Pride Park Stadium, 2020-12-16 18:30

Derby - Swansea

Inför Derby County - Swansea City
Hemmamatch mot Swansea City - tyvärr fortfarande utan en stödjande publikmassa.

Inför Derby County - Swansea City

Kan vi få se en ketchupeffekt för The Rams när det gäller att hitta målet mot ett försvarsstarkt Swansea City på onsdag kväll?

Det är inte ovanligt att lag börjar plocka poäng vid byte av ansvarig manager. Efter ett tag brukar det dock tyvärr falla tillbaka i gamla hjulspår. The Rams är ett bra exempel efter varit obesegrade sedan Wayne Rooney intog den tillfälliga rollen som manager. Frågan är om smekmånaden nu är över för Rooney när Swansea City gästar Pride Park, ett Swansea som ser starkt ut och innehar för närvarande tredjeplatsen i The Championship.

Det var länge sedan vi höll nollan bakåt i tre raka ligamatcher, inte sedan januari 2018 har vi klarat av detta och då i fyra raka matcher. David Marshall är självklart en del i denna framgång, vår förste riktige målvakt sedan Scott Carson var på topp. Framåt är vi allt annat än lyckade. Åtta gjorda mål på 18 matcher är direkt pinsamt. Känns lite som division fem-nivå. En del i orsaken till måltorkan är, som alla Ramsanhängare skriker efter, avsaknaden av en riktig nr 9. Nu tycker jag att Colin Kazim-Richards gett oss bättre måltillfällen bara genom sin närvaro i mitten av anfallslinjen, han är dock ingen notorisk målskytt och frågan är väl om han orkar spela två matcher vecka efter vecka. Här har självklart de som håller i klubbens pengar något att fundera på och kanske också sträcka upp handen och säga – förlåt! Hade Phillip Cocu fått den nr 9 han ville ha, då hade ligaplaceringen garanterat varit på annan plats (högre upp). Våra managers har haft förkärlek av att köra en ensam center på topp och möjligen att ha två forwards tillsammans på topp skulle kunna få igång målskyttet. Kikar vi på säsonger från förr när The Rams varit framgångsrika har vi haft två giftiga forwards tillsammans. Ni minns kanske John O´Hare/Kevin Hector, Bobby Davison/Phil Gee, Paul Goddard/Dean Saunders och Paolo Wanchope/Dean Sturridge. Problemet med den idén är att vi inte har två riktiga forwards med naturligt målsinne.

Januarifönstret närmar sig och jag förutsätter att rekryteringsteamet med Steve McClarens grabb och Mel Morris styvson är på hugget för att finna en nummer 9 som kan hålla oss kvar i The Championship. Derbys rekryteringsteam är väl knappast det vassaste gänget i The Championship, i alla fall om vi ser på vad de tillfört de senaste säsongerna. Tror därför inte vi skall ha för höga förväntningar. Jag ser även ett annat problem när det handlar om januaris rekryteringar. Vem är ägare och har eventuella pund att skjuta till, vem är manager och vem skall tillstyrka förvärv. I den bästa av världar hade ägarfrågan varit löst liksom managerposten. Finns klar risk att fel spelare får mångårskontrakt, vilket vi sett förr.

Många tror på Rooney som ny manager, vilket säkert inkluderar vår nr 32. Han kan säkert bli en riktig bra manager på sikt, men kanske inte den vi behöver just nu. Han har fortfarande mycket att lära. Blev tex oerhört förvånad av hans coaching när Morgan Whittaker fick ersätta Tom Lawrance efter halvtimman spelad mot Stoke City. Whittaker som tidigare inte startat en ligamatch och brukar vid inhopp få bidra med max 20 minuter. De alternativ Rooney hade, som varit klart bättre, kom in men senare i andra halvlek.

Curtis Davies lär bli borta länge och han har verkligen varit vår klippa i fyrbackslinjen. Andre Wisdom ersatte honom på ett bra sätt mot Stoke, men skall vi vara ärliga så satte ett skadedrabbat Stoke knappast våra försvarare på något ordentligt prov. Förhoppningsvis kör Rooney vidare på senaste fyrbackslinjen, det ger dessa möjlighet att bli samspelta.

Även om säsongen till stor del varit ett mörker har jag, förutom Marshall, hittat en verklig ljuspunkt – Jason Knight. Har killen dubbla lungor, blir han aldrig trött? Han gör match efter match insatser med klubbmärket nära hjärtat. Får ibland känslan att vi har två spelare med nummer 38, han tycks vara och jobba överallt. Knight är också möjlig att spela på samtliga platser på mittfältet, men jag tror att hans bästa position är bakom vår nummer nio.

Graeme Shinne är åter efter avstängning och jag förväntar mig att han åter spelar jämte Krystian Bielek. Bielek har verkligen imponerat och den passningsförmågan vi såg från Rooney i hans inledningen, den besitter vår polske landslagsman. Tom Lawrence var åter mot Stoke efter avnjutit bänkplats någon match, tyvärr direkt skadad men kan vara ok till onsdag. Duane Holmes var senast inte ens på bänken efter några mindre bra framträdanden. Martyn Waghorn har börjat senaste matcherna på bänken. Där får jag faktiskt göra tummen upp för Rooney, han vågar bänka och peta spelare som säkert själva sett sig givna. Dock tycker jag att han skiftar aningen för mycket, blir aldrig en samspelt elva.

Kommer Rooney göra fyra till sju ändringar i startelvan igen? Inget förvånar numera. Shinnie är åter och om Lawrence är spelduglig skulle det enbart vara en förändring mot senast. Men som sagt, det blir säkert fler. Möjligt att Craig Forsyth dyker upp igen och att även Martyn Waghorn får starta. Kan Louie Sibleys kreativitet locka Rooney. Är Jordon Ibe klar för en startplats. Många frågor och spekulationer, men enbart vår tillförordnande manager vet svaren.

OBSERVERA att matchen börjar kl 18.30 (svensk tid) på onsdagskvällen. Det hade jag missat, men hörde det på radioprogrammet Sportscene BBC Derby på måndagskvällen.


Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Krystian Bielek
Martyn Waghorn, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Kelle Roos, George Evans, Duane Holmes, Louie Sibley, Tom Lawrence, Jack Stretton, Max Bird, Jordon Ibe, Craig Forsyth
 

Stefan Borg2020-12-15 12:51:21
Author

Fler artiklar om Derby