Dagen efter: Domen föll (för hur ska Mourinho vända detta?)
Tottenham var inte ens nära mot RB Leipzig. Det fanns heller ingen desperation.

Dagen efter: Domen föll (för hur ska Mourinho vända detta?)

José Mourinho har förlorat allt. FA-cupen, ligaspelet och nu Champions League. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Det här var ju inte ens nära. Hur kunde det gå så fel?

- Det handlar inte om den här matchen. Jag har tjatat länge nu. José Mourinho har i laguttagningar betett sig som Tottenhams största fiende. Att röra om och få alla att känna osäkerhet är receptet för misslyckande. Går man in för att försöka förstöra så mycket som möjligt är det ju precis så man gör. Ändra om, rycka undan all trygghet, rasera den gamla hierarkin. Genom att försvaga ledarskapet som fanns i truppen riskerar man även att få en hnällkultur i omklädningsrummet. Nu har Mourinho visserligen valt ut Tanguy Ndombele till den som andra kan titta på och tänka att det är skönt att det där inte är jag, men det räcker inte. Det måste även finnas ledare.

Jag vill hävda att det hade sett bättre ut om Mourinho spelat med fem mittbackar varje match, eftersom det åtminstone gett spelarna chansen att ha något att utgå ifrån. Men istället så ändrar han om hela tiden, och då går det som det går. Ändra gör man i medgång, i motgång måste man skapa rutiner och spela samman ett lag efter bästa förmåga. 


2. Så vad kunde Mourinho ha gjort igår? 

- Det fanns inte så mycket att göra sett till laguttagning eller spelsystem, eftersom han inte satt grunderna tidigare. Sen är det klart att jag inte hade spelat Ryan Sessegnon, men det är bara min åsikt om en spelare som inte hör hemma på den här nivån just nu, det handlar inte om att det är det som är grundproblemet. Men det som Mourinho hade kunnat göra igår... Det hade väl varit att förmedla en tro på uppgiften. Att verkligen satsa allt på att dominera omklädningsrummet, att få alla att tro på honom, och inte misslyckas med detta. Nu tror jag att han inte ens vågade försöka, eftersom han antagligen hade misslyckats med att övertyga truppen, men alternativet att inte ens försöka var ännu sämre.

Hur jag vet att han inte ens försökte? Nja, det vet jag väl inte. Men som jag tolkar spelarnas icke uppumpade inställning till match, som jag tolkar Mourinhos matchcoachning där han såg ut att acceptera utgången, och hur han valde att byta spelare så finns det inte att Mourinho verkligen försökte.


3. Hur går vi nu vidare från detta?

- Det var ett svagt ledarskap som försatte klubben i detta. Det skulle aldrig ha kunnat gå så här illa. Om klubbledning och Mauricio Pochettino hade agerat korrekt hade Pochettino omöjligt kunnat få sparken så tidigt efter en CL-framgång. Men om det nu var Pochettino som snabbt gjorde sig omöjlig, och klubbledningen inte kunde göra annat, då kan det omöjligt ha behövt bli på det sättet som det nu blev. Då borde man ha kunnat få till en annan typ av ledarskapsbyte, där den som kom in inte skulle ha agerat likt Mourinho nu har gjort med dessa ständiga ändringar av spelsystem och spelarval.

Men nu är det som det är. Jag skulle vilja att Mourinho kallades in till klubbledningen, och att han där skulle förklara vad han anser krävas för att det här ska bli något bra. Sen är det upp till klubbledningen att tro honom eller inte. Om han verkligen kan vara övertygande så borde han även kunna övertyga en spelartrupp, men om han inte kan få en spelartrupp att se intresserade ut av en åttondelsfinal i CL så misstänker jag att Mourinho inte längre kan överyga Daniel Levy. Och om inte Levy tror på Mourinho, då finns det bara en sak att göra.

Spursredaktionen2020-03-11 10:25:00

Fler artiklar om Tottenham