Selhurst Park, 2024-10-05 13:30

Crystal Palace - Liverpool
0 - 0

Crystal Palace – Liverpool 1–0 – Tre poäng trots ALLT

Crystal Palace – Liverpool 1–0 – Tre poäng trots ALLT

Tidig match, Selhurst Park, vitt matchställ. Det var upplagt för katastrof. Lägg därtill en tredje målvakt som fick göra debut, MEN Liverpool höll nollan och undan för tre nya poäng.


Matchen hann knappt börja innan väckarklockan ringde. Ett sömnigt mittfält tappade bollen och Crystal Palaces snabba anfallstrio högg som en kobra. Som tur var blev Eddie Nketiah för snabb för sig själv och flaggan kom upp innan forwarden hann att fira.

Uppvaknandet kom nästintill direkt. I den nionde minuten hittade Kostas Tsimikas en fin yta för Cody Gakpo vars inspel var precis tillräckligt för att Diogo Jota skulle kunna slita sig fram och peta in ledningsmålet.

I och med målet hittade Liverpool även sakteligen rätt och kontrollerade spelet. Däremot lyckades inte mittfältet och anfallet att synkronisera och de farliga chanserna uteblev.

Klockan tickade förbi 20 minuter och sedmera 30 minuter och Diogo Jotas avslut (tillsammans med Nketiahs offsidemål) var matchens enda avslut. I typiskt, men trist, manér slog Liverpool av på takten och släppte in Palace i matchen.

Men som så många gånger förr krävs det otroligt mycket för att bryta ner Liverpool. Mittfältet var inte på topp, men där bakom ska man även brottas med två jättar i Ibrahima Konaté och Virgil van Dijk och vid de fåtal gånger som den brottningsmatchen gick vinnande ut för hemmalaget stod Alisson pall.

Liverpool gick in i halvtid med en 1–0-ledning, men Oliver Glasners mannar gick in med en känsla av att matchen inte var förlorad.


Matchens enda målskytt Diogo Jota hade ett jätteläge att göra tvåan i första halvlek, men fokus i avslutet saknades. I andra blev han återigen serverad en jättechans, men även denna gång låg fokus mer på att göra avslutet svårt än att få det på mål.

Crystal Palace utnyttjade snabbheten i sina anfall, och ofta fann de luckorna mellan Konaté och van Dijk alternativt luckan mellan Trent Alexander-Arnold och fransmannen. Men gång på gång stod Alisson i vägen.

På flera håll märktes det att det var en tidig match, intensiteten saknades och tydliga målchanser åt båda hållen lös med sin frånvaro. Liverpool försökte, som det sett ut under Arne Slot, att hålla boll och spela sig hem till tre poäng. Men med bara uddamålet till sin favör och ett kontringsglatt motstånd var det inte helt utan press.

Alisson stod för flera parader, den ena lite konstigare än den andra och frågan var om det var en baksida som fick det att se lite tveksamt ut?

För i den 79:e matchminuten satt sig målvakten ner i frustration och visade med all önskvärd tydlighet att baksidan återigen strulade. Denna gång så pass mycket att det inte fanns utrymme för att spela av de sista tio minuterna.

Med världens bästa andramålvakt, Caoimhin Kelleher, borta på grund av sjukdom var alternativet tredje målvakten Vitezslav Jaros som fick göra debut.

Det är ett otacksamt läge att komma in i, skydda en uddamålsledning mot ett lag som fått blodad tand. Den första aktionen höll också på att bli ett drömmål från Will Hughes, men skottet drog sig bort från Jaros vänstra kryss.

Liverpool försökte planenligt spela sig hem till tre poäng, men inte med den självklarhet man önskat till en början. Och i matchens slutminuter fick Ebrechi Eze ett jätteläge att kvittera, men en tjuvande Jaros fick avslutet mitt på sig.

På tilläggstid kunde Liverpool utnyttja de sex minuterna väl med ett långsammare tempo och en smartness och till sist, trots ALLT, som talade emot både psykiskt och fysiskt bärgades tre poäng i toppen av ligan. Viktigt inför landslagsuppehåll och det mardrömsschema som väntar de kommande två och en halv månaderna framöver.

Spelarbetyg:

Alisson 8 (ut 79’)
Sysslolös i 40 minuter, men står sedan pall på det ena konstiga sättet efter det andra. Räddar Liverpool från poängtapp men tvingas tyvärr utgå med tio minuter kvar, förhoppningsvis bara en egen försiktighetsåtgärd för att slippa åka till Sydamerika under uppehållet. Men det känns långsökt.

Trent Alexander-Arnold 7
Sköter sin kant fint, och är såklart bra med bollen men utifrån den tid han tilläts av Palace hade man nästan förväntat sig mer. Lite nonchalant i trängre situationer och gör passningsmottagarens jobb något svårare. Men i det stora hela inget att klaga på.

Ibrahima Konaté 7
Vinner det han ska vinna och bidrar till en hållen nolla. MEN det är mellan honom på båda sidor som Palace hittar sina farligaste lägen. Inte nödvändigtvis hans fel alla gånger, men en detalj att hålla koll på.

Virgil van Dijk 8 (MOTM)
Den enda spelare som kan behärska, och får se nonchalant ut. Sköter allt med en sådan självklarhet och det börjar bli tröttsamt att säga det. Får till slut motståndarna att helt enkelt sluta försöka (eller så ser det bara ut så).

Kostas Tsimikas 7 (ut 79’)
Inleder matchen väldigt piggt och resolut. Är också den avgörande länken i målet när hans klockrena pass blir noterad som en ”hockeyassist”. Slår av lite på takten desto längre matchen lider och gör således bara 80 minuter.

Ryan Gravenberch 7
Överallt under stora delar av matchen. Ytterligare en högt skattad insats, och kanske hade förtjänat att tillhöra ”åttorna” men gav bort bollen vid ett par tillfällen för mycket i min bok när man skyddat en uddamålsledning.

Alexis Mac Allister 6 (ut 45’)
Gör de första aktionerna klockrent, men sen nästan raka motsatsen. Spelet i den sista tredjedelen, om det så var en pass eller ett avslut saknade det mesta. Det behövdes en förändring i paus och valet föll på honom.

Mohamed Salah 5 (ut 72’)
En typ av match som normalt sätt skyddad av poäng, men idag var det tyst från Salah. Har bra samspel med Graven och Trent men inte mycket mer än så. Bör göra tvåan men avslutet alldeles för tamt när chansen dyker upp.

Curtis Jones 6 (ut 89’)
Inleder matchen ovant och kommer inte in i rytmen, drar på sig ett par frisparkar och är lite ”all over the place”. Blir bättre och bättre när han får gå ner som en åtta/sexa och vinner boll i den andra. Kanske inte den ersättaren som ska finnas till Szobo?

Cody Gakpo 7
En bra match där han är aktiv på båda halvorna, men kanske framför allt som ett underbart stöd till försvaret. I denna match blir dock inte offensiven lidande utan får en assist och mycket involverat i anfallet. En bra tagen chans.

Diogo Jota 7
Ett riktigt målskyttsmål. Avgör matchen, men ska åtminstone göra ett till och kanske två. Avgör, men kunde också varit den som blivit syndabock.

Dominik Szoboszlai 7 (in 45’)
Hittar rätt i sin roll som länk mellan anfall och mittfält, samtidigt som han sköter sin defensiva roll. Om man ska klaga på något är det beslutsfattningen i sista tredjedelen.

Luis Díaz 6 (in 72’)
Lite ovan på högerkanten, men höll det enkelt utan misstag.

Vitezlav Jaros 8 (in 79’)
Förtjänar betyg trots kort speltid. Sett till debut och en oförtjänt situation att komma in i så gör han det klockrent. Snabb från linjen, inget slarv och en trygg punkt. Krönte nästan debuten med en assist om Jota orkat.

Andrew Robertson – (in 79’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Wataru Endo – (in 89’)
Spelade för kort tid för att betygsättas. Men är klockren.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-10-05 16:16:00
Author

Fler artiklar om Liverpool