Spelarbetyg: Chelsea – Newcastle United
Petrovic i sin hjälteskrud!

Chelsea fick uppförsbacke direkt mot Newcastle, men kvitterade till 1–1 på tilläggstid. Hemmalaget gick segrande ur straffläggningen och är klara för semifinal i ligacupen. Här är betyg på de kungsblå lirarna.

Ðorde Petrovic – 3

Kan omöjligen lastas för Newcastles mål. Wilsons balja var ett av endast fyra skott från gästerna, men serben skötte sig bra. Gjorde inget onödigt svårt med bollen vid sina fötter. Utsattes för en straffläggning i blott sin andra start för klubben och svarade med en kanonräddning i den sista omgången, vilket också innebar avancemang.

Axel Disasi (ut 78’) – 2
Det är inte Disasis fel att han används som nödlösning ute till höger, men mer kan man väl ändå kräva av honom? I andra halvlek, när Chelsea verkligen började öka trycket mot Newcastles mål, såg det aldrig ut som att fransmannen ens övervägde att öppna upp kroppen för att slå ett inlägg. Nej, hem till Caicedo eller Silva var alltid svaret.

Thiago Silva – 3
Badiashile får dra det tyngsta lasset, men Silvas delaktighet i baklängesmålet är också värt att kritisera. Brassen repade sig dock betydligt bättre än sin mittbackskollega. Trots att Badiashile fortsatte agera valpigt och osäkert matchen igenom var Silva lugnet själv. Kung i luftrummet och stod för ett par utsökta glidtacklingar på Livramento.

Benoit Badiashile – 1
Agerandet som föranledde Wilsons mål var katastrof. Nästan lika illa var de 73 minuter som följde därefter. Den annars så lugna och trygga Badiashile kunde inte göra ett rätt. Passningar flög upp i knähöjd utan anledning, luftdueller feltajmades och lagkamrater sattes i sticket. Denna match får Badiashile bara se till att glömma.

Levi Colwill (ut 46’) – 2
Hade en ganska angenäm uppgift då Almirón var mer angelägen om att bistå Krafth snarare än att anfalla, särskilt efter Newcastles ledningsmål. Colwill såg ut att hämmas av order om att stanna hemma, men var inte heller hundraprocentig med bollen vid sina fötter. Misstänkt känning i och med bytet i paus, men såg närmast ut att vara upprymd på bänken.

Móises Caicedo – 3 – Matchens lejon!
Ordentligt ful stämpling på Gordon tidigt i matchen, hade VAR använts i denna turnering hade ecuadorianen kunnat leva farligt. Mittfältaren lät dock inte varningen hindra honom. Tog sig an motståndare oavsett viktklass och var för det mesta framgångsrik. Hade nog spenderat mindre tid liggandes på backen om Bruno Guimarães smällar stävjats tidigare.

Conor Gallagher – 3
Evighetsmaskinen gjorde det igen. Gallagher var involverad i det mesta. Han drev boll, smällde på i duellerna och var framåtlutad i sitt passningsspel. När de offensiva aktionerna inte lyckades var han på plats för att vinna andrabollen. Klockren straff.

Enzo (ut 32’) – 2
Var stundtals Chelseas mest framskjutne mittfältare, men fick dåligt med utdelning på sina bollkontakter. Ibland framstod argentinaren som de kungsblås vänsterytter. I och med att han ersattes av Broja och inte en mittfältare hoppas vi att det var ett taktiskt drag från Pochettino snarare än någon skada som tvingade Enzo att utgå.

Cole Palmer – 3
Chelseas creator-in-chief även när det går tungt. Slutade aldrig försöka, hur hopplöst det än såg ut att vara i vissa stunder. Kunde ha värderat annorlunda i vissa situationer, men Palmer var en av få som höll huvudet kallt i jakten på en kvittering. Visade vägen från straffpunkten.

Nicolas Jackson (ut 69’) – 1
Lyckades mest vara i vägen, både för sig själv och andra. Jackson hade problem med förstatouchen, med offsidelinjen, ja med en hel del. Kom inte till sin rätt efter Pochettinos rockad i andra halvlek.

Raheem Sterling (ut 78’) – 2
Fastnade lite väl ofta i inledningen, då han utgick som vänsterytter. Han säger sig föredra den positionen, men särskilt mycket konkret blev det inte från Sterling på den positionen. Gick bättre när han utgick från högerkanten och kunde röra sig centralt i banan. Där visade han hur farlig han kan vara med sin speed och kreativitet.

Inhoppare:

Armando Broja (in 32’) – 1

Precis som Jackson framstod Broja som förvirrad av Chelseas formationsbyte. Oaktat det så måste albanen kunna göra det bättre. Stod ofta offside och förlorade kampen inne i straffområdet. Närmast osynlig när Chelsea övergick till att slå fler inlägg.

Malo Gusto (in 46’) – 3
Trots ett gäng minuter på fel kant kickstartade Gusto Chelseas jakt på kvittering. Kladdade inte med bollen, utan satte press på Newcastle med sitt passningstempo och raka spel. Konkurrerar om utmärkelsen matchens lejon för den scenförändring som han bidrog med i och med inhoppet.

Christopher Nkunku (69’) – 2
Hann i ärlighetens namn inte vara delaktig i särskilt mycket offensivt. Inte heller i spelet utan boll, vilket det knappt fanns något för Chelseas del i andra halvlek. Satte dock en straff i debuten, och det med besked!

Ian Maatsen (in 78’) – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mykhailo Mudryk (in 78’) – Spelade för kort tid för att betygsättas.