Home Park, 2024-10-05 16:00

Plymouth - Blackburn
0 - 0

Fem tankar efter nytt stopptidsdrama och 2-1 mot Blackburn!
Morgan Whittaker gjorde första målet på Home Park på ett halvår

Fem tankar efter nytt stopptidsdrama och 2-1 mot Blackburn!

Det blev en tredje raka hemmaseger mot topplaget Blackburn, med ett nickmål från Morgan Whittaker i 97:e minuten! Argyle dominerade matchen fullständigt men missade många chanser återigen, och såg ut att ångra det när gästerna kvitterade i slutet. Men de fick vad de förtjänade till sist!

Två snygga mål och Whittaker inblandad i båda
Morgan WhittakerMorgan Whittaker har fått en hel del kritik på sistone. Efter en makalös höst ifjol och 19 mål i Championship har man tackat nej till flera stora bud på honom under sommaren och han ses som Argyles självklara stjärna. Förväntningarna är därefter och han hade bara gjort ett mål denna säsong innan denna match.

Inte sällan har han varit dubbelmarkerad dock vilket har varit en framgångsfaktor för Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko på andra kanten. Så även vid första målet här. Whittaker ryckte sig fri och slog en perfekt lång passning till Cissoko. Denna bröt sig in i straffområdet, hittade utrymme för ett inlägg och rullade in Michael ObafemiMichael Obafemi, som kunde göra sitt första mål för Argyle från nära håll. 

Han har också blivit mycket bättre med att hjälpa till i försvarsspelet, en aspekt som totalt saknades ifjol. Han gav bort enkla bollar en hel del under matchen dock och säkerheten med enkla passningar måste förbättras. Det syns i ett lag som är riktigt bra på det för det mesta.

Och sedan blev han stor matchhjälte i slutet! Lewis GibsonLewis Gibson placerade en perfekt lång passning på Adam RandellAdam Randells huvud, han lyckades på ett kontrollerat sätt nicka in framför mål och där var Whittaker för att nickskarva in segermålet och ta tillbaka två poäng som såg ut att ha runnit ut i sanden...

Borde varit storseger sett till chanserna
Argyle har gjort det till en vana att spela bra och sumpa många chanser. Denna matchen var inte annorlunda på den fronten.

Obafemi fick förtroendet längst fram istället för Ryan HardieRyan Hardie och tog sitt mål bra, han skapade även ett riktigt bra chans till sig själv från ingenting men kunde inte få kontroll på skottet. Sedan sköt han över efter en målvaktsretur när han borde åtminstone kunnat få skottet på mål.

Aynsley Pears i Blackburnmålet producerade i för sig en del vassa räddningar också, men åtminstone ett par gånger borde inte ha fått chansen. Joe EdwardsJoe Edwards, ensam vid straffpunkten, gick på kraft men sköt nära Pears som kunde tippa bollen över. Mustapha BunduMustapha Bundu i kontrast placerade sitt skott riktigt bra men den var så lös att Pears hann slänga sig och rädda. Pears hann också precis tippa ett skruvat skott från distans från Cissoko över ribban.

I kontrast hade inte Daniel GrimshawDaniel Grimshaw i Argyles mål så mycket att göra. En fotparad från nära håll efter en tilltrasslad situation i matchinledningen var ungefär hans räddningsinsats idag.

Blackburn rätt så bleka för dagen
Gästerna var riktigt snabba med sina kontringar när de erövrade bollen högt upp, vilket de gjorde en del. Båda Whittaker och svensken Rami Al HajjRami Al Hajj var lite väl nonchalanta med enkla passningar ibland.

Däremot skapade de förvånansvärt lite med tanke på hur deras säsonginledning har varit och det hade varit ett rån om de hade fått med sig en poäng.

Det var de egentligen nära att göra när de kvitterade i slutet efter att inbytte högerbacken Joe Rankine-Costello hade nickat ett inlägg över Grimshaw från snäv vinkel. Det var kontroversiellt också eftersom det var en rätt tydlig tröjdragning mot Ryan Hardie innan inlägget. Wayne RooneyWayne Rooney var så upprörd att han sparkade en vattenflaska in i publiken och blev därför utvisad!

Precis som Argyle verkar Blackburn vara ett helt annat lag på bortaplan än den målglada anfallsmaskinen som har vunnit alla sina hemmamatcher hittilla. Tränaren John Eustace medgav efteråt att han hade ställt upp laget för att hålla ställningarna i hopp om att anfallsvapnen som Yuki Ohashi skulle kunna komma in och avgöra sista halvtimmen. Det funkade inte särskilt bra, även om Ohashi är snabb och bollskicklig och hotade mycket mer än stora Makhtar Gueye hade gjort fram till dess.

Matchens lirare - Adam Randell
Lokalhjälten Randell ("The Plymstock Pirlo") verkar ha blivit förstavalet som defensiv mittfältare och han ser mer och mer ut som spindeln i nätet, en central punkt som alla spelsekvenser måste passera. 

Passningarna sitter ständigt rätt och han verkar alltid veta var alla är. Assisten för Whittakers segermål var inte illa heller. 

Det syns att Rooney har mycket förtroende för honom, mer än tidigare tränare har haft. Tidigare säsonger har han stundtals petats till förmån för andra som Jordan HoughtonJordan Houghton, men verkar ha gjort platsen till sin egen nu.

9 poäng av 15 och tre raka hemmasegrar!
Nu är det dags för två veckors öken som heter landslagsuppehåll. Senast vi var i den sitsen hade Argyle inlett säsongen med fyra matcher mot förmodade mittenlag, tagit två poäng och gjort två mål. Jag satt och bävade lite inför de kommande fem matcherna innan detta uppehåll, där alla motståndare såg ut att vara topplag.

Argyle har dock vunnit alla tre hemmamatcher och gjort åtta mål i de matcherna. Man har diskat av serieledarna Sunderland, fallskärmslaget Luton och överraskningsgänget Blackburn. Bortamatcherna har inte bjudit på ytterligare poäng, men man har spelat positivt trots två 0-1 förluster mot West Brom och Burnley, båda lag för den absoluta toppen. De flesta hade varit nöjda med hälften så många poäng i dessa matcher.

Nästa bunt består av sex matcher - och temat är förmodade bottenlag med undantag för ett riktigt svårt möte borta mot Leeds. Annars är det Cardiff, Millwall och Derby på bortaplan, Preston och Portsmouth på hemmaplan. Det blir förstås inte lätt - alla dessa lag har spelat bra ibland (Cardiff undantagna!) - men det känns också som Argyle har kapacitet att slå allihopa om man fortsätter att spela som man har gjort i denna period. Fyra av sex matcher är dock på bortaplan och där har vi dock bara en poäng och ett mål hittills. Precis som många andra lag måste vi hitta ett sätt att överföra hemmaformen till bortamatcherna!
 

Geoff Bache2024-10-05 22:29:00
Author

Fler artiklar om Plymouth