Närmar vi oss ligastart även i England?
Den planerade tyska ligastarten har ingjutit förhoppning och spänd förväntan i hjärtat på en hel fotbollsvärld.
Planeringen har pågått länge och vägen är noggrant utstakad. Tomma läktare. Social distansering. Kontroller och tester. "Vi har på ett rimligt och förståndigt sätt kommit överens, trots att vi vet att det (beslutet) är väldigt kontroversiellt" sa den tyska regeringsrepresentante Markus Söder på en presskonferens i samband med att man gav fotbollsförbundet grönt ljus. Beslutet är kontroversiellt för att man i granländerna Holland och Frankrike landat i rakt motsatta beslut - att avbryta sina ligor - och det späs på av det faktum att tre spelare i Köln testats positivt för coronaviruset så sent som i förra veckan. Trots det går man alltså vidare. "Vi följer en modig väg. Vi har råd att vara modiga, men vi måste fortsatt vara försiktiga" sa Angela Merkel.
I Tyskland planerar man för ligastart den 15 maj.
Modigt indeed men om allt går enligt plan innebär den Tyska ligastarten en strimla ljus i den mörka coronatunnel av isolering med gamla VM-krönikor och matcher från förr som halvkassa substitut. För visst, är det någon som hade kunnat lösa det så är det väl ändå tyskarna? En hel fotbollsvärld sitter nu spänt och följer händelseförloppet. Inte minst i England.
På de brittiska öarna är man inte riktigt där. Där man varit frikostig med information i Tyskland tiger man i England. Ämnet är extremt känsligt då nationen är hårt drabbad av pandemin med över 30 000 döda. I Tyskland är samma siffra 7000 och då är man 20 miljoner fler. Det finns förvisso vissa tecken som pekar på att kurvan börjar plana ut men just nu är det total lockdown som råder med stängda skolor och folk som köar med två meters mellanrum för att släppas in på matbutiker. Att ens prata om att ta upp något så banalt som fotboll i dessa tider är för många avlägset. Till och med provocerande.
Samtidigt är konsekvenserna av att inte ha landets populäraste sport igång förödande ur en rad olika aspekter. Sportsligt, ekonomiskt, men också hälsomässigt, ur ett bredare perspektiv. Det är en balansgång svår att bemästra. Att respektera stundens allvar men samtidigt försiktigt planera framåt. Att så småningom öppna upp för spel. Livet måste gå vidare.
Project Restart
Initiala linjer har ritats upp. Vaga, må hända. Men viss planering finns på plats som går ut på att få lagen att återgå till träning senare i månaden för att kunna ta upp ligan i början av juni. För att säkerställa att detta ska ske tryggt och säkert ska fotbollen spelas på åtta till tio neutrala planer som ska ligga lite utanför tättbefolkade områden och man vill ha tätare matcher för att kunna få till ett avslut så fort som möjligt. Hur förslaget ser ut mer i detalj vet vi inte riktigt. Informationen man får ta del av är som sagt bristfällig och flera journalisters rapportering går ut på att gräva djupt, läsa mellan raderna och gå bakvägar för att få information. Men det vi vet är att att inställningen är att ta upp och avsluta rådande säsong. Det är av högsta prioritet och en linje FA haft från början och som man inte avviker ifrån.
Vad som också står klart är att det finns hinder på vägen. Fotbollen kommer först att tas upp när det är säkert att göra det. För att nå dit måste England börja lätta lite på sina restriktioner. Att 22 fotbollsspelare springer runt och tacklas på en fotbollsplan samtidigt som folk är isolerade och anammar en hård variant av social distansering förefaller orimligt. Boris Johnson indikerade förra veckan att man kan komma att börja sin exit-strategi inom en snar framtid och ett nytt framträdande från premiärministern är planerat till söndag. Där väntas han staka ut vägen.
FA inväntar detta framträdande och har därför planerat ett möte till måndagen. Det kommer bli ett viktigt möte. Behåller man lockdown-läget lär planeringen kring Project Restart får ritas om. Klart att alla vill få igång ligan men så länge det inte är säkert för spelarna att återvända så kommer det inte ske. "En majoritet av spelarna är rädda för de har barn och familjer" sa Aguero i en intervju till till argentinsk TV förra veckan. Han får stöd från flera av lagens doktorer som har utryckt sin oro för vad för tidig återgång skulle innebära.
Orolig.
Chelseas tränare Frank Lampard utryckte det hela såhär i en intevju till BT Sport: "Hälsan och säkerheten för spelarna är central. Vi spelar en kontaktsport som alla är desperata att få tillbaka. Men hur ska hur ska vi göra för att inte sätta spelare i risk med allt som pågår?". Lampard belyste även dilemmat av att testa alla fotbollspelare och upp till de 80 personer som arbetar på Chelseas träningsanläggning, när testerna knappt räcker till för sjukvårdspersonalen. Även denna fråga är ett hett ämne.
Inte heller om vi utgår ifrån att lockdownläget lättas är vägen fri från hinder.
Förslaget om neutrala planer är kontroversiellt och något som flera av lagen kring nedflyttningssträcken ställer sig emot. Brighton har fem matcher kvar på hemmaplan, fyra av dessa är mot topplag i form av Liverpool, Manchester City, Arsenal och Manchester United. Det orättvisa i att inte få ta del av hemmafördel i dessa tuffa matcher är något lagets VD Paul Barber vid upprepade tillfällen tagit upp. Även Aston Villa är inne på samma linje. 17 av 25 av Villas totala poängskörd denna säsong har kommit på hemmaplan och att riskera att flyttas ner på grund av att spelfältet plötsligt blivit helt annorlunda är otänkbart. Det är fan så mycket värre än de eventuellt uteblivna TV-pengarna det pratas om.
För ni har säkert läst om summan på £750M i TV-rättigheter som cirkulerar i media och som kan komma att utebli om säsongen inte avslutas. Vid första anblick låter det som en hiskelig summa. Än värre om man tar det på svenska - nästan 10 miljarder! Men delat på 20 Premier League-lag blir det £37,5M. Visst är det en stor summa som du kanske får en hyfsad mittback för, men det är inte en ekonomisk katastrof i förhållande till vad nedflyttning skulle kosta. Den summan ligger potentiellt på över £200M enligt Aston Villas VD Christian Purslow.
En annan aspekt är spelarkontrakten, som många löper ut i sommar. Bara i Chelsea har man Willian, Pedro och Giroud på utgående kontrakt som alla löper ut den siste juni. Vad händer med dessa? Och kommer Hakim Ziech kunna ansluta? Det hela ställs i ett ovisst läge i förhållande till internationell arbetsrätt vilket spär på föreställningen att man i Project Restart även tampas mot klockan.
Willian har varit tongivande för Chelsea denna säsong.
Lägg därtill livefotbollskulturen som präglar England. Folk vill se matcher live och den sociala biten är oerhört viktig. Polisen har varnat för hur matcher utan publik kan innebära utmaningar med att skingra folksamlingar som ändå kommer att träffas och faktum är att det faktiskt finns ett visst motstånd till att dra igång ligan över huvud taget om man nu inte får se matcher varken live eller tillsammans någonstans.
Det hela bildar ett minfält sällan skådat. Alla vill att fotboll i England ska återupptas. Inte minst jag. Mitt liv känns innehållslöst utan den. Att fotbollen återupptas i Tyskland är ett steg åt rätt håll och vi följer spänt utvecklingen. Men det betyder inte nödvändigtvis att vi nu kan knäppa upp vår Guiness och öppna påsen med vinägerchips för den sakens skull.
Vägen dit kantas av utmaningar och hur det än blir kommer någon att få kompromissa.
På måndag vet vi förhoppningsvis mer.