2024-10-01 20:45

Burnley - Plymouth
1 - 0

Fem tankar efter 0-1 mot Burnley
Besvikna Argylespelare efter slutsignalen

Fem tankar efter 0-1 mot Burnley

Det blev små marginaler som avgjorde igen i bortamatchen mot en av favoriterna för årets Championship. En billig straff för hemmalaget och missade chanser (igen) för Argyle blev avgörande till sist.

Skadekrisen landar helt plötsligt
I införrapporten tyckte jag att skadeläget var rätt så lugn. Så fel kan man ha.

Det visade sig att Argyle hade samlat på sig tre stycken skador sedan segern över Luton i fredags. Anfallaren Muhamed TijaniMuhamed Tijani, som bara hade tillfrisknat från en tidigare skada förra veckan, har nu sträckt ljumsken i träning och blir borta minst fram till nyår. Mittfältaren Adam ForshawAdam Forshaw, också han någon som verkar få den ena skadan efter den andra, hade också sträckt ljumsken i träning (man undrar vad de gjorde...) han beräknas dock bara vara borta någon månad. Lagkaptenen Joe EdwardsJoe Edwards fick en smäll i Lutonmatchen och riskerades inte, han kan dock eventuellt återvända på lördag. 

Med Tijani skadad, Michael ObafemiMichael Obafemi otillgänglig eftersom han tillhör Burnley, och Ben WaineBen Waine utlånad till Mansfield, återstod bara en anfallare - Ryan HardieRyan Hardie. Så Argyle fick göra det vanliga och hittade en kille i U18 truppen, Joe Hatch, som fick sitta på bänken (och göra inhopp) trots att han aldrig ens hade tränat med seniortruppen innan. 

Islänningen Victor PálssonVictor Pálsson fick ersätta Edwards som högerback, medan Nathanael OgbetaNathanael Ogbeta kom in istället för Bali MumbaBali Mumba eller Brendan GallowayBrendan Galloway som vänsterback.  Dessa två hade inte spelat alls sedan katastrofen i Sheffield (0-4 i premiären). 

Burnley har förstås en ännu längre skadelista, men kan ändå slänga in anfallsspelare i slutet som ecuadiorianen Jeremy Sarmiento, tongivande på lån i West Brom och Ipswich ifjol. Känns som Burnleys B-lag hade kunnat göra det rätt så bra i Championship om alla var friska...

Billig straff eller inte?
Matchens avgörande ögonblick var halvvägs igenom första halvleken. Darko GyabiDarko Gyabi skulle rensa en boll på volley, missade den totalt och träffade en motståndare lite snett efteråt. Denna hade förmodligen inte fått bollen ändå, men kollapsade förstås till marken. Domaren tvekade en stund och pekade sedan på straffpunkten. Josh Brownhill gjorde inget misstag från straffen och matchens segermål var ett faktum. 

Det var onekligen klantigt av Gyabi, men Wayne RooneyWayne Rooney och de flesta Argylefansen tyckte det var billigt. Det kokar allt som oftast ner till frågan om hur mycket kontakt man får leva med i fotboll och svaret verkar vara olika från varje domare. Min känsla är att större lag - och kanske hemmalag också - får sådana beslut med sig för det mesta. Min känsla är också att VAR inte hade ingripit oavsett beslut, om den hade funnits i Championship.

Billig ja, felaktigt nej är nog min slutsats.

De nya ytterbackarna gjorde inte laget bättre...
Islänningen Pálsson på högerbacken känns som en mittback. Han är stor och stark och nickar gärna. Och han är inte snabb. Det var liknande intryck som från premiären när han ganska ofta inte hängde med Sheffield Wednesdays snabba kantspelare. 

Efter insatsen i den matchen och Rooneys hårda kritik efteråt trodde jag det skulle dröja innan vi såg Ogbeta igen, men han var tillbaka och lika vilsen som innan i början. Burnleys högerspringare Luca Koleosho sprang förbi gång på gång och jag fattar egentligen inte hur han aldrig verkade komma till skott eller hitta en lagkamrat en enda gång... 

Ogbeta växte i viss mån in i matchen och ser ok ut när han anfaller, vilket han gärna gör, men han känns fortfarande inte som en försvarsspelare överhuvudtaget.

Whittaker och Bundu skjuter utanför
Morgan WhittakerMorgan Whittaker verkar fortfarande leta efter formen från förra hösten. Om man satt i ledningen hos Burnley och kollade på hans insats kände man sig antagligen nöjd att man inte hade hostat upp mer än 10 miljoner pund för honom under augusti.

Det var många slarviga passningar från honom och ett par rätt så bra chanser som han sumpade. Han verkar alltid vilja skruva bollen mot bortre stolpen med vänstern men skotten passerade ribban med någon meter.

Mustapha BunduMustapha Bundu å sin sida verkar Rooney vilja använda som vänsterspringare denna säsong. Han bytte av Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko i andra halvleken och precis som mot West Brom fick han matchens bästa chans mot slutet. Han är dock alldeles för högerfotad och fick inte iväg något bra skott när han frispelades framför målvakten från (inte alltför) snäv vinkel.

"Inte här man ska ta poäng" nummer två
Det är inte så länge sedan man satt här och skrev om 0-1 mot West Brom och en del saker kändes igen från den matchen. Samma resultat, bortamatch mot toppmotståndare, spelar helt ok och missar chanser, Bundu missar den bästa mot slutet. 

West Brom matchen var dock roligare och det kändes mer som man mötte ett riktigt topplag där. Burnley var effektiva men knappast underhållande. De var rätt så nöjda med sin ledning i andra halvleken och inte alltför intresserade av att utöka den. Argyle dominerade till och med bollinnehavet och förtjänade kanske en poäng sett till spelet.

Nåväl, lättare matcher finns återigen. På lördag kommer Blackburn till Home Park - som inte längre är obesegrade efter förlusten mot Coventry igår. De har börjat säsongen över förväntan men Argyle hoppas såklart avsluta inför uppehållet med en seger.

Geoff Bache2024-10-02 21:54:00
Author

Fler artiklar om Plymouth