Lagbanner
Stormöte väntar för Chelsea – målskyttet blir ett kollektivt ansvar
Kommer Chelsea kunna förlita sig på "scoring by committee" i vår?

Stormöte väntar för Chelsea – målskyttet blir ett kollektivt ansvar

Helgen levererar årets första WSL-match för Chelsea, och inte vilken match som helst. Manchester United gästar Stamford Bridge i ett verkligt toppmöte. I Sam Kerrs frånvaro efterlyser Emma Hayes att flera spelare tar ansvar för målskyttet.

chelseafc.com/en/news/article/hayes-delivers-kerr-update-and-praises-bjorn-impact">Torsdagens presskonferens inleddes med en uppdatering kring den nyopererade stjärnanfallaren. Nu när Kerr opererat korsbandet är säsongen med största sannolikhet över.

– Den första delen i rehabiliteringen är att låta svullnaden gå ned. Hon är fortfarande i den fasen, men hon mår bra, säger Hayes.

Sam Kerr, nyligen framröstad till världens näst bästa fotbollsspelare, är förstås ett oerhört tapp för Chelsea. Även när spelet hackat har de kungsblå kunnat förlita sig på att Kerr hugger på den chans som ges för att fälla avgörandet. Nu är det självklara förstavalet längst fram inte längre tillgängligt. Vem som ska plocka upp stafettpinnen är inte helt självklart. Fishel? Macario? Hamano? Beever-Jones? Kanske någon av de mer etablerade stjärnorna, Kirby eller Reiten? Klart är att Emma Hayes har en del huvudbry.

– Det har pågått bra konversationer mellan oss (tränarstaben) och laget om vad vi behöver göra för att nå dit. Det är ett kollektivt ansvar, vi är ett lag. Vi har identifierat rätt område, rätt ytor, men vi måste omsätta det i praktiken.
– Saken är den att vi har toppspelare i laget som kan bidra med mål, det är viktigt att de kliver fram. Som det var för Mia, när hon kom in, Aggie Beever-Jones utgör ett verkligt hot när hon kommer in. Oavsett vem du är så måste du ta ansvar, säger Hayes.

Det krävdes förlängning för att brotta sig förbi West Ham i FA-cupen, men både Mia Fishel och Aggie Beever-Jones noterades i poängprotokollet efter 3–1-segern. Vem som får förtroendet mot Manchester United på söndag är fortfarande svårt att gissa. I andra änden av planen kan vi dock få se en första start för Nathalie Björn.

– Hon har kommit in så bra. Hon är en naturlig ledare och väldigt säker på sin förmåga. Något som underlättar är att hon kan ligan, hon har mött varje lag, hon är redo för WSL, säger Hayes.

Mästartränaren är full av lovord för sitt svenska nyförvärv.

– Hon är en spelare som vi har följt under lång tid, vi kände att detta var rätt tidpunkt med hennes ålder och erfarenhet. Hon har inte behövt någon startsträcka, jag tycker att hon gjorde stort avtryck när hon kom in mot West Ham. Hon har haft en bra träningsvecka, vi lär fortfarande känna varandra, men jag hade nog inte kunnat be om en bättre start, säger Hayes.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-01-18 19:43:42
Author

Fler artiklar om Chelsea