Derby County till tredjedivisionen för tredje gången

Derby County har degraderats till en lägre division ett antal gånger under klubbens 138-åriga historia. Dock känns årtalen 1955, 1984 och 2022 lite tyngre då klubben dessa år fått lämna den engelska andradivisionen. 1955 skiljde det åtta poäng till säker mark och 1984 var det med fem poängs differens The Rams fick lämna.

Säsongen 1955/56 fick tidigare Derbyspelaren Harry Storer managerjobbet med målet att ta sig ur tredjedivisionen. De hamnade på en andraplats i division tre norra, vilket inte gav uppflyttning trots 110 gjorda mål. Säsongen efter blev det serieseger och uppflyttning till andradivisionen. Där blev klubben ett lag som tillbringade de flesta säsongerna på undre halvan tills säsongen 1968/69, då The Rams vann serien i överlägsen stil. Det var början på en tid som skulle bli den mest framgångsrika i klubbens historia.

Säsongen 1983/84 var till vissa delar lik den gångna säsongen med stora ekonomiska problem. Inför kommande säsong fanns en dryg handfull kontrakterade spelare till nyutnämnde managern Arthur Cox. Efter att klubben räddats från likvidation i mars/april 1984 fanns det inte många pund för Cox att inhandla spelare. De spelare som kom in sommaren 1984 var fri transfers och några som kostade ett färre antal tusen pund.

Det Cox gjorde under sin första säsong var att lugnt och klokt bygga upp ett lag som på sikt skulle bli ett topplag i tredjeligan. Av de få spelare som var kvar från tidigare säsongen fanns ett par forwards som kompletterade varandra väl och stod för en hel del mål, Bobby Davison och Kevin Wilson. Unge Wilsons tretton liga- och cupmål under säsongens första två månader attraherade självklart andra klubbar. Med facit i hand är det bara att konstatera att Cox gjorde ett mästerverk genom att sälja Wilson till Ipswich Town. För bl.a. de pengarna kunde han under säsongen kontraktera spelare som kommande säsong var tungan på vågen i den slutgiltiga ligaplaceringen. Jag tänker på Trevor Christie, Gary Micklewhite och Geirant Williams.

Första säsongen under Cox uppbyggnad slutade med en sjundeplats, 18 poäng efter tredjeplacerade Hull City. Inför och under säsongen 1985/86 behövde Cox bara komplettera sin trupp med ett fåtal spelare. Derby County var nu redo för att slåss om en av de tre första platserna i ligan. Laget förlorade enbart åtta matcher och tog klivet upp i andraligan. En andraliga som bara blev ett hastigt besök då The Rams stod som ligasegrare 1986/87 och klubben var åter i högsta ligan efter sju års frånvaro.

Det finns vissa likheter under dessa två tredjeligatillfällen. Ny manager införskaffades som byggde ett Derby County med nya spelare som gav utdelning efter två säsonger. Både Storer och Cox var erfarna ledare. Storer började sin managerbana i Coventry City 1931 och Cox var manager i både Chesterfield och Newcastle United sedan 1976, men hade också erfarenhet från att varit assisterande till bl.a. Bob Stokoe när Sunderland slog Dirty Leeds i FA-cupfinalen 1973. Det behövdes m a o två erfarna rävar för att ta oss ur tredjeligan.

Om vi skall hoppas på att traditionen fortsätter kommer Wayne Rooney bygga ett lag (med eller utan 15 minuspoäng) som under andra säsongen i League One tar klivet upp till The Championship. I jämförelse med Cox tid i ”trean” tror jag att Rooney har en tuffare utmaning. Det som skiljer Cox förutsättningar kontra Rooneys är tyvärr en hel del. Erfarenheten från ett managerjobb, spelet i tredjeligan är mer fysisk idag, höga spelarlöner är idag en konkurrens samt kvaliteten i kvarvarande spelartrupp. Rooney saknar tex notoriska målskyttar vilket Cox redan hade i Davison och Wilson.

Rooney behöver stärka sin trupp med gediget erfarna spelare, gärna spelare som gjort samma resa som The Rams nu avser att göra. Visst har vi många unga talanger tack varje bl.a. Darren Wassells gedigna arbete i akademin. Nu tror jag inte att det går att köra vidare med ett halvt tonårsgäng i en startelva i League One, en liga där spelet lär vara mer rått och fysiskt än i The Championship. Jag tror att Rooney behöver göra en ”Cox”, sälj spelare som är landslagsmeriterade och har ambitioner att vara så i framtiden. Tänker bl.a. på Jason Knight och Krystian Bielek. Använd dessa pengar till kloka investeringar av erfarenhet. Jag tror också att Rooney behöver komplettera sin ledarstab med någon som har erfarenhet av tredjeligan och som gärna gjort en resa till The Championship.

För att få rätt spelare in till klubben är rekryteringsteamet en nyckel. Idag lär den bestå av bl.a. Steve McClarens grabb och vår tidigare ägares styvson. Jag förväntar mig att ny ägare rör om i den befintliga organisationen och tillsätter hög kompetens bland de som skall finna rätt spelare.

För oss supportrar blir det förhoppningsvis en kul omstart och, vem vet, det kanske på några års sikt blir att se PL-fotboll på Pride Park igen. Vi bör dock ha tålamod, Rom byggdes inte på en dag. Vi kommer nästa säsong möta gamla bekanta från PL och The Championship. Charlton Athletic, Portsmouth, Bolton Wanderers och Ipswich Town. Det blir nya bekantskaper i form av Fleetwood Town, Morecombe och Cheltenham Town och vem vet Nigel Cloughs Mansfield Town kanske dyker upp på Pride Park, de har chansen i ett playoff till League One.

Det är dock ett hinder kvar för nästa säsong, ägarfrågan som handlar om klubbens existens….. Bara vi får klart med ny ägare – så kör vi!! COYR
 

Stefan Borg2022-05-09 15:59:54
Author

Fler artiklar om Derby