Gästkrönika: Fattigdom nästa om spelarna accepterar lönesänkning?
Gästkrönikör Norström har funderingar om de lönesänkningar som idag föreslagits.
Idag fredag bad Coventry's ordförande spelarna att acceptera en lönesänkning på 12%. Både procentmässigt och i rena pengar är detta mycket. Men går det någon sorg på spelarna om de accepterar detta bud? Det beror på hur man betecknar ekonomisk kris.
Ett intressant uttalande gjorde PFA's (spelarnas fackförening) representant i Coventry, Keith O'Neill (han har ju definitivt gott om tid för sånt jobb just nu). O'Neill har enligt icCoventry.co.uk sagt följande "But from the players’ point of view it is not a nice situation to have to go home and tell their families. Not everyone in football is on massive wages.". Översätter man det till svenska så anser han att det är tufft att gå hem och berätta för sina familjer om sämre lön och vidare konstaterar han även att inte alla har massiva löner.
Det är detta som gjorde mig särskilt intresserad. För inte kan det väl vara några problem ekonomiskt för de spelare som fått förfrågan om lönesänkning? Kommentaren som O'Neill får det att låta som om spelarna skulle ha det svårt att överleva ekonomiskt. De spelare som enligt McGinnity fått förfrågan om lönesänkning är de med löner högre än £4000/veckan. £4000/veckan är i svenska pengar ungefär 3 miljoner kronor i årslön eller ungefär 250000/månaden om man föredrar det som en jämförelse med sin egen situation. Nu ska förvisso en stor andel av de pengarna betalas i skatt (runt 40% tror jag) men det innebär fortfarande att man har gott om pengar kvar efter skatt. Visst är det inte helt korrekt att jämföra lönerna med de svenska lönerna eftersom det är dyrt att leva i England (framför allt Londonarean). Oavsett kan man dra den slutsatsen att om de har samma livsstil som en svensk medelinkomsttagare så kommer de att ha gott om pengar kvar när månaden lider mot sitt slut.
Om en spelare med £4000/veckan väljer att leva ett inte alltför slösaktigt liv ska han kunna spara åtminstone £1000/veckan. Detta skulle innebära att om han haft den inkomsten i 5 år så kommer han att ha 4 miljoner svenska kronor på bankboken. Det känns väldigt svårt att tycka synd om de här spelarna ifall de skulle acceptera en lönesänkning. Däremot är de ifall de accepterar erbjudandet värda en eloge för sin insats för klubben. Att klubbarna tvingats upp på så här pass höga löner är ett tydligt tecken på hur sanslös värvningskarusellen varit senaste 10 åren. Nu verkar det som om man är tvungna att tillfriska. Både i Italien, England och Tyskland har många klubbar stora problem och det är inte enbart mindre klubbar som har stora problem utan även de större. Lazio och Roma har för närvarande stora problem och detsamma gäller en annan anrik klubb nämligen Sampdoria. För Fiorentina gick det än värre. De förklarades i somras som konkursbo och har nu börjat om med nytt namn och ny ledning i lägre division. Ett egentligen allt för snällt straff för en konkurs.
Av Fredrik Norström
Utlagd av