Lagbanner
Lånespelarnas säsong hittills
Ian Maatsen knackar på dörren till Premier League spel, men vilken tröja kommer han bära?

Lånespelarnas säsong hittills

Hela 22 spelare ute på lån den här hösten och de flesta har man alldeles för dålig koll på. Från misslyckade stjärnvärvningar till unga talanger till de som gör sin sjunde utlång, här är en genomgång av alla lånespelares säsong hittills.

Nathan Baxter, 24, målvakt – Hull City
Matcher: 12
Insläppta mål: 21
Hållna nollor: 1

Baxter anslöt till Chelseas U-9 som liten grabb och har bland annat vunnit FA Youth Cup med klubben. Som 17-åring fick han sin första smak av seniorfotboll, då i en semi-professionell klubb. Därefter har han långsamt jobbat sig upp igenom det engelska seriesystemet tills att han i fjol fick debutera i The Championship. Där kämpade han sig in i startelvan men tack vare skadebekymmer blev Baxter förpassad till läktaren. När bollarna återigen började rulla i augusti var han kvar på bänken. Efter de nio första matcherna fick han dock chansen och är nu odiskutabel etta i kassen.

Lucas Bergström, 20, målvakt – Peterborough United
Matcher: 27
Insläppta mål: 33
Hållna nollor: 9

Finländaren kom till Chelsea under sommaren 2018 och fick i år sin första utlåning. Bergström verkar ha gjort ett gott intryck då han startat i majoriteten av League One-matcherna för Peterborough som ligger sexa i tabellen. Han satt även på bänken i Chelseas Champions League match mot Zenit St Petersburg förra hösten.

Jamie Cumming, 23, målvakt – MK Dons
Matcher: 19
Insläppta mål: 29
Hållna nollor: 3

Cumming har nu spenderat 15 år i Chelsea men väntar fortfarande på att få göra sin debut. Inom akademin var han högt uppskattad då han bland annat vunnit FA Youth Cup och erhållit två silvermedaljer från UEFA Youth League. Säsongen 2019/20 valde Frank Lampard att behålla Cummings i truppen och han fick agera tredjemålvakt bakom Kepa Arrizabalaga samt Willy Caballero. Efter det har utlåningarna börjat staplas, först till Stevenage i League two och sedan till Gillingham och MK Dons i League one. Med Chelsea-lånet i kassen var MK Dons ytterst nära att ta steget upp till The Championsship men föll på målsnöret i play-off semifinalen. I år har det dock gått sämre, MK Dons parkerar just nu på en 22:a plats i tabellen.

Gabriel Slonina, 18, målvakt – Chicago Fire
Matcher: 32
Insläppta mål: 45
Hållna nollor: 12

Den lovande amerikanen har redan gjort sig ett namn i staterna och har sedan sin rekordtidiga debut blivit odiskutabel etta för Chicago Fire. Sedan augusti har han tillhört Chelsea som enligt The Athletic hostade upp runt 10 miljoner dollar för hans tjänster. Slonina lånades omedelbart tillbaka till sin hemstadsklubb och har under säsongen spelat samtliga minuter i MLS. I januari anländer han på riktigt till Chelsea men kan mycket väl bli utlånad igen till våren.

Ethan Wady, 20, målvakt – Woking
Matcher: Statistik saknas
Insläppta mål: Statistik saknas
Hållna nollor: Statistik saknas

Wadys familj flyttade från USA till London i mitten av säsongen 2017/18 och han har sedan dess tillhört Chelsea. För tillfället spelar målvakten i National League med Woking.

Malang Sarr, 23, vänsterback/mittback – Monaco
Matcher: 8

Sarr är numera tillbaka i sitt hemland Frankrike men har hittills inte fått önskad speltid. Låneavtalet innehåller en klausul som innebär att om han spelar x antal matcher måste Monaco betala femton miljoner euro för övergången. The Athletic som informationen är hämtad ifrån visste dock inte hur många matcher det gäller.

Ethan Ampadu, 22, mittback/mittfältare – Spezia
Matcher: 11
Assist: 1

Mångsidige walesaren kom till Chelsea som 17-åring och fick relativt omgående göra sin debut. I kungsblått begränsades han till cup-spel under Antonio Conte och Maurizio Sarri. Problemen med speltid resulterade i utlåningar som aldrig riktigt verkade bära någon frukt. De två senaste säsongerna har han varit i Serie A och här verkar det ändå som han har blivit en viktig kugge i först Venezia och nu Spezia. Landslagskarriären har däremot varit oerhört lyckad. Endast några månader efter att ha skrivit på för Chelsea fick han göra debut och har sedan dess varit en viktig beståndsdel i Wales som bland annat lyckades ta sig till sitt första VM-slutspel sedan 1958. I årets turnering startade han i samtliga matcher.

Levi Colwill, 19, mittback – Brighton
Matcher: 5

Efter en fenomenal säsong i Huddersfield förra året var det många som ryckte i Colwill under sommaren. Efter många om och men föll valet tillslut på Brighton där Graham Potter skulle vara ansvarig för frodandet av mittbackens talang. Fiskmåsarna inledde säsongen på bästa sätt vilket inte motiverade förändringar i startelvan. När Potter skrev på för Chelsea blev frågetecknet om utlåningen än större. Tre starter är facit hittills vilket självklart är en besvikelse för en högt värderad yngling. Något positivt är dock att Colwill startade de två avslutande matcherna innan VM-uppehållet. Speciellt imponernade var han i Liga Cup-mötet med Arsenal där han framför allt glänste med sin fina uppspelningsfot och dominanta närkampsspel.

Henry Lawrence, 21, ytterback – MK Dons
Matcher: 18
Mål: 1
Assist: 3

Lawrence som förra året var i AFC Wimbledon har inte riktigt fått den här säsongen att flyga. Högerbacken har knappt startat i hälften av matcherna i ligaspelet, det alltså för ett MK Dons som är i rejäl knipa i tabellen.

Ian Maatsen, 20, vänsterback – Burnley
Matcher: 16
Mål: 1
Assist: 4

Den vindsnabbe holländaren går från klarhet till klarhet i The Championsship. Förra året blev han framröstad som årets unga spelare i Coventry och i år har han cementerat vänsterbacksplatsen i ett Burnley som strävar mot Premier League. Förutom snabbheten är inläggsfoten hans främsta vapen vilket Vincent Kompanys lag förlitar sig på ofta. Året i League One med Charlton och åren i The Championsship har även förbättrat hans positionsspel och närkampsspel. Debuten för Chelsea är även den avklarad då han som 17-åring fick hoppa in i 7-1 vinsten mot Grimsby Town.

Sam McClelland, 20, mittback – Barrow
Matcher: 13
Mål: 1
Assist: 1

Landslagsmeriterade nordirländaren är ute på sitt första låneuppdrag i League two laget Barrow. Mittbacken har inte lyckats befästa sin plats i startelvan än men har ändå fått en hel del speltid.

Baba Rahman, 28, vänsterback – Reading
Matcher: 10

Att Baba Rahman fortfarande tillhör Chelsea är häpnadsväckande. Ghananen har inte spelat för klubben sedan 2015/16 utan har istället varit iväg på sju utlåningar. Rahman spelade samtliga matcher i VM för Ghana och stod för en misslyckad brytning vid Portugals 2-1 mål. Kontraktet går ut 2024.

Dujon Sterling, 23, högerback – Stoke City
Matcher: 7

En besvikelse till säsong hittills för högaktade Sterling där han mestadels blivit förpassad till bänken. Den kraftfulle högerbacken kom till klubben som åtta-åring och har under sina år i akademin vunnit två UEFA Youth League och tre FA Youth Cup. Som senior har det framför allt handlat om utlåningar till bland annat Coventry och Blackpool, sejourer som ändå varit lyckade men där skadebekymmer hämmat den långsiktiga utvecklingen. I mitten av oktober pratade dock Stokes tränare gott om Dujon; ”Dujon är för mig en av de bästa en mot en försvare jag någonsin sett”. Än finns det hopp om en stark vårsäsong.

Tino Anjorin, 21, offensiv mittfältare – Huddersfield Town
Matcher: 9
Mål: 2
Assist: 1

Anjorin har inte riktigt fått till det på seniornivå än. Skador har varit hans främsta motståndare men att det finns en hög nivå i honom är odiskutabelt. I sin första match för Lokomotiv Moskva gjorde han i Europa League ett fantastiskt mål mot Marseille men sedan har den icke befintliga jämnheten hållt ett fast grepp om honom. I Chelsea debuterade han som 17-åring och fick därefter spela en handfull ytterligare matcher för klubben. Sedan årsskiftet har han varit i Huddersfield där prestationerna fortsatt svaja. Speciellt i våras var skador också ett bekymmer.

Tiemoue Bakayoko, 28, mittfältare – AC Milan
Matcher: 0

En till spelare som inte borde vara kvar i klubben. Konstant på läktaren i Milano vilket troligtvis inte kommer förändras och i Chelsea är han inte heller uppskattad. Kontraktet går ut 2024.

Joe Haigh, 19, mittfältare – Derby County
Matcher: 0

Mittfältaren som har varit i klubben sedan han var tio år gammal är numera ute på sitt första lån. Inga A-lagsmatcher än vilket öppnar upp frågan om han borde ha stannat hos sin fosterklubb istället.

Xavier Simons, 19, mittfältare – Hull City
Matcher: 1

Ett rent ut sagt dåligt lån även för Simons. Engelsmannen gjorde debut för Chelsea i Liga Cupen mot Brentford för ungefär ett år sedan men verkar inte ha klarat av omställningen till senior på allvar. Kanske kommer det i vår!

Harvey Vale, 19, offensive mittfältare – Hull City
Matcher: 2

Ännu en besvikelse än så länge. Kreatören vann årets akademi spelare i fjol och medverkade i fem cupmatcher för Thomas Tuchel så visst var förväntningarna på honom högre än så här. I sin debut för Hull stod han för en relativt svag insats som toppades med att han förlorade markeringen på Swanseas 1-0 mål. Sedan dess har han inte spelat i The Championship men det ska tilläggas att han har varit skadad en hel del. Det finns mycket mer att hämta från den här spelaren och förhoppningsvis får han visa det redan i vår.

Romelu Lukaku, 29, anfallare – Inter Milan
Matcher: 5
Mål: 2
Assist: 1

Det har inte varit ett lätt år för Romelu Lukaku. I våras frystes han nästintill ut av Thomas Tuchel och under hösten, när återkomsten till Inter skulle bli så framgångsrik, har han mest gått skadad. Några få poäng har det ändå blivit men knappast i den skala att han stärkt sina aktier. I VM fick han hoppa in i två matcher för sitt Belgien och det var svårt att missa att han inte var sitt forna jag. Lågvattenmärket kom mot Kroatien där han hade flera utmärkta lägen att skjuta Belgien vidare, men där de alla, nästan komiskt nog, gav noll resultat.

Callum Hudson-Odoi, 22, yttermittfältare – Bayer Leverkusen
Matcher: 15
Mål: 1
Assist: 1

Trots brister i poängkolumnen har Hudson-Odoi haft en positiv inledning på säsongen. I Chelsea kändes det som att det inte riktigt lossnade men i Leverkusen har han fått en slags nytändning. Engelsmannen har startat samtliga matcher i Champions League och har blivit en viktig kugge i Xabi Alonsos lagbygge. Anmärkningsvärt är att han ofta har utgått från en offensiv mittfältsposition istället för från kanten, men det verkar i alla fall som att det fungerar. Som tidigare nämnts är det dock målen och assisterna som måste börja rulla in för att hans första lån ska ses som lyckat.

Bryan Fiabema, 19 – Forest Green Rovers
Matcher: 11
Mål: 1
Assist: 2

Efter att ha spenderat vårsäsongen i hemlandet Norge och Rosenborg fick han i somras chansen hos League One nykomlingen Forest Green Rovers. Trots några poäng har han mest tillbringat matcherna från bänken. I ligaspelet har han endast spelat 33% av minuterna vilket lämnar mer att önska.

Jayden Wareham, 19, anfallare – Leyton Orient
Matcher: 5
Mål: 2

A-lagsdebuten gjordes som 16-åring för Woking i National League innan han flyttade till Chelsea akademi under våren 2021. Där hann han med att rädda kontraktet för utvecklingslaget i våras tack vare några kassar. I League two har Wareham dock haft det tufft. Endast tre matcher i ligan har de blivit och han är fortsatt mållös i seriespelet. Istället har anfallaren prickat in två baljor i Liga Cupen men där mot sämre motstånd. Förhoppningsvis får han mer förtroende under våren.

Källor: chelseafc.com, transfermarkt.com

TV: Höjdpunkter med det bästa från Hudson-Odoi och Colwill
 

Lukas Engblom 2022-12-06 23:36:00
Author

Fler artiklar om Chelsea