (3-2), Marseille (2-1) Leicester (3-2), kryssat mot Lyon (2-2), Levante (0-0), Leeds (2-2) och inte vunnit en enda match. Laget har inte heller hjälpts av att försäsongen kantats av skador. Som mest hade de 12 spelare borta på grund av skador och coronafall och några viktiga spelare kommer att missa matchen mot Chelsea. Rulli, Parejo, Coquelin och Chukwueze är definitivt otillgängliga. Däremot kan Iborra och Capoue hinna tillbaka. Alcácer, Moi Gomez och nyförvärvet Dia förväntas åter vara i speldugligt skick. Foyth skadade sig i måndags och testas sent.

Matchbild och tips

Oavsett motiga försäsongsresultat och tunga skador så är det är inget ”brödgäng” som Champions League-mästarna ställs emot på Windsor Park. De blå kommer dock att vara det spelförande laget, och det finns ingen anledning att tro att de kommer frångå det högintensiva possessionspel som bringade en Champions League-titel i maj. Trots att de gula u-båtarna kommer att vara välförberedda tack vare Emerys taktiska kompetens så måste de ändå ses som underdogs. Så länge Chelsea ser till att inte underskatta sitt motstånd (som United gjorde), vilket Tuchel inte lär tillåta, så bör kvalitetsskillnaden bli talande. Det lär inte bli lätt, men förhoppningsvis bryter Chelsea till slut förlusttrenden i UEFA Super Cup och tar säsongens första titel.

Tips: 2-0.

TV?

Matchen spelas på onsdag kväll med avspark kl. 21 och sänds på TV4 och CMore.
 

Fredrik Temmes2021-08-10 20:55:00
Author

Fler artiklar om Chelsea