Lagbanner
Säsongsbetyg 2020/21: Anfallare
Vilket mål av Giroud i bortamötet med Atletico Madrid i CL!

Säsongsbetyg 2020/21: Anfallare

Trots olika upp och nedgångar under säsongens gång blev det slutligen en lyckad säsong för Chelsea, som avslutades på bästa möjliga sätt, genom att vinna Champions League. Nedan följer en sammanfattning av anfallarnas säsong spelare för spelare.


Samma skala som spelarbetygen efter matcher (0-5) används.

0 lejon- Generalusel
1 lejon- Dålig
2 lejon- Godkänd
3 lejon- Bra
4 lejon- Mycket bra
5 lejon- Mästerlig


Olivier Giroud - 3
Spelade matcher: 30 (11)
Gjorda mål: 11
Varningar:  1
Utvisningar: 0


Kommentar: Fransmannens prestationer i CL var något utöver det vanliga. Nickade in segermålet borta mot Rennes i matchens slutminuter, sänkte Atletico med en cykelspark i åttondelsfinalens första möte och ingen glömmer väl hans fyra baljor borta mot Sevilla under gruppspelet? I PL hittade han nätmaskorna fyra gånger och en gång i ligacupen. Fick nyligen sitt kontrakt förlängt med ett år och lär ha en liknande roll nästa säsong.

Tammy Abraham - 3
Spelade matcher: 31 (18)
Gjorda mål: 12
Varningar: 0
Utvisningar: 0 


Kommentar: Säsongen 2019/20 sköt Abraham 15 PL-mål för Chelsea och visst fanns det förväntningar på att han kunde fortsätta på samma spår också säsongen 20/21. Inledde säsongen bra med åtta mål i samtliga tävlingar under september-december, spelade även 90 minuter i flera matcher. I Lampards sista match hemma mot Luton Town i FA-Cupen stod han för ett hattrick men efter att Tuchel tog över spelade Abraham endast 90 minuter borta mot Barnsley i FA-Cupen, där han blev segerskytt. Efter matchen mot Barnsley hamnade Abraham i frysboxen totalt och var emellanåt inte ens med i matchtruppen, trots att han inte var skadad. Jag hoppas att han får en ny chans nästa säsong, lämnar han i sommar finns det tyvärr risk att det kan gå likadant som med exempelvis Salah, Lukaku och De Bruyne.

Timo Werner - 3
Spelade matcher: 52 (44)
Gjorda mål: 12
Varningar: 3
Utvisningar: 0 


Kommentar: Förväntningarna var skyhöga på tysken, som säsongen innan hade gjort 32 mål och 13 assist på 43 framträdanden för Leipzig. Han inledde sin PL-karriär bra och vann en straff som Jorginho förvaltade borta mot Brighton, sköt sitt första Chelsea-mål i Ligacupen mot Tottenham och i mitten av oktober såg han ut spela med ett väldigt bra självförtroende när han gjorde två mål hemma mot Southampton. Han gjorde mål mot Sheffield i början av November men efter det hade han en längre måltorka, hans nästa PL-mål gjordes hemma mot Newcastle i mitten av februari. Under säsongens gång har Werner fått mycket kritik för att missa enkla målchanser, men att avsluta säsongen med 12 mål och 14 assist i alla tävlingar är inte underkänt. Speciellt efter att Tuchel tog över spelade Werner väldigt energiskt och löpte bra längs kanten och vann flera straffar. Gjorde en grymt bra löpning och spelade City-backen Ruben Dias ur position i samband med Havertz mål i finalen, vem vet hur slutresultatet hade sett ut utan den löpningen? Blir intressant att se hur Werner presterar nästa säsong efter EM och förhoppningsvis en ordentlig försäsong!

Christian Pulisic - 2
Spelade matcher: 43 (25)
Gjorda mål: 6
Varningar: 4
Utvisningar: 0 


Kommentar: Amerikanen gjorde en riktigt stark avslutning på säsongen 2019/20, efter att lockdown avslutats. Inför säsongen valde Lampard att ge honom nummer tio, efter att Willian lämnat klubben och flyttat till Arsenal. Många hade förväntat sig att Pulisic skulle fortsätta lika bra som under slutet av förra säsongen men under den här säsongens gång har han dragits med en del skador och spelat rätt så ojämnt, däremot gjorde han två riktigt kanoninsatser mot Real Madrid i Champions League. Klarar han sig undan skador bättre nästa säsong än vad han gjorde den här och håller en jämnare nivå i sitt spel kan han definitivt vara en viktig pusselbit i Chelsea en längre tid framöver!

Callum Hudson-Odoi - 2
Spelade matcher: 35 (17)
Gjorda mål: 5
Varningar: 0
Utvisningar: 0 


Kommentar: En tung säsong för CHO som hade svårt att ta en ordinarie startplats, både under Lampard och Tuchel. Han är endast 20 år och skulle må bra av en eventuell utlåning.

Omdöme på positionen: Med tanke på att Jorginho var lagets bästa målskytt i PL är det ett klart tecken på att anfallet behöver förstärkas inför nästa säsong. Ingen har gjort en underkänd säsong men för att man ska kunna vara med och utmana om Premier League-titeln nästa säsong behöver man en ordentlig målskytt, likt Harry Kane, som smällde in hela 23 mål i PL för Tottenham. Lyckas man pussla ihop den sista pusselbiten i laget, det vill säga en målgörande anfallare, finns det väldigt goda chanser att utmana på allvar både i PL och resterande tävlingar nästa säsong!

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-06-08 12:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea