Hur långt kan Curtis Jones självförtroende ta honom?

Hur långt kan Curtis Jones självförtroende ta honom?

Curtis Jones har tagit stora kliv denna säsong och den kritik som riktats mot Liverpool har undkommit den unge mittfältaren. Jones har nämligen varit en av få ljusglimtar. Vi tar ett grepp om Liverpoolgrabben och passar även på att höra hur två av Jones tidigare motståndarspelare upplevde honom, bland annat med en rolig anekdot.

Liverpools säsong har sannerligen varit mörk och särskilt många glädjeämnen har vi inte fått ta del av. En av få ljusglimtar har dock varit att få se hur Curtis Jones har etablerat sig i laget. Den idag 20-årige mittfältaren som är född och uppväxt i stadsdelen Toxteth några stenkast söder om Liverpools centrum har gått från att vara en lovande junior till att kriga om en plats i startelvan. Jones närmar sig redan 50 spelade matcher för klubben trots att han så sent som ifjol inte alls var i närheten av en ordinarie plats.

Det var dock under förra säsongen som han presenterade sig för den breda massan då han stod för en rad uppmärksammade prestationer. Han avgjorde straffsparksläggningen i ligacupmatchen mot Arsenal genom att slå in den femte straffen framför The Kop. Han fick till en drömträff rätt upp i krysset i FA-cup derbyt mot Everton. Han blev Liverpools yngste kapten någonsin när Klopp ställde ut ett rent juniorlag i följande omgång mot Shrewsbury. När ligatiteln senare hade säkrats fick han dessutom tillräckligt med speltid under slutet av säsongen för att kunna titulera sig ligamästare. Pokalen lyfte han med en Spion Kop halsduk runt pannan. 
 
Med allt detta i bagaget gick Jones in i denna säsong och har sedan gått från klarhet till klarhet. Stundtals har han också imponerat trots den hårda konkurrensen kring mittfältspositionerna. Inställningen och tekniken verkar det inte vara något fel på och han har visat sig bra både i spelet med och utan boll. Att en lokal grabb tar sig hela vägen upp till Liverpools seniorlag är ju heller ingen självklarhet i den fotbollsvärld vi lever i idag. Trent Alexander-Arnold har redan varit etablerad i flera år men att få upp ytterligare en scouser som kan slå sig in i laget får ju en självklart att drömma ännu mer.

Curtis Jones som tillhört Liverpools organisation sedan barnsben fick symboliskt nog även ha Steven Gerrard som tränare under tiden i Liverpools U18-lag. Han fick också en hel del beröm av sin store idol som såg stor potential i honom, kanske framförallt då bägge har mittfältspositionen som gemensam nämnare. Förutom att steg för steg ha gått igenom Liverpools juniorled har Jones också tagit plats i Englands olika juniorlandslag från U16-landslaget fram till U21 där han numera huserar.  
 
När Curtis Jones 2017 spelade för England mötte de Finland i en U16-juniorlandskamp. Jag hörde av mig till två av spelarna i det finska landslaget i den matchen för att få en lite annan synvinkel på Liverpools mittfältare och för att få reda på ifall han redan då hade något extra. Spelarna i fråga heter Jeremiah Streng och Noah Nurmi. Båda två spelar idag i finska högstaligan och är alltså jämngamla med Jones (födda 2001). Anfallaren Streng är för tillfället utlånad till Helsingfors IFK. Mittbacken Nurmi som tidigare tillhörde danska Esbjerg representerar numera FC Inter från Åbo. För några år sedan mötte de alltså Curtis Jones på planen och jag passade på att ställa några frågor till dem om hur de upplevde sin motståndare. 
 
För några år sedan spelade ni mot Curtis Jones i juniorlandslaget, minns ni att ni mötte honom? 

-Både Nurmi och Streng minns detta väl. England vann för övrigt matchen med 4-0. 

Hur upplevde ni honom, både spelmässigt och som karaktär, stack han ut med några speciella egenskaper redan då? 

Nurmi: ”-Kommer egentligen inte ihåg jätte mycket av själva matchen i sin helhet, men minns att Jones var mycket skicklig och gillade en mot en situationer. Men en situation där Jones spelade en huvudroll kommer nog säkert alla som var med på det landslagslägret ihåg. I slutet av matchen stannade Jones bollen vid vänstra kanten framför vår ytterback och började dra upp sina strumpor mitt under spelets gång. Ett tecken på att han tyckte att vi var usla på fotboll. Har aldrig sett Erkka V. Lehtola (Finlands tränare) så upprörd efter matchen vid vårt palaver på grund av den situationen. Han demonstrerade hur vi borde ha tacklat honom med att sparka sönder taktiktavlan. Därför har jag personligen väldigt dåliga minnen av honom och skulle mer än gärna få revansch. Han verkade även vara ganska arrogant utanför planen när man såg honom runt hotellet. Hoppas han har blivit klokare under åren!” 

Streng: ”-Instämmer med det som Noah berättar, minns samma sak och den situationen.” 


Såg man redan då att han var en av de bättre spelarna i Englands lag? 

Nurmi: ”-Kommer nog ihåg att han var skickligare med bollen än sina lagkamrater” 

Streng: ”-Kan även tillägga att hans självförtroende att testa på olika trix och sånt på planen var något man inte annars ser särskilt mycket av i den åldern.” 


När jag kollar igenom vilka andra spelare som fanns med i det engelska laget är det väl egentligen bara Arsenals Bukayo Saka som hittills slagit igenom lika stort som Curtis Jones. Dock fanns även nuvarande Liverpooljuniorerna Elijah Dixon-Bonner och Luis Longstaff med i det engelska laget, minns ni om någon av dessa utmärkte sig? 

Nurmi: ”-Kommer tyvärr inte alls ihåg dessa." 

Streng: ”-Minns lite av Longstaff som en mittfältare som höll hög kvalité och som inte gjorde många misstag." 

 
Stort tack till Streng och Nurmi för att de delade med sig av sina upplevelser och bjöd på en minst sagt speciell anekdot gällande Jones. Självförtroendet verkar det som sagt inte vara något fel på och detta är också något som Jones olika tränare påpekat gång efter annan. Man kan självklart förstå ilskan hos motståndarlaget då Jones drog upp strumporna och hånade dem, men kaxigheten behöver ju dock inte vara något negativt, det har vi sett bland flera spelare som tagit sig till världstoppen under årens gång. Jones verkar faktiskt vara en rätt stor karaktär och då ska vi komma ihåg att karriären egentligen bara har börjat.  

Självförtroendet är också något som han har tagit med sig från junioråren upp till A-laget. Vi har sett hur han vågar utmana och inte är rädd för att skjuta från distans. För att slå sig in på högsta nivån måste man ha ett starkt psyke och detta kännetecknar ju sannerligen Curtis Jones. Nästa fråga är ju då självklart hur långt han kan gå? Nu har han fått en hel säsong med enbart a-lags fotboll och känner vi honom rätt så kommer han att fortsätta kriga stenhårt om en plats i startelvan. Trots likheterna ska vi dock akta oss för att jämföra honom med Steven Gerrard. Drömma kan vi ju alltid, men låt nu Jones utvecklas till den bäste spelaren som han själv har förutsättningar att bli. Hur högt han kommer att nå återstår att se. Som 20-åring kan vi åtminstone konstatera att han kommit en bra bit på vägen. 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-04-30 08:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool